Us & Them – Serie de filme germane despre subculturi

Centrul Cultural German Cluj-Napoca organizează o serie de filme germane despre subculturi în perioada 16 – 18 iunie, care vor fi completate de două evenimente speciale: un panel de discuții cu experți și reprezentanți ai diferitor scene și un performance muzical cu DJ-ul berlinez Mark Reeder. Punk, skinheads, hip-hop, metal – subculturile sunt privite în societate cu un amestec de respingere și fascinație. Imaginea acestor mișcări prezentată în mass-media este deseori una drastică – și nu de fiecare dată corectă. Desigur, există punkeri antisociali, skinheaderi rasiști și hip-hoperi infractori, dar sunt și mulți, care nu se încadrează neapărat în aceste stereotipuri. Seria de filme Us & Them își propune să abordeze tocmai acest aspect și să ridice întrebări cu privire la originea, definiția și rolul subculturilor și la miturile legate de ele. Patru filme și un panel de discuții vor tematiza influența acestor subculturi asupra culturii mainstream și vor analiza diferențele dintre aceste scene din România și Germania.

La panelul de la Fabrica de Pensule vor răspunde întrebărilor publicului și vor discuta DJ-ul berlinez Mark Reeder (naratorul și unul dintre producătorii filmului ”B-Movie”), Cristine Palaga (sociolog), Lala Panait (antropolog urban, expertă în hip-hop) și Alexandru Ciorba (goth DJ).

Filmul ”B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989” va fi urmat de un Q&A  cu Mark Reeder, pentru ca apoi să readucă atmosfera rebelă a anilor 1980 printr-un DJ set captivant. Englezul Mark Reeder trăiește din 1978 în Berlin și este recunoscut drept unul dintre reprezentanții scenei techno ai acelor vremuri. Seara va fi încheiată în ritmuri de indietronică și post-punk de trupa Crowd Control din București.

Filmele rulează pe germană cu subtitrări în limba engleză. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și evenimentele. Mai multe detalii despre filme se găsesc online pe www.kulturzentrum-klausenburg.ro

PROGRAM

16.06.2016 | Fabrica de Pensule

18:00 Film: Skinhead Attitude (DE 2003, 90 Min, Regie: Daniel Schweizer)

20:00 Talk: Subculture vs. Mainstream

17.06.2016 | Urania Palace

21:00 Film + Q&A: B-Movie (DE 2015, 92 Min., Regie: Jörg A. Hoppe, Heiko Lange)

23:00 DJ Set: Mark Reeder [DE] | Konzert: Crowd Control [RO]

18.06.2016 | Cinema Dacia

18:00 Film: Status Yo! (DE/SW 2003, 118 Min, Regie: Till Hastreiter )

20:00 Film: Full Metal Village (DE 2006, 90 Min, Regie: Sung Hyung Cho)