Parfumul cuvintelor

Pentru mine, venirea primăverii este legată de povești frumoase și optimiste. Și pentru că toate poveștile se spun de către bunici, m-am gândit să vă spun o poveste în calitatea mea de tânără bunică a trei nepoței minunați.

Poveștile pe care eu le ador sunt cele care îi învață pe copii să fie mai buni, să îi respecte pe cei din jurul lor și să nu uite niciodată că respectul, de fapt, începe cu ei înșiși.

Poveștile sunt de două feluri: poveștile pentru copii mici, în care predomină apropierea de viață reală, palpabilă, pe care o poți vedea, auzi sau simți. Sunt, de asemenea, și povești care ne conduc într-o lume a irealului, într-o lume în care totul se poate întâmpla, totul este posibil.

2560x1600

Astăzi, am să vă spun o poveste despre cuvinte și mirosuri, o poveste pe care le-am spus-o într-o seară Ilincăi și Petrei, nepoatelor mele.

Povestea mea are la bază trei expresii magice: te rog frumos, îți mulțumesc și scuză-mă.

Aceste cuvinte pot fi transformate în baghete magice, care construiesc o lume minunată, plină de flori, culoare și veselie.

Dar ce au ele în plus atunci când le spunem? Ele au miros de soc și iasomie și uneori miros de tei, pentru că primăvara florile ne vorbesc prin mirosul lor. De câte ori nepoții mei spun mulțumesc, transformă lumea din jurul lor într-un parc înconjurat de flori, care miros frumos. Ilinca a ales să asocieze cuvântul mulțumesc cu mirosul salcâmului, iar Petra a ales să îi atribuie mirosul teiului. Pentru expresia te rog frumos, mirosul ales este cel al liliacului.

Atunci când au loc conflicte și nu vrem să-i jignim pe ceilalți ne cerem scuze, acceptând faptul că putem greși. Cuvântul magic scuză-mă este un cuvânt spus cu multă demnitate, pe care ni-l asumăm, de aceea mirosul lui ar putea fi unul crescut printre spini, mirosul trandafirului.

Motivul care a stat la bază acestei alegeri este acela că atunci când începem să ne recunoaștem greșelile, învingem spinii care ne înțeapă și creștem frumos înspre soare, ne deschidem ochii și ne bucurăm.

Aceste cuvinte, cu mirosurile lor ne înfrumusețează viață, ne fac să zâmbim și să simțim ce spunem. Ce poate fi mai frumos decât să simți un miros suav de primăvară și bucurie în nările tale, atunci când îți arăți respectul pentru cei din jurul tău?

Poveștile sunt nesfârșite, la fel ca lumea care ne înconjoară. Decizia de a alege frumos ne aparține, deoarece într-o lume reală sunt și mirosuri care ne deranjează, de care vrem să fugim – cuvintele urâte, jignitoare pe care ni le adresăm. Acestea sunt cuvintele pe care aș vrea uneori să le închid într-o cutie și să nu le mai dau drumul niciodată.

field-of-flowers

Îmi place să mă plimb pe stradă cu nepoții mei, să povestim și să ne jucăm cu cuvintele și cu mirosurile asociate lor.

Gândul meu pentru această săptămâna este: Din ce flori ar fi compus buchetul dumneavoastră de cuvinte: mulțumesc, te rog frumos și scuză-mă?

Foto: enoughgood.com, wallpapercraft.com