Inițiative pentru o Minte Forte

Covid-19 a scos la iveală mecanisme care nu funcționau în societatea românească. Însă, aceeași criză a pus în mișcare rezerve uriașe de empatie și generozitate care au dat naștere la numeroase inițiative de sprijin.

M-am bucurat enorm să observ că, pe lângă sprijinul material atât de necesar, au existat multe campanii centrate pe oferirea de sprijin psihologic. Lupta cu acest virus poate amenința nu doar sănătatea fizică, ci și sănătatea mintală. Efectele anxietății, stresului continuu și depresiei apărute în perioada pandemiei pot avea consecințe grave, de aceea este important să știm cum să traversăm această criză asfel încât, la finalul ei, să rămânem sănătoși din toate punctele de vedere.

O organizație care a oferit sprijin în acest sens este Organizația Minte Forte, un ONG din Cluj-Napoca, specializat în promovarea sănătății mintale.

Cu o vechime de 11 ani în oferirea de psihoterapie și consiliere, organizarea de evenimente de psihoeducație și sprijinirea dezvoltării emoționale și sociale a adulților și adolescenților, voluntarii de la Minte Forte au pus în mișcare, la începutul lunii Martie, campania „Rămâi calm cu Minte Forte’’.

Conștienți de provocările pe care epidemia de coronavirus le-a adus în viețile tuturor, de valul de incertitudine și anxietate care ne-ar fi putut copleși, Organizația Minte Forte și-a propus să contribuie la păstrarea echilibrului și a unei stări de calm în comunitate, oferind susținere, prin mai multe metode.

Așa au lansat „30 de minute de calm”: o linie telefonică la care orice poate suna pentru sesiuni de până la 30 de minute de sprijin psihologic gratuit. Astfel, psihologii organizației au reușit să ofere ajutor în gestionarea atacurilor de panica și a stărilor de anxietate, acestea fiind motivele pentru care oamenii au apelat cel mai des.

De asemenea, cunoscând faptul că oamenii reacționează diferit la același eveniment și că nevoile care apar în această perioadă sunt variate, cei de la Minte Forte au creat și webinarii, ateliere și grupuri de sprijin online, special concepute pentru a răspunde mai multor tipuri de nevoi:

  • grupuri de sprijin pentru persoanele care se confruntă cu pierderea locului de muncă
  • întâlniri online în scopul conectării cu ceilalți și cu propriul sine
  • ateliere pentru gestionarea incertitudinii și instabilității.

Au pus cap la cap și un Info Kit Psihologic, ce include articole și videouri cu scop informativ. De asemenea, pe pagina lor de Facebook au încercat să aducă un strop de bucurie postând des sugestii de a petrece timpul într-un mod cât mai util, recomandând cărți, documentare, ba chiar și playlisturi numai bune de dansat în casă.

Când trecem printr-o criză, e important să conștientizăm ce ni se întamplă, să ne cunoaștem și să ne înțelegem propriile reacții și să facem distincția între acele lucruri pe care le putem controla și cele care depășesc capacitatea noastră de control.

Campanii precum cea lansată de Organizația Minte Forte ne ajută să identificăm lucrurile asupra cărora avem control, resursele interioare de care dispunem și cum le putem cultiva și folosi cât mai bine, astfel încât să ieșim din criză sănătoși, pentru că, până la urmă, acesta este scopul.

VEZI ȘI: Ikigai. Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită

No Comments Yet

Comments are closed