Veronica Frișan – un designer nonconformist

Prima întâlnire cu creațiile Veronicăi Frișan m-a impresionat. Descopeream atunci primul (și singurul) tânăr designer vestimentar care mizează pe creativitate, pe nonconformism, pe o eleganță avangardistă. După 10 ani de studii de specialitate în design vestimentar, Veronica Frișan ne surprinde cu o viziune unică și creații sofisticate, contemporane.

 

veronica frisan

De unde pasiunea pentru a crea haine?

După ani de zile am deslușit și eu acest mister. Odată cu perioada rebelă a adolescenței, prin etapele timide de ieșire din anonimat, am abordat diverse teme vestimentare. În încercarea de a mă găsi pe mine și pentru a-mi da seama din ce  lume fac parte, mi-am schimbat de nenumărate ori garderoba, adaptată diverselor grupuri de adolescenți, pentru că într-un final să îmi dau seama că îmi place să ies din tipar și să fiu eu prin prisma alegerilor vestimentare, și totodată că asta mă definește. Ulterior am ales liceul de arte unde, cu ajutorul profesorilor care mi-au dat frâu liber creației către vestimentație m-am îndrăgostit de sectorul numit Modă.

Ce anume te inspiră? Am observat că nu te înscrii în linia creatorilor comerciali, ci creativi.

Nu știu dacă pot răspunde sincer față de mine la această întrebare, cu atât mai puțin sincer pentru public. De ce spun asta? Pentru că diversitatea în vederea inspirației este absolut nemarginită și rămâi mereu surprins de ceea ce te-a inspirat în colecția trecută și cum ai început această nouă colecție. Totodată în asta constă tot farmecul artei pentru că nu vei ști niciodată de unde vor răsări ideile și dacă se vor încheia vreodată la fel de brusc cum au apărut. Este un drum cu infinite uși, unele se deschid din prima, altele în timp, după ani de cercetare persoanală și după ani de cercetare deschisă cu clientul. Ce pot să afir,m este că de cele mai multe ori îmi dau emoții materialele în compoziția lor și ansamblul de materiale, suprapuneri și modelări.

Bunul gust se moșteneşte sau se educă?

Această întrebare este una cu adevărat grea. Nu cred că doar se moștenește, în schimb cred că te poți naște cu bunul gust și cel mai probabil se educ

ă în timp. Fiecare are o marjă de timp alocat etapelor de dezvoltare, dar  ține foarte mult și de tine ca persoană, aici intervenind eul fiecăruia și anume cât la sută e moștenit și cât la sută este educat.

Trei piese care nu ar trebui să lipsească din garderoba unui bărbat/ unei femei?

De nelipsit în garderoba unui bărbat:

Cămașa neagră – te salvează în orice situație.

Classic Blue Dark Jeans – potriviți pentru nenumărate ocazii, fie ele casual sau smart casual.

Simple White T-shirt- prezintă un fresh air, atât la ținutele sport cât și la cele smart casual.

De nelipsit în garderoba unei femei:

Little Black Dress- elegantă cu fiecare prezență.

Fusta-creion – potrivită atât la ținute de zi cât și de seară.

Pantaloni drepți cu talie înaltă (preferabil cu pliuri în jurul taliei) – alungesc silueta și sunt potriviți pentru diverse ocazii, de zi, de seara, casual, smart-casual sau elegante.

Untitled-3

Care consideri că este păcatul suprem în materie de vestimențatie?

Vulgaritatea – mă depășește acest “model de urmat” în toate formele ei.

Ce anume te diferențiază de zecile de designeri vestimentari apăruți în ultimii ani?

Diferenţierea prefer să o las la latitudinea publicului, fie el cunoscător în acest domeniu sau mai puțin interesat de el. Consider că diferența se stabilește în timp. Studiile urmate, creativitatea și pasiunea vor face diferența dintre un designer wanna be și unul cu cunoștinţe în domeniu, începând cu cunoștințele de tipar, de croitorie, design compozițional și design final. A schița o rochie pe o coală de hârtie nu înseamnă nimic dacă nu ai bazele practice necesare, sau cel puțin nu va fi de durată.

Publicul își va spune cuvântul la diferența dintre produselor vestimenare, la design-ul încorporat, atenția acordată detaliilor și finisajelor interioare (un lucru extrem de important pentru mine). Apreciez întotdeauna un design perfect pe exterior, dar care prezintă un clean line și în interior.

[easyrotator]erc_3_1372334774[/easyrotator]

Am mai mult respect față de un design simplu, dar având un finisaj perfect, decât față de un produs vestimentar exterior pretențios, cu un finisaj odios.

Mă consider un designer care a abordat nișa de tratare client, un designer care este receptiv la dorințele clientului fără a respinge din prima feluritele caractere vestimentare încercând să găsesc mereu calea de mijloc și finalizând cu modelul dorit atât de mine cât și de client. Îmi folosesc toate simțurile spre a percepe aspirațiile clientului și a nu face abstracție de nici una, încercând mereu sa îi deschid orizontul spre o gamă mai largă de ansamble vestimentare, pe care unii dintre ei nu le-au considerat a li se potrivi și nicidecum a le încerca. Pot să spun că etapele de cunoaștere ale clientului sunt esențiale spre o finalizare ideală și pentru un design perfect clădit pentru client.

Ideal ar fi să găsim un numitor comun în vederea realizării produsului. Scopul meu este îmbinarea personalității clientului cu designul meu spre un deznodământ desăvârșit și implicit spre mulțumirea clientului.

Sursa foto: Arhivă personală Veronica Frișan