Antoine Compagnon, prezent la cluj în avampremiera lunii francofoniei

În avanpremiera Lunii francofoniei, Institutul Francez Cluj-Napoca vă dă întâlnire cu excelența academică franceză și vă invită să participați, miercuri 24 februarie, la două conferințe de excepție, susținute de reputatul Antoine Compagnon, eminent profesor şi om de litere.

Invitat de către Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România, Antoine Compagnon va efectua un turneu în România, la Bucureşti (22-23 februarie) şi Cluj-Napoca (24-25 februarie).Pe durata acestei vizite, va lua parte la conferinţe, seminarii, dezbateri sau întâlniri cu publicul şi va acorda interviuri partenerilor media, dar şi presei locale.

Prezent la Cluj-Napoca în data de 24 februarie 2016, Antoine Compagnon va debuta cu o primă conferinţă „Les Chiffonniers littéraires. Baudelaire et les autres” la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai, ora 12.00, fiind urmată apoi de o întâlnire cu doctoranzii Facultăţii de Litere în jurul unei dezbateri privind utilitatea literaturii şi a cercetării literare. Cea de-a doua conferinţă a zilei Autour des Petits spleens numériques. Les lettres à l’ère du numérique va avea loc la Universitatea Tehnică, începând cu ora 18.00 şi se va axa în jurul ultimei sale apariţii editoriale Petits spleens numériques (2015).

Antoine Compagnon s-a născut la Bruxelles la data de 20 iulie 1950, într-o familie de şase copii. După o adolescenţă marcată de numeroase experienţe în străinătate, s-a întors în Franţa pentru a-şi termina parcursul şcolar într-un liceu militar din departamentul Sarthe. Fostul elev al  Şcolii politehnice din Paris obţine titlul de inginer în urma absolvirii Şcolii Naţionale de Poduri şi Şosele, iar în 1977 devine doctor în literatură franceză.

Cariera sa profesională începe în anul următor când devine conferenţiar la Şcoala politehnică din Paris (1978-1985), pentru ca apoi să ocupe postul de profesor la Institutul Francez din Marea Britanie (1980-1981), la Universitatea din Normandia Superioară (1981-1985), la Universitatea din Maine (1989-1990), precum şi la Universitatea Paris-Sorbona (1994-2006). În prezent, ocupă şefia catedrei de Literatură franceză, modernă şi contemporană: istorie, critică, teorie în cadrul prestigioasei instituţii de învăţământ şi de cercetare Collège de France (din 2006) şi este profesor de limbă franceză la Universitatea Columbia (din 1985). De asemenea, este membru în Consiliul de administraţie al Bibliotecii naţionale din Franţa şi al Fundaţiei Singer-Polignac.

Specialist în opera lui Michel de Montaigne şi a lui Marcel Proust, a publicat lucrări referenţiale în domeniul istoriei, criticii şi teoriei literare, fiind tradus în numeroase limbi, inclusiv în română. Printre ele se numără Demonul teoriei, Antimodernii sau Cele 5 paradoxuri ale modernităţii.

Activitatea prodigioasă de care a dat dovada Antoine Compagnon în domeniul literar a fost recompensată de către autorităţile franceze, acordându-i titlul de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare în 2007, de Comandor al Palmelor academice în 2008, de Ofiţer al Ordinului naţional al Meritului în 2012 şi de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor în 2013. A fi numit profesor la Collège de France reprezintă în sine una din cele mai înalte distincţii ale învăţământului superior francez, deoarece un singur specialist pe domeniu se bucură de această onoare.