„Nepal for Life Medical 2017“, o campanie umanitară desfășurată pe bază de voluntariat, va avea loc în Nepal, în perioada 1 – 22 iunie, și își propune să ofere servicii medicale și educaționale locuitorilor din mai multe zone sărace, afectate de cutremurul din 2015.
Povestea acestui proiect a început în 2015. Contextul? Pe 25 aprilie 2015, la 86 de kilometri de capitala țării, Kathmandu, a avut loc un cutremur care a produs multiple pagube materiale. Conform unui raport oficial întocmit de Guvernul Nepalului, 31% din suprafața țării a fost afectată. S-au înregistrat, în urma acestui cutremur, 8.790 de decese și 22.300 de răniți.
În mai 2015, Ionuț Ursu, voluntar la Ambulanța București-Ilfov, a decis să meargă în Nepal, pentru a le oferi ajutor celor care aveau nevoie.
„Imediat ce am ajuns în Nepal, am intrat într-o echipă de cel puțin 10 medici, i-am ajutat la operații, la îngrijirea pacienților. Am stat câteva zile în Kathmandu, am ajutat la Manmohan Memorial Community, un spital care a rezistat în urma cutremurului devastator. La acest spital am îngrijit pacienți, am ajutat la operații, am resuscitat, am ajutat la intubat și la tot felul de proceduri medicale. În situațiile acelea era mare nevoie de personal medical“, povestește Ionuț Ursu, care a stat în Nepal, în 2015, o lună și trei săptămâni.
Un an mai târziu, în 2016, a fost înființată Asociația Volunteer for Life, iar în luna mai a acelui an s-a desfășurat a doua campanie umanitară în Nepal, coordonată de Ionuț Ursu. În cadrul acestei campanii, au fost donate spitalului Manmohan Memorial Community aparatură medicală și consumabile medicale. Totodată, a fost amplasat un camping medical în Dhading, iar persoanele care au suferit în urma cutremurului au primit asistență medicală.
„Nepal for Life Medical 2017“
Anul acesta, Asociația Volunteer for Life se întoarce în Nepal, noua campanie umanitară urmând a se desfășura în Pokhara, Chitwan și Thamel (unde se află și Manmohan Memorial Community Hospital).
Din România se va deplasa în Nepal o echipă formată din aproximativ 20 de voluntari, majoritatea cu formare medicală și în educație. Acesteia i se va alătura în Nepal o echipă medicală formată din medici și asistente din cadrul Manmohan Memorial Community Hospital.
Proiectul de va desfășura în perioada 1 – 22 iunie, iar inițiatorii își propun să doneze aparatură medicală și consumabile spitalului Manmohan Memorial Community.
„În primul rând, trebuie să respectăm viața și să ne respectăm pe noi. Dându-le un produs nou, eu am siguranța că omul respectiv este tratat în condiții normale“, spune Ionuț Ursu, despre inițiativa sa de a dona aparatură medicală spitalului.
Potrivit acestuia, în Nepal nu există asigurări medicale, iar natalitatea este destul de crescută, însă medicii din Nepal sunt dedicați și fac tot ce le stă în puțință să le acorde ajutor celor care au nevoie. De aceea, Asociația Volunteer for Life își propune să înființeze un cabinet medical stomatologic, astfel încât copiii din Nepal să aibă acces gratuit la servicii stomatologice.
„Vreau să duc medicii noștri să vadă câtă atenție acordă medicii de acolo unui pacient. Să vedeți cu câtă dragoste îngrijesc pacienții“, mai spune Ionuț Ursu.
De asemenea, în cadrul acestui proiect, vor fi organizate echipe mobile – medicale și educaționale – în regiuni sărace și vor fi efectuate intervenții chirugicale. Doi medici din echipa de voluntari români vor efectua intervenții chirurgicale pe parcursul a celor puțin șapte zile.
În zonele rurale vor fi organizate trei expediții, în localități cu un grad ridicat de sărăcie, fără acces la servicii medicale. Voluntarii vor sta în corturi, amplasate în curțile unor școli, și vor desfășura atât activități medicale, cât și educaționale.
Activitățile medicale vor fi coordonate de Ionuț Ursu, președintele Asociației Volunteer for Life, iar activitățile educaționale de Oana Mîndruț, președinte al Asociației Life Education For All.
Voluntarii îi vor învăța pe copii limba engleză, se vor juca alături de ei și vor dota mai multe școli cu cărți în limba engleză.
În medie, un voluntar ar trebui să cheltuiască în jur de 1.300 de euro pentru întreaga expediție.
După încheierea acestei expediții, Asociația Volunteer for Life dorește ca echipa de medici nepalezi să vină în România, într-un schimb de experiență, și să lucreze aproximativ 10 zile alături de medicii români.