Altețea Sa Regală Principele Nicolae: „Cititul ne stimulează visurile, dorințele și modul nostru de a gândi”

Foto Principele Nicolae (2)România se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană privind numărul de cărți citite pe cap de locuitor; peste jumătate din cetățeni (53,3%) au dificultăți de înțelegere a ceea ce citesc. Mai mult, România este printre puținele țări din Uniunea Europeană care nu oferă elevilor programe de lectură adaptate la nivelul lor de înțelegere.

Programul național de încurajare a lecturii în rândul celor mici a luat naștere dintr-o nevoie. “Cărțile copilăriei în fiecare casă” este un proiect social inițiat de Asociația Curtea Veche, susținut de membrii Familiei Regale a României.

La sfârșitul lunii februarie 2014, un proiect-pilot a debutat în județul Iași, în care peste 1300 de copii din șapte sate au primit volumele colecției, ulterior înființându-se și cluburi de lectură în aceste sate.

Campania “Cărțile copilăriei în fiecare casă” este coordonată de Altețea Sa Regală Principele Nicolae al României, cu scopul de a dezvolta societatea prin educație. Obiectivul campaniei este acela de a acoperi la nivel național nevoia de carte în mediile defavorizate prin donații de carte și implementarea de cluburi de lectură.

Proiectul își propune să faciliteze accesul copiilor la cărți și să dezvolte interesul pentru lectură. Pentru a sensibiliza opinia publică la problema miilor de copii privați de accesul la lectură, ASR Principele Nicolae a acceptat să ne răspundă câtorva întrebări.

Cum a decis Alteța Voastră Regală să se implice în acest proiect?

Colaborarea săptămânală cu Editura Curtea Veche a început după lansarea Colecției “Cărțile Copilăriei” și după un timp am fost surprinși să constatăm gradul scăzut de alfabetizare din România comparativ cu cel la nivel european. Atunci am decis că trebuie să încercăm și să schimbăm această situație. În plus, dacă luăm în calcul și nivelul crescut de tehnologie existent în fiecare casă din România, provocarea pentru generațiile viitoare va fi tocmai în domeniul educației deoarece cărțile și cititul sunt esențiale pentru a menține o minte activă și creativă. De asemenea, în timpul unor acțiuni de donare de cărți, un alt lucru surprinzător pe care l-am remarcat era faptul că unii dintre copiii pe care i-am întâlnit, fie aveau dificultăți în a citi, fie nu citeau deloc. Cititul ar trebui să fie un lucru normal în societatea de astăzi, însă, pentru unii dintre români, devine treptat un privilegiu. Și aici mă refer la mulți dintre copiii cu vârste de până la opt ani care nu au posibilitatea de a învăța să citească. România face parte din Europa și ar trebui să acționăm responsabil pentru semenii noștri.

[easyrotator]erc_6_1401102462[/easyrotator]

De ce crede Alteța Voastră Regală că este important pentru copiii de astăzi să citească?

Cititul este important pentru noi toți, indiferent de vârstă, dar este și mai important pentru copii să citească în timpul maturizării lor fiindcă aceasta este perioada în care corpul și mintea se dezvoltă și se adaptează felului în care analizezi cărți, texte sau chiar lumea din jurul nostru. Cititul ne stimulează visurile, dorințele și modul nostru de a gândi și dacă am putea să luăm cărțile copilăriei și să le punem în mâinile celor care nu au șansa să le aibă altfel, am putea crea o societate mai bună. Cititul deschide mintea către lumile virtuale care pot fi înțelese și percepute numai prin cărțile pe care le citim. Descoperirile pe care le facem, citind Peter Pan sau Alice în Țara Minunilor, sunt surprinzătoare și pot fi regăsite numai în aceste povești pentru copii. Pe de altă parte, atunci când copiii citesc cărți precum Omul cu masca de fier, care are un sâmbure de adevăr, pot fi învățați istorie prin intermediul unui text scris special pentru ei.

Care este cartea Voastră preferată?

Când eram copil, mi-a făcut plăcere să citesc Peter Pan și toate aventurile lui Wendy, Michael și Peter cu Băieții Pierduți. Pot spune că și astăzi sunt în căutarea unei aventuri precum cea a lui Peter Pan.

Colecția de cărți – repovestiri după volume consacrate din literatura universală– a fost realizată în colaborare cu pedagogi și psihologi pentru a se adresa copiilor cu vârste între 8 și 14 ani. Prima colecție a fost gândită ca bază a unui program național de lectură alternativă, adaptat nivelului de înțelegere al copiilor. Fiecare dintre cărți apare cu un mesaj din partea Alteței Sale Regale Principele Radu.

Până în acest moment, 4000 de copii au beneficiat de programul de lectură. Au fost înființate 40 de cluburi de lectură și 200 de profesori și voluntari au fost instruiți în utilizarea unei metodologii originale și atractive de prezentare a lecturii către copii.

Foto Principele Nicolae (3)

Până la finalul anului 2014, Campania își propune să promoveze lectura în rândul altor 16.000 de copii din 6 județe.

Viața unui copil se poate schimba cu doar 2 euro. Donațiile către Asociația Curtea Veche se pot realiza în contul IBAN nr. RO62OTPV113000823980RO01, deschis la OTP BANK Ag. Băneasa.