Écolage Online – o nouă opțiune pentru timpul copilului tău

„Suntem născuți pentru a învăța” este cartea care șade acum pe noptieră și pe care o citesc cu încetinitorul fiindcă e plină de studii, cercetări și date. În schimb, ce mi-a rămas în minte este tocmai faptul că în absența unui adult, a unui profesor, un copil nu deslușește singur ce e bine și ce e rău. Ca de exemplu, nu poate singur să folosească în avantajul său tehnologia (în carte, proiectul pilot, inițiat în Los Angeles, plecase de la ideea că un copil va putea învăța singur folosind un iPad, fără intervenția unui profesor; decizia a dus la rezultate mult mai slabe în rândul elevilor):

„Guvernele se așteptaseră în mod greșit ca dispozitivele (iPad-uri) să sporească singure productivitatea, uitând de profesori.”

Suntem născuți pentru a învăța, lucru valabil atât pentru copii, cât și pentru cei maturi. În timp ce zilele acestea, cu toții stăm mai mult acasă și ne organizăm timpul altfel, tehnologia și internetul pot fi instrumente de nădejde: ori pentru a petrece timpul liber, pentru a găsi soluții de business sau pentru a-i ține pe copii ocupați. Dar a fi ocupat nu înseamnă neapărat și învățare. Iar cu cât se prelugește mai mult confuzia perioadei care urmează, cu atât se încearcă soluții online pentru educație.

Printre acestea se numără și Écolage, prima școală de bune maniere din România, care își transferă în online lecțiile.

Ce este o școală de bune maniere? Un mediu în care copiii pot învăța și exersa abilități de conduită în societate (și nu doar), astfel încât să crească fiind conștienți de sine și de alegerile sau lucrurile pe care le spun sau le fac. De exemplu, pentru cel de-al treilea modul „Eticheta în societate”, început în martie, Écolage propune lecții precum:

  • „Cum ne purtăm civilizat în spațiile publice?”
  • „Cum ne comportăm frumos la evenimentele speciale?”
  • „Cum ne comportăm responsabil și civilizat în împrejurări concrete?”

Interacțiunea dintre profesor și copii e una care stă la baza lecțiilor Écolage, dar în situații ca acestea, școala de bune maniere a luat decizia ca online-ul să le fie „casă” pentru moment. Drept urmare, dacă weekend-urile vă sunt pline sau dacă aveți nevoie de diversitate în ceea ce privește orarul copilului, atunci câteva minute de bune maniere pot să facă diferența.

#mannersmatter