Martie – luna zilelor internaţionale

good_morning_spring__60Cred că Martie e singura lună din an în care aproape că nu este zi fără să aflăm că se sărbătoreşte ceva. Din start intrăm în sărbătoare: prima zi, la noi croşetată în două culori vesele, sărbătoreşte venirea primăverii.

Pe 3 martie, parcă inspiraţi de primăvara ce dă sau nu semne de instalare, sărbătorim scriitorii de peste tot. Şi e bine s-o facem, să-i recitim, de pildă, pe cei mai romantici dintre ei, să memorăm rânduri din diverse poezii, căci în 8 martie, nu e nicio noutate, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii.

A doua zi, pe 9, poporul român mai sărbătorea şi bărbaţii. Nu ştim astăzi cum mai e, flori sigur nu le-am oferit şi poate nici liber la bere, dar au reuşit ei cumva să-şi facă liber în calendar pentru 5 mai. După bere, trecem direct la Ziua Internaţională a Somnului. N-are ea o dată fixă, dar e mereu sărbătorită în luna martie. În 2013, în 15 martie a fost semnalată prin sloganul “Cine doarme bine îmbătrâneşte sănătos”.

Dacă tot suntem adormiţi şi proaspăt reveniţi din plimbarea prin plantaţia de hamei, chiar dacă nu e decât sărbătoarea Irlandei, la câte petreceri se desfăşoară la noi în 17 martie, cred că merită să trecem pe lista sărbătorilor din martie şi celebra Saint Patrick’s Day.

Deja cu tradiţie, în 20 martie sărbătorim şi noi Ziua Internaţională a Francofoniei, chiar de 20 de ani, ceea ce o transformă în dublă sărbătoare. Anul acesta, era cât pe ce să uităm de ea, căci, surpriză: tot pe 20 a fost proclamată şi Ziua Internaţională a Fericirii. Cu zâmbetul instalat pe feţe am omis şi faptul că-n aceeaşi zi se celebrează Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret.

Şi pentru că nu poţi să fii fericit degeaba, în ziua următoare poţi demonstra că într-adevăr “tot românul s-a născut poet”. În 21 martie sărbătorim poezia la nivel mondial, dar şi teatrul de păpuşi. Şi nu numai… strâns legată de ziua somnului, e şi cea de combatere a insomniei. Mă-ntreb cum poţi să dormi prea bine când ai atâtea valori de sărbătorit.

Deshidradaţi după atâtea petreceri, în 22 ne bucurăm să-i spunem “La mulţi ani!” apei. Trebuie să avem grijă totuşi cu abuzul de precipitaţii, pentru că exact a doua zi suflă-n lumânări meteorologia. Noi îi sugerăm ca dorinţă: venirea adevăratei primăveri.

Cu gândul la zile însorite şi cu haine de sărbătoare, ne îndeptăm spre teatrele ce-şi deschid porţile pentru vizite, în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului. La Teatrul Naţional din Cluj putem fi ghidaţi de actori prin culise, ocazie cu care-i şi putem îmbrăţişa de Ziua Solidarităţii Artiştilor.

După două zile, pe 29 martie, am putea să ne dezmorţim oasele şi să mergem măcar la zumba, dacă nu să învăţăm ceva paşi de tango. Imaginaţi-vă o întreagă planetă care dansează de Ziua Mondială a Dansului. Totuşi, n-aş recomanda harlem shake.

Lăsând la o parte sărbătorile din martie pentru scopuri mai puţin creative, aş zice că e o lună de desfătare  artistică. Ce-i drept, trebuie să fim atenţi cum echilibrăm toată distracţia şi energia epuizată de dragul zilelor mondiale, altfel luna viitoare ni se va părea din start… o păcăleală.

Sursa foto: Smashing Magazine