Comedy Cluj – un festival prin care uiţi de problemele de acasă

Pe Bogdan Beşliu l-am întâlnit la diferite festivaluri, de cele mai multe ori în calitate de blogger. Când am aflat de Comedy Cluj, el se ocupa de ziarul festivalului, iar în anul următor a fost cel de la care mi-am ridicat acreditarea. Dedicat şi pasionat de ce făcea la festival, a trecut în scurt timp de la voluntar la membru al echipei de organizarea, iar acum se ocupă de partea de PR şi alege o parte din filme. Am considerat că e potrivit să ne spună mai multe despre activitatea lui în cadrul festivalului şi, mai ales, despre ediţia de anul acesta.

closing00190
echipa Comedy Cluj

Comedy Cluj a crescut, a ajuns la a 5-a ediţie. Cum ai ajuns să faci parte din echipa festivalului?

Am luat contact cu festivalul în a doua ediţie, când am fost voluntar la ziarul festivalului. Un an mai târziu am fost sunat şi întrebat dacă nu aş vrea să fiu redactor şef la ziar şi de aici până în prezent lucrurile s-au desfăşurat atât de repede că nici nu mai ştiu ce fac. Momentan sunt PR, iar ziarul a rămas în mâinile unei colege, care a fost redactor la rândul ei anul trecut. Ca să răspund şi la întrebare, nu ştiu! Probabil că mi-am făcut treaba bine ca voluntar şi apoi am fost avansat.

Ce s-a schimbat la festival de-a lungul timpului şi în ce direcţie crezi că se îndreaptă?

De la an la an se schimbă tot mai multe! Creşte numărul de invitaţi, creşte calitatea (nu neapărat şi cantitatea, pentru că sunt suficiente filme cât să nu fie nevoie să le mărim numărul) filmelor şi renumele festivalului în industrie. Nu ştiu să îţi spun în ce direcţie se îndreaptă, dar cu siguranţă creşte şi devine un festival tot mai puternic şi mai important, un festival tot mai apreciat de public, iar asta e tot ce contează pentru că publicul este cel ce beneficiază cel mai mult de munca noastră.

filme competitieCare sunt cele mai interesante filme din această ediţie, ce ne recomanzi?

Cu siguranţă filmele din competiţie, apoi filmele din secţiunea mockurama, fiind un gen care nu prea a dat prin cinematografele din România. Din restul programului , pe loc mă gândesc la Radioman, Ciclying with Moliere, Radiostars, Măsurând lumea (3D). Eu m-aş uita la toate dacă aş putea!

Care crezi că sunt aşteptările publicului clujean de la acest festival?

Să râdă? Nu, contrar aşteptărilor nu toată lumea se aşteaptă să râdă. Mulţi oameni cu care am vorbit mi-au spus că au găsit prin filmele noastre umorul altor ţări şi s-au simţit atraşi de acea formă de râs. Alţii se relaxează prin filmele de la Comedy şi uită de problemele de acasă. Cred că fiecare se aşteaptă să primească ceva prin fiecare film pe care îl văd, un zâmbet, o speranţă, ceva de care să se agaţe când se întorc în viaţa reală.

Am înţeles că te-ai ocupat şi tu de o parte din selecţia filmelor. Ce ai avut de făcut? Cum se desfăşoară procesul de selecţie?

O mică parte din selecţie. Am căutat filme pentru festival, în special secţiunea de mockumentar. Procesul de selecţie e un fel de căutare de comori. Îţi stabileşti exact ce cauţi şi apoi sapi şi vezi filme până găseşti ceva potrivit. Şi tot aşa până ajungă să îţi completezi lista. Normal, e mult mai mult decât sună, dar e frumos, oricât de greu ar fi.

Am observat în program şi un spectacol de teatru, după ce anul trecut aţi mai invitat două spectacole (Un tramvai numit Popescu şi Absolut). Cum sunt primite în cadrul unui festival de film?

Ne bucurăm că publicul acceptă această legătură pe care noi o vedem între teatru şi film şi tratează spectacolele la fel ca pe proiecţii. Am avut un răspuns foarte bun pentru spectacolele de teatru şi de aceea continuăm să aducem. Normal, nu avem multe spectacole, dar căutăm să aducem ce considerăm noi că e mai spectaculos şi mai potrivit pentru public, cum e anul acesta D’Ale Carnavalului. Iar faptul că e aproape sold out nu poate decât să spună că publicul reacţionează pozitiv la propunerea noastră.

Cum de nu aţi indrodus în program şi spectacole de teatru locale?

Cum spuneam, păstrăm un număr redus de spectacole şi cred că e mai potrivit pentru publicul clujean să vadă spectacole din afara oraşului. Un spectacol local se poate vedea oricând şi vrem ca oamenii din Cluj să meargă la teatru în afara festivalului. Cred că teatrul din Cluj, fie el român sau maghiar este unul dintre cele mai puternice din ţară.

Care crezi că sunt ingredientele unei comedii de succes?

Cred că e cea mai grea întrebare posibilă! Aş spune scenariu bine construit, imaginaţie şi o regie potrivită. Dar apoi mi-aş aminti de montaj şi de sunet, care din punctul meu de vedere sunt foarte importante pentru o comedie. Şi apoi vine publicul. Comedia trebuie sa amuze, trebuie să destindă, iar asta e foarte greu să faci. O comedie de succes le îmbină pe toate, surprinde publicul cu ceva ce voia să vadă dar nu se aştepta, amuză, destinde, impresionează. Nu e cu reţete, dacă ar fi, în fiecare zi am vedea o nouă comedie de succes, iar asta cu siguranţă nu se întâmplă.