Peste 600 de femei ambițioase, actuali sau viitori lideri, s-au întâlnit la Cluj-Napoca pentru a discuta despre educație, mentorat și leadership în cadrul celei de-a șasea ediție a conferinței de Leadership Feminin The Woman. Subiectul central al conferinței din acest an a fost „Educația, puterea de a schimba lumea” și a fost abordat în diverse workshop-uri, prezentări și dezbateri.
Panelul de dezbateri „Education, the power to change the world” a reunit femei lideri din diverse domenii: antreprenoriat, educație, banking și comunicare.
Acces la educație pentru fiecare copil
Unul dintre subiectele discutate în cadrul panelului a fost importanța accesului la educație. Premiată cu The Woman Award for Social Change, Maria Gheorghiu, co-fondator al asociației OvidiuRo a identificat această problemă în sistemul de educație românesc și a venit cu o soluție prin programul Fiecare Copil în Grădiniță, iar grație programului, din 2016, părinții cu venituri mici își pot înscrie copiii la grădiniță ca beneficiari ai Legii nr. 248/2015.
De asemenea, participantele la dezbatere au vorbit despre diferențele dintre sistemele occidentale de educație versus sistemul de educație românesc, cele mai importante aspecte în formarea liderilor, bunele maniere în comunicare și în afaceri, dar și problemele cu care se confruntă femeile în calea antreprenoriatului.
Educație prin sport
Gabriela Szabó, CSR & Public Affairs Manager la Adecco România, le-a explicat părinților necesitatea practicării sportului de către copii. „Sportul înseamnă educaţie. Sportul schimbă lumea şi este o lecţie de viaţă cum nu vă puteţi imagina”, a declarat Gabriela Szabó, făcând trimitere la propria poveste de viață în atingerea performanței.
„Un record se atinge doar prin muncă și disciplină. Performanţa nu este simplă, în orice domeniu. Trebuie să ne apreciem pe fiecare dintre noi pentru că performanţă face fiecare. Ceea ce trebuie să facem noi este să corectăm prin disciplină şi perseverenţă acolo unde am greşit”, a completat Gabriela Szabó.
Implicarea mediului de afaceri și a părinților în educație
Măriuca Talpeș, co-fondator Bitdefender, a oferit o serie de date statistice îngrijorătoare referitoare la sistemul educațional românesc. ”Unul din doi copii români riscă să aibă acces numai la job-uri cu valoare adăugată mică”, a declarat aceasta.
“O economie care crește durabil se face cu creșterea competențelor cognitive ale copiilor. Mediul de afaceri și comunitatea locală de părinți, după părerea mea, sunt cel mai important factor de schimbare în bine a educației.”, a concluzionat Măriuca Talpeș.
Mentoratul ca formă de educație
Participantele în cadrul panelului „Mentorship is fun! Discover the power of mentors” au povestit despre mentorii pe care i-au avut de-a lungul carierei și cum le-au influențat.
„Suntem media interacțiunilor cu toți oamenii pe care îi întâlnim pe parcursul vieții. De la doamna care face patul în cantonament până la antrenorul care m-a sprijinit constant, toți contribuie la omul de astăzi.”, a mărturisit Ana-Maria Brânză, campioană olimpică la spadă.
Totodată, participantele au evidențiat rolul unui mentor și modul în care te poate ajuta atât profesional, cât și pe plan personal. Acestea au specificat că „mentorul se află lângă tine, pentru că a mai trăit experiența ta. Rolul lui este să-ți spună cu deschidere cum să faci o scurtătură. Dar responsabilitatea este a ta”.
Au susținut prezentări în cadrul conferinței și speakeri internaționali precum Ella Bjorns (Educator&Speaker), Eleanor Tabi Haller-Jordan (Președinte&CEO The Paradigm Forum) și Melissa Sterry (Fondator Bionic City).
La finalul celor două zile de prezentări, workshop-uri și dezbateri, a fost organizată Gala Premiilor The Woman, în cadrul căreia au fost oferite premii pentru educație, antreprenoriat, jurnalism sau CSR. Printre câștigătoarele premiilor din acest an sunt: Mihaela Călușer (General Manager, Wens Travel), Zsuzsanna Székely (fondator Nobila Casa), Laura Ștefănuț (jurnalist), Corina Puiu (co-fondator Teach for Romania), Elena Basso Stănescu (profesor universitar UAD), Aurora Simionescu (profesor asociat la Agenția Spațială Japoneză (JAXA)) și Măriuca Talpeș (co-fondator Bitdefender).
Evenimentul a fost completat cu momente de jazz, expoziții, o prezentare de modă, degustare de vin, dar și o sesiune de autografe cu Dragoș Bucurenci, Communication Strategist&Public Speaking Coach Khastalia Consulting.