Povești la Lăptăria cu Caimac, alături de Mădălina Cocan

Mădălina și Adrian Cocan, specialiști în Marketing, au continuat munca părinților și au înființat „Lăptăria cu caimac”, iar astăzi spun o poveste sinceră despre laptele sănătos, despre gustul de la ferma bunicilor și despre tradiția care poate supraviețui în armonie cu investițiile tehnologice actuale din agricultură.  Mai multe despre un proiect care a cucerit deja oamenii prin savoare și prospețime vom afla în continuare chiar de la Mădălina Cocan.

Laptaria2

În urmă cu 24 de ani începea povestea „Lăptăriei cu caimac”, la o fermă din Drăgoești. Inițial, v-ați concentrat doar pe ferma vegetală, dar ați decis să vă extindeți și a apărut  ferma de animale. Ce v-a determinat să faceți acest pas?

Eram copil pe vremea aceea, când părinții mei au pus bazele firmei. Au strâns bani de un tractor românesc din economii și din împrumuturi de la bunicii mei, și așa a început totul. Mai întâi s-a ocupat numai tata și apoi, câțiva ani mai târziu, s-a alăturat și mama. Am început cultura câmpului, fiind o perioadă când se retrocedau terenuri unor proprietari care nu știau, nu puteau sau nu doreau să se ocupe singuri de terenul arabil primit. Familia mea avea pe atunci un tractor și teren luat în arendă. Apoi, părinții s-au mutat din București aici, în zona în care suntem și acum, ca să fie mai aproape de business. Pe vremea aceea, agricultura presupunea enorm de multă muncă fizică și lucrat zi – lumină sau chiar noaptea, când vara erau 40 de grade în Bărăgan. Prima vacă a apărut pentru consum propriu, a doua pentru rude, a treia pentru prieteni și vecini și am continuat să creștem numărul, până când am ajuns în situația în care nu mai puteau fi gestionate doar de noi, dar nici nu erau rentabile, ca să putem angaja pe cineva. Atunci, părinții mei s-au gândit să adauge componenta de fermă de vaci. În acele zile, nu ne gândeam încă la Lăptăria cu caimac. Erau doar lucruri care se legau, aveam ce să dăm de mâncare vacilor și reușeam să vindem laptele. Atât partea vegetală, cât și  ferma de vaci au crescut până când cea din urmă a devenit mai mare și mai importantă decât ferma vegetală. De ce a fost așa? Motive sunt mai multe, precum tata care s-a îndrăgostit de partea de zootehnie și fluxul de numerar în firmă care provenea constant din lapte, mai mult decât din producția vegetală. Din 2004, ferma de vaci s-a mutat în locația actuală și de atunci au început investițiile susținute în tehnologie și, mai ales, în animale de calitate, în dezvoltarea fermei și într-un program continuu de învățare și muncă asiduă.

Produsele voastre respectă standarde riguroase de calitate și sunt la fel de gustoase precum cele cu care am crescut la bunici, la țară. Care sunt etapele procesului de prelucrare a laptelui?  

Cred că aici procesul începe dinainte de prelucrarea laptelui. Așa cum spuneam deja, în ferma noastră de vaci s-a investit continuu în tehnologii de eficientizare, în animale foarte sănătoase și, nu în ultimul rând, în know-how; know- how în ceea ce privește creșterea vacilor, nutriție animală, medicină și, mai ales, prevenție și managementul profesionist al unei ferme. Astfel, ferma produce un lapte foarte bun și de aici pleacă totul. Este un lapte gustos, curat și bogat în nutrienți. Pornind de la un lapte de calitate, nu e greu să faci produse bune, trebuie doar să îl respecți. Noi, având lăptăria vizavi de fermă, procesăm întotdeauna un lapte proaspăt. Apoi facem o procesare blândă, nu intervenim agresiv asupra laptelui și încercăm să nu facem nici o acțiune în plus față de minimul necesar. Lăsăm lucrurile să fie cât mai simple, naturale. Nu ne străduim ca produsele noastre să aibă un aspect perfect sau acel aspect comercial. Incercăm să păstrăm lucrurile firești și credem că și consumatorii noștri apreciază acest lucru.

Da, avem o fabrică construită după standardele europene, ne pregătim pentru obținerea unor certificări internaționale, dar ne inspirăm din rețete simple și procedee de lucru și căutăm să lăsăm laptele să dea gustul.

Laptaria3

Ce planuri ai în continuare pentru „Lăptăria cu caimac”? 

Să creștem sănătos! Suntem la început de drum, suntem de 6 luni pe piață și, chiar dacă am primit un feedback extrem de încurajator, mai avem drum lung de parcurs. Aș vrea să mai punem produse pe piață, produse la care lucrăm și pe care le avem în minte încă de când am gândit fabrica. Aș vrea să ne extindem portofoliul de clienți, astfel încât produsele noastre să fie disponibile unui segment mai larg de consumatori. Aș vrea să învățăm, să ne perfecționăm și să ne închegăm și mai bine ca echipă în fabrică. Dorim să ne certificăm, să mergem cu produsele la export și să participăm la competiții internaționale de brânzeturi, pentru că se poate să facem și noi aici produse excelente. Dar cum spuneam, îmi doresc să creștem sănătos, să ne croim propriul drum în lumea asta mare!

Înainte să lucrezi în agricultură și industria laptelui, ai activat în marketing. Te-a ajutat experiența anterioară în noul proiect?

Da. Cumva, așa s-a și creionat Lăptaria cu caimac. A pornit de la întrebarea următoare: cum îmbinăm ce știm eu și Adi să facem, ce ne place, ce experiență și ce expertiză avem fiecare cu afacerea părinților mei. Am gândit un brand pe care mi-ar plăcea să lucrez ca om de marketing. Am creat produse despre care să am ce povesti cu drag și îmi doresc ca Lăptăria să fie un proiect pe care oamenii să îl aibă la suflet. E una să le placă produsul, și alta să iubească și brandul! Și ca om de marketing țintesc clar spre iubire!

Laptaria1

Tot mai mulți tineri se orientează către antreprenoriat. Ce sfaturi le-ai da în continuare?  

Nu mă simt în măsură să dau sfaturi. Sunt la început de drum, mai sunt încă multe sfaturi de primit și pus în aplicare de mine însămi. Dar dacă ar fi să retransmit din sfaturile primite pe cele în care cred, le-am aplicat sau le consider valoroase ar fi mai multe de spus.

  • Antreprenoriatul este despre muncă, nu despre a fi șef, îți faci ce program, salariu sau concediu vrei.
  • Nici un antreprenor nu știe tot despre ceea ce urmează să facă. Se învață pe parcurs și se adună oameni care știu în jur.
  • Să ai curaj și îndrăzneala și să visezi, dar mereu trebuie să fii cu picioarele pe pământ, ancorat în cea mai crudă realitate.
  • Antreprenoriatul nu e un job  la care vii și de la care pleci, e un nou „tu”, conectat mereu.