Acesta e locul preferat al Reginei? Nu poți să nu calci cu sfială și să zâmbești…
O poartă simplă, aș spune de culoare stacojie…un parc dendrologic, cu câteva specii rare de arbori și arbuști declarați monumente ale naturii, un lac, debarcader și alei care au îndrumat de atâtea ori pașii Regelui și ai Reginei spre Castelul din mijlocul Domeniului Săvârșin. Din anul 2001, de când a fost retrocedat Regelui Mihai I.
Am ajuns la Săvârșin marți, 14, puțin după ora 13.00, în vizită, împreună cu un grup de colegi ai Asociației Inițiativa Tinerilor pentru Modernizarea României (ITMR), în semn de mulțumire pentru suținere, la 4 ani de la înființarea sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.
Sebastian, “omul de veghe” pentru bunul mers al lucrurilor pe Domeniul Săvârșin ne-a vorbit cu patos despre fiecare loc din cele peste 6 hectare ale Parcului, despre eforturile Casei Regale de a restaura și recondiționa Domeniul Regal de la Săvârșin. “Stejarul acesta a fost plantat anul trecut, în 3 august, în cinstea nașterii Alteței Sale Regale Principele George de Cambridge, fiul Principelui William și al Ducesei de Cambridge. A fost plantat alături de ambasadorului Marii Britanii în România, Martin Harris aflat împreună cu familia la Săvârșin”. Ghinda din care a crescut este chiar din Parcul Regal și a fost culeasă și platată anterior în serele de pe Domeniul Regal de către Principesa Margareta. După ce am vizitat Parcul Regal, Principele Radu, ne-a vorbit despre lucrările de recondiționare și revalorificare a Castelului în spiritul arhitecturii originale, despre vizitele Familiei Regale la Săvârșin, precum și despre agenda încărcată din acest an, cu multe întâlniri internaționale. Am discutat și despre proiectele Asociației ITMR pe care le va susține și în acest an și ne-a mărturisit că speră ca în scurt timp colecția de mașini a Regelui Mihai să fie adusă din Elveția la Săvârșin, aceasta fiind și una dintre dorințele Majestății Sale, un mare pasionat de automobile.
Sunt puține locurile deosebite în care am fost, dar despre care să nu știu ce să spui. Pentru că orice cuvânt poate fi deplasat, în față frumosului, a demnității și a bunului simț. Atât de mult bun simț, încât această experiență este, înainte de toate, una emoțională, senzorială, apoi atemporală și istorică. Sunt și mai rare momentele de empatie în grup și sunt cu atât mai prețioase, cu cât nici nu ai nevoie de confirmări. Abia acum înțeleg eticheta în prezența Familiei Regale. E ca și cum trebuie acum să separ cuvintele uzuale, de rutina hi-tech, ca să reiasă simplitatea grațioasă de acolo. Cred că asta face un loc unic. Nu-i găsești cuvinte potrivite, nici poze complete, dar știi prea bine cum te-ai simțit acolo.
[easyrotator]erc_33_1390368326[/easyrotator]
După ce am făcut schimb de poze între noi, Cicerone îmi spune că „evenimentul, cu sau fără poze, a fost unul extraordinar”, eu îi răspund că, pentru mine, experiența a fost dintr-un alt secol. El îmi confirmă că „pentru toată lumea a fost la fel”. Și se face liniște, intru din nou pe Domeniul Regal de la Săvârșin.
Apoi zâmbesc iar amintindu-mi cât de bine a definit Sonia întâlnirea sa cu Regele și Regina, din 2009: “îmi venea să-I răpesc/sunt din altă lume/una normală…“.
Și nu pot să nu mă gândesc cu nerăbdare la o vizită la Palatul Elisabeta.
Text și foto: Alina Mihuț