Sandra Gătejeanu Gheorghe despre cartea „Margareta. Portretul Principesei Moștenitoare”

sandra 2

Cel mai recent volum regal, „Margareta. Portretul Principesei Moștenitoare” al Sandrei Gătejeanu Gheorghe a fost lansat în urmă cu câteva zile. Cartea-album prezintă destinul în imagini, de la naştere până în zilele noastre, al primei femei care va moşteni Coroana României. Am invitat-o astfel pe Sandra să descoperim împreună povestea din spatele cărţii.

O carte album ce prezintă portretul Principesei Moștenitoare. De unde a pornit proiectul?

Ideea scrierii volumului ,,Margareta. Portretul Principesei Moștenitoare” a venit pentru a completa seria portretelor Regale, începută cu câțiva ani în urmă, de către Alteța Sa Regală Principele Radu – Elena. Portretul unei Regine (Editura Rao, 2007) și Ana.Portretul Reginei (Curtea Veche Publishing, 2013).

Când am început să scriu volumul am plecat de la ideea că societatea actuală are nevoie de modele de leadership feminin, de persoane care, prin propriile acțiuni și idei generează dezvoltare. Pentru mine, Principesa Moștenitoare Margareta este un astfel de model, un lider care dă unitate și sens identităţii tuturor românilor. Principesa Moștenitoare este de aproape 25 de ani în România, perioadă în care a desfășurat și desfășoară o serie de activități în folosul României și al românilor. Consider că portretul Principesei Moștenitoare ar trebui să fie cunoscut de toți românii.

Cât a durat acest proiect, ce surse bibliografice ați folosit?

Elaborarea volumului a durat aproximativ șapte luni. În această perioadă m-am documentat în vederea redactării textului, am făcut o selecție a fotografiilor împreună cu Liana Greavu, Șefa de Cabinet a Principesei Moștenitoare dar și cu reprezentanții editurii, am ales împreună cu Alteța Sa Regală obiectele personale pe care le putem prezenta în volum și am scris notele ce însoțesc fiecare fotografie .

Sursele bibliografice sunt diferite. În cei aproape șase ani de când lucrez în slujba Familiei Regale am avut privilegiul să o cunosc pe Principesa Moștenitoare și astfel o parte dintre informațiile care apar în volum au la bază propria mea experiență. Documentarea a cuprins notele bibliografice ale Principesei, filmele și materialele video apărute în presă sau private, articolele apărute în reviste și ziare dar și discuții cu membrii Familiei Regale.

 

sandra 1

Lucrând atât de aproape cu Principesa Moștenitoare în redactarea cărții, ce anume te-a impresionat cel mai mult la Altețea Sa Regală?

Încă de la primul contact cu Principesa Moștenitoare, acum aproape șase ani, am fost copleșită de bunătatea și naturalețea Alteței Sale Regale, de atitudinea care nu dicta o superioritate regală dar care îți inspira respectul pe care doar membrii Familiei Regale îl pot impune. Principesa Moștenitoare, la fel ca și Regele Mihai, te impresionează prin simpla prezență.Alteța Sa Regală are un ascuţit simţ al datoriei şi este gata oricând să îi ajute pe cei nevoiași.

 sandra 4Poţi să ne dezvălui un mic amănunt care apare în premieră în carte?

Sunt foarte multe detalii interesante. Spre exemplu, vorbesc despre prima întâlnire a Principesei Mostenitoare cu Regina Elisabeta a II a, despre modelele regale ale Principesei Margareta, despre prima călătorie pe care Alteța Sa Regală a făcut-o în România, despre întâlnirea cu Principele Radu dar și despre faptul că Principesa Margareta este prima moștenitoare a Coroanei României.

În carte apar și o serie de fotografii inedite: imagini din copilăria Principesei realizate chiar de Regele Mihai sau de la primele vizite în România dar și fotografii ce surprind obiecte dragi Alteței Sale Regale – rugăciunea Tatăl Nostru dactilografiată de Regele Mihai și oferită Principesei când avea doar câțiva ani, tablourile preferate sau bijuterii primite în dar de la membrii Familiei.

De asemenea, sunt foarte onorată pentru că volumul este deschis de cuvântul înainte al ASR Principelui Lorenz al Belgiei, poate unul dintre cei mai apropiați veri ai Principesei Margareta.

Cum ai descrie volumul într-o propoziție?

Un volum ce prezintă un destin regal unic.

Ce a însemnat pentru tine redactarea acestui volum?

Pentru mine, redactarea volumului a fost un privilegiu, o ocazie unică, pentru că te poți întâlni o singură dată în viață cu șansa de a realiza portretul unui membru al Familiei Regale dar și o provocare pentru că am încercat să ilustrez, cât mai fidel, personalitatea Principesei Moștenitoare.

Sunt convinsă că volumul va fi primit bine de public, iar cititorii îl vor găsi interesant și inedit.

Ce urmează şi pe când?

În luna noiembrie a avut loc lansarea volumului la Târgul de Carte Gaudeamus, în prezența Principesei Moștenitoare, a Principelui Radu și a Principesei Elena. În perioada următoare vom încerca să lansăm cartea în cât mai multe orașe din țară.

Urmatorul meu proiect editorial ar trebui să apară în prima jumătate a anului 2014 și va fi dedicat Etichetei Regale. Voi încerca să realizez un volum care sa surprindă ceremonialul și protocolul ce însoțește fiecare eveniment Regal.

Protocolul Regal impune un ritual care vine din demnitate, din respect şi din lucrul bine făcut la momentul potrivit.

 sandra 3

Foto: Daniel Angelescu