Cristina Chiriac: „Nu ne naştem pregătiţi pentru viaţă. Educaţia şi cultura sunt esenţiale pentru definirea noastră ca indivizi.”

Cristina Chiriac, speaker confirmat pentru conferinţa The Woman 2015, este preşedintele Asociaţiei Nationale a Antreprenorilor, Ambasador al Antreprenoriatul Feminin (titlu acordat şi recunoscut de Uniunea Europeană), mentor al Antreprenoriatului feminin, doctorand în economie şi promotor al valorilor româneşti. Cristina Chiriac, trece de la economie, la ie, atunci când ajunge acasă. Deşi este specialist în economie, Cristina iubeşte tradiţiile româneşti şi, în special, ia. Pasiunea este atât de mare, încât Cristina a pus bazele unui business: un magazin online care vinde ii.cristina the woman

De unde ideea de a aduce ia în prim-plan?

Ideile se nasc din pasiune şi cresc din dragoste! Răspunsul meu este cumva foarte simplu şi surprinzător, chiar şi pentru mine. Nu mi-am imaginat nicodată că voi ajunge să iubesc atât de mult acest obiect vestimentar – ia. Cred că cel mai important lucru în viaţă este să fii pregătit în orice moment pentru orice, să ai curaj şi să încerci să transformi visele în realitate. Aş putea defini cu exactitate momentul în care am decis că a venit momentul să îmi dovedesc dacă am curaj pentru a îmbracă o ie… însă analizând, cred cumva că există ceva în mine, poate chiar de la moşii şi strămoşii mei… cu privire la această minunată cămaşă românească, numai că probabil nu venise momentul potrivit.

Vă pot spune însă că în timp am învăţat să preţuiesc valorile şi abia apoi am deschis ochii larg şi am început să conştientizez universul magnific pe care înaintaşii noştri ni l-au lăsat moştenire. Flori de ie nu este doar o colecţie unică de ii , Flori de ie reprezintă o frântură din istoria neamului românesc, în ea se regăsesc sute de poveşti de viaţă, poveşti ce au dăinuit în timp, iar eu cred că o parte din misiunea mea o reprezintă contiunuarea acestei poveşti!

Îşi poate găsi ia locul într-o ţinută business?

Pentru mine, ia este universală şi totodată versatilă. Poate fi adaptată şi purtată cu orice ocazie.

Îmi aduc aminte că prima dată când am purtat o ie românescă a fost în cadrul unei conferinţe, în care eu aveam dublă calitate, atât de moderator cât şi de Ambasador al antreprenoriatului feminin (titlu acordat de Comisia Europeană), eveniment ce a lăsat urme adânci în sufletul meu, dar şi în sufletele a altor zeci de femei. Parcă se deschisese cerul şi noi descoperisem infinitul lui Brâncuşi! Atunci cred că am simţit pentru prima dată că trebuie să repet această experienţă… şi de atunci am tot repetat-o.

Cât de multe românce îşi cumpără ii? Care sunt tendinţele de creştere a volumului de vânzări?

În opinia mea, româncele sunt deosebit de frumoase şi cred că frumuseţea lor transcedentală se regăseşte şi în ia românescă. Din ce în ce tot mai multe românce aleg să aibe cel puţin o ie în garderobă şi analizând trendul impus cumva din exterior (recent Valentino a ales ca tema colecţiei de primăvară să fie inspirată din motivele tranditionale româneşti, de exemplu), cred că în curând români vor aprecia din ce în ce mai mult valoarea iei.

Ce experienţe plănuiţi să le împărtăşiţi participantelor la The Women?

Nu ne naştem pregătiţi pentru viaţă. Educaţia şi cultura sunt esenţiale pentru definirea noastră ca indivizi. Trăim într-o societate marcată şi decimată de voinţele altora, o societate care încă nu a ajuns la maturitate, de aceea cred că este nevoie de modele adevărate, este nevoie de dezvoltarea spiritului antreprenorial, dar şi a voluntariatului.

Viaţa mi-a purtat paşii pe diferite alei şi de foarte multe ori m-au confruntat cu momente grele, de aceea cred că propria experienţă antreprenorială este cea mai potrivită!

Pentru că veniţi în faţa lor ca un exemplu, aţi avut, la rândul dumneavoastră, un model, o persoană care v-a inspirat în carieră?

Acum 20 de ani, când am prins aripi şi am zburat din căldură cuibului părintesc, existau foarte puţine informaţii, ce să mai vorbim de modele! Vă asigur, eu cea de astăzi, că dacă aş fi avut parte de modele măcar inspiraţionale, zborul meu ar fi fost mult mai lin şi nopţile mele mai lungi.

Cu toate acestea, aş putea să va spun că cel care mi-a marcat personalitatea şi care a înţeles să îmi dea curaj în tot ceea ce am întreprins, a fost tatăl meu.

Aşa am pornit, iar apoi am cules câte puţin de la fiecare persoană cu care am interacţionat , am învăţat să îi apreciez pe cei cu valori intrinseci, am învăţat să dăruiesc şi să primesc .

Poate că acest lucru este esenţial, să înţelegi că dăruind vei primi înapoi înzecit, că totul se face cu bunătate şi speranţă în viitor, că viitorul se construieşte împreună!