Sigina Luca: „Mizez pe documentare pentru succesul în afaceri”

Sigina Luca manageriază  în prezent trei afaceri și un proiect ONG. Cu o energie debordantă, ne-a transmis că nu vrea să se oprească aici. Crede în puterea informaţiei şi ştie că atunci când eşti bine documentat, sunt mai puţine şanse să dai greş. De asemenea,  chiar dacă e prinsă de multe ori cu munca, reuşeşte să se decupleze de muncă pentru a fi alături de cei dragi.

Care sunt atu-urile pe care trebuie să le aibă o femeie antreprenor? 

Hmm… sunt multe atuuri care te pot ajuta să triumfezi în această lume „a bărbaților”, dar dacă ar fi să le aleg pe cele mai importante două, cred că aș miza pe siguranța de sine și pe documentare. Cred că se completează extraordinar de bine aceste două ”șiretlicuri” și vă spun și de ce. În momentul în care ești foarte bine documentat în domeniul în care vrei să-ți dezvolți o afacere sau un proiect, toate celelalte temeri se risipesc încet. Cred că, în general, temerile noastre și nesiguranța de sine provin din frica de necunoscut, iar atunci, cum să te înarmezi mai bine împotriva lor dacă nu cu informație?

Siguranța de sine este doar o stare care vine la pachet cu primul atu.

Atunci când știi că ești la curent cu toate, te simți în control, prin urmare, până și apariția unei situații neprevăzute nu mai are același impact asupra ta. De ce? Pentru că deși te-a luat prin surprindere, vei sții cum să o manageriezi. E atât de simplu!

sigina luca 1

 Cum găsiți echilibrul între business/carieră și familie?

Dificil, dar nu imposibil. Încerc pe cât posibil să-mi țin promisiunile față de cei dragi. Chiar dacă se întâmplă de multe ori să întârzii la întâlniri, încerc să compensez la fața locului. Mă decuplez de job și, de cele mai multe ori, iubesc să-i anim pe cei din jurul meu! Îmi place să savurez fiecare moment alături de cei dragi. În plus, mă ajută foarte mult și înțelegerea lor.

Este atââât de important ca cei din jurul tău să încerce să înțeleagă situațiile prin care treci. Să nu se supere când uiți să le răspunzi la un mesaj pentru că ești prea prinsă între 3 evenimente (care trebuie organizate concomitent), sau atunci când ajungi cu 20 de minute mai târziu la o aniversare pentru că întâlnirea pe care tocmai ai avut-o s-a prelungit mai mult decât te așteptai.

Familia ar trebui să te înțeleagă cel mai bine. Să fie acea piatră de care te poți sprijini în momentele de vulnerabilitate.

Ce sfaturi ați da femeilor care vor sa înceapă un business?

Să încerce să-și stabilească foarte bine obiectivele încă de la bun început. Atunci când obiectivele sunt clare, parcă restul pașilor încep să prindă formă de la sine! Iar pentru organizare, încercați să vă structurați un plan lunar. Te ajută să nu rămâi în urmă și să vezi cât de repede înaintezi. În plus, să vezi cum sarcinile tale încep să se rezolve cu fiecare săptămână care trece, este o motivație mai bună ca oricare alta!

***

Spirit tânăr și plin de inițiativă, Sigina a început să muncească devreme. La doar 19 ani, în primul an de facultate, avea deja primul job, iar doi ani mai târziu își deschidea primul său business. Perioada imediat următoare a constat într-o alternare continuă de oportunități și proiecte personale puse în mișcare: ”Nu cred ca aș putea cuantifica volumul de lucruri pe care le-am învățat în perioada aceea – a fost un moment de expansiune profesională pentru mine.”, spune Sigina.

În prezent, tânăra antreprenoare manageriază  trei afaceri și un proiect ONG, dar nu vrea să se oprească aici, având deja încă două proiecte pe rol. Cu toate că se spune despre numărul trei că este o cifră norocoasă, Sigina e de părere că mereu este loc de mai mult: ”Energia și recunoștința oamenilor pe care reușesc să îi ajut îmi dau energia necesară să merg înainte, să-mi urmez visul şi nu intenționez să mă opresc decât atunci când lumea va fi un loc mai bun sub amprenta mea.”