Eticheta în concediu

Bunele maniere nu vor fi niciodată desuete, dimpotrivă, acestea sunt expresia respectului pe care ni-l acordăm, în primul rând, nouă. Faptul că plecăm în vacanță, unde dorim să ne relaxăm și să lăsăm la o parte stresul cotidian, nu înseamnă că trebuie să uităm de normele de conduită, mai ales atunci când vizităm o țară străină.

pexels-photo-297755_bw

Informați-vă din timp cu privire la regulile de conduită, obiceiurile locale și eticheta vestimentară atunci când plecați în străinătate. Este esențial pentru o persoană manierată să se documenteze despre cultura și obiceiurile țării pe care o va vizita, deoarece regulile de bune maniere se diferențiază, adeseori, de la o țară la alta.

De exemplu, dacă în țările occidentale se practică oferirea bacșișului, în Japonia acest lucru poate fi considerat o insultă. Tot în Japonia, salutul tradițional se face prin aplecarea corpului, fără strângere de mână. În țările arabe, dar și în India, a mânca cu mâna stângă este considerat un gest nepermis și, tot în țările musulmane, trebuie să respectați conduita vestimentară, în special la femei: doamnele trebuie să aibă umerii acoperiți și în anumite țări chiar și coatele, rochiile sau fustele să fie mai lungi de genunchi sau chiar să acopere gleznele, să evite crăpăturile și decolteurile.

La bordul avionului, aveți grijă să nu deranjaţi vecinii, consumaţi alcool cu moderaţie, iar la ieşire fiţi răbdători şi mulţumiţi echipajului pentru serviciile oferite. Fiți politicoși cu personalul de la hotel, respectaţi normele de bună purtare, evitaţi comportamentul zgomotos, adoptați o vestimentație decentă în spaţiile publice ale hotelului.

Pe plajă, nu lăsaţi mizerie după ce plecaţi și ascultaţi muzică doar la căști. Este nepoliticos să priviţi insistent la celelalte persoane de pe plajă sau să faceți glume și comentarii nepotrivite. Dacă sunteți cu copii mici pe plajă, este indicat să îi supravegheați în permanență, în primul rând pentru a nu se rătăci și pentru a evita posibile accidente și, în al doilea rând, pentru a nu deranja celelalte persoane de plajă. Când plecați de la plajă, nu intrați în magazine, în hotel sau în restaurant îmbrăcați doar cu costumul de baie, acest lucru este permis doar pe terasele de pe malul mării.

eticheta_la mare_bw

Dacă alegeți să vă petreceți concediul la munte, trebuie să respectați anumite norme de conduită. În drumeții, bărbații vor ajuta doamnele în cazul în care trebuie să urce sau să coboare o pantă mai abruptă, le vor susține dacă se merge pe un teren alunecos. Pe o cărare îngustă și periculoasă, bărbații vor merge în față, ajutând doamnele sau ținându-le de mână. Dacă hotărâți să mâncați în vârf de munte din proviziile aduse în rucsac, la plecare strângeți resturile alimentare, sticlele goale și aruncați-le la gunoi sau, dacă acesta nu este disponibil, duceți-le cu dumneavoastră în rucsac până la primul coș de gunoi. Dacă alegeți să parcurgeți un traseu montan mai lung, interesați-vă care sunt previziunile meteorologice, folosiți drumurile marcate și nu vă abateți de la direcția indicatoarelor pentru că există riscul să vă rătăciți sau să aveți accidente nedorite. Iar dacă pe drum întâlniți alți excursioniști, este politicos să-i salutați și chiar să schimbați câteva cuvinte legate de traseu.

Important este ca, înainte de orice călătorie, să ne informăm, să observăm rolul culturii în viața de zi cu zi și să devenim mai precauți la diferențele culturale. Nu uitați niciodată că este potrivit și politicos să vă adaptați la regulile locului în care vă aflați. Trebuie să fiţi exigenţi cu voi înşivă şi să nu faceţi lucruri nepermise, în speranţa că nu vă vede nimeni sau că procedează şi alţii la fel.

Studiind singuri sau apelând la profesioniști, care vă pot consilia în funcție de fiecare situație cu care vă veți confrunta, veți deprinde o conduită adecvată și elegantă. De exemplu, prin intermediul primei școli de bune maniere din România, Écolage, orice copil, adolescent sau adult are oportunitatea de a-şi dezvolta abilităţile sociale într-un mod elegant și poate învăța obiceiuri și principii ce îl vor însoți pe tot parcursul vieții. Totodată, va înțelege importanța bunelor maniere și faptul că acestea nu se demodează, ci, dimpotrivă, reprezintă un atu pentru viitor.