Universul asiatic al Alexandrei Avram

Cu un stil bine conturat, Alexandra Avram este unul dintre tinerii designeri ai proiectului Vestige cu o voce care vorbeşte despre influenţele estetice asiatice.

Absolventă a Univeristăţii de Arte şi Design, Alexandra a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, cum sunt concursul Syoos (top 5), concursul Perwoll (finalistă), iar cea mai importantă o consideră a fi câştigarea competiţiei Triumph Inspiration Award Romania, care a propulsat-o în finala mondială a concursului Triumph Inspiration Award, desfăşurat în Shanghai.

Alexandra Avram

Printre realizările Alexandrei menţionăm prezentări personale, dar şi de grup, alături de colectivele UAD şi Vestige, precum şi apariţii şi interviuri în revistele I-D Magazine Issue 320, I-D Magazine Issue 321, Vogue L`Uomo Octombrie 2012, Cosmopolitan Mai 2012, Businesstexin 15/2013, Dialog Textil 7/13, HarpersBazaar.ro, Viva.ro, Fashionandbeauty.ro, Fpeople.ro, Vogue.it, inspirationist.ro, flashme.ro, businesstexin.ro, 121.ro, Rumoursmagazine.com .

Design& Stil

„Contactul direct cu civilizaţia japoneză şi asiatică mi-a influenţat foarte mult stilul în care lucrez. De aici derivă liniile curate, lejeritatea şi linearitatea outfiturilor, per ansamblu. Atunci când îmi imaginez ţinutele, deja vorbim în termeni de lungimi şi volume, de proporţii. Fiecare element are rolul lui foarte bine definit ȋn cadrul produsului şi contribuie la estetica finală. De altfel, o bună parte a produselor mele se bazează pe androginitate şi pe transmiterea acestui concept prin linii, culori, volume.”

[easyrotator]erc_84_1409027604[/easyrotator]

Filosofia estetică a Alexandrei se poate vedea cu uşurinţă în colecţia personală, prezentată în cadrul Galei UAD şi intitulată „Base Jump”, dar şi în colecţia creată pentru concursul Perwoll, „Akira”. Dincolo de latura androgină a personajelor, mai este explorată şi partea de sport extrem. Base jumping-ul este variantă extremă a paraşutismului. Structurile, formele şi liniile pieselor din colecţie sunt o interpretare minimalistă a elementelor echipamentului necesar acestui sport.

În “Akira”, inclusiv numele ne poartă în universul asiatic, înseamnă clar, luminos şi reprezintă un nume androgin, care poate fi dat atât femeilor cât şi bărbaţilor. Aceasta este şi structura colecţiei – clară, caracterizată de lejeritate, linearitate şi verticalitate. Layering-ul reprezintă o analogie a stratigrafiei sociale japoneze, iar partea modernă este punctată cu ajutorul imprimeului inspirat din forma şi textura florii de cireş. Aerul androgin este dat de piesele aproape unisex inspirate din hainele de luptă ale samurailor, în sprijinul acestei idei venind şi paleta cromatică. Colecţia este inspirată din universul Japoniei şi reprezintă un punct de întâlnire a contrastele sociale şi culturale prezente în această parte a Asiei.

[easyrotator]erc_24_1409027904[/easyrotator]

Femeia care alege să poarte ţinutele Alexandrei Avram nu este definită de vârstă, statut social sau job, ci de faptul că se cunoaşte foarte bine. Hainele pe care le alege sunt pentru propriul confort şi nu pentru a demonstra ceva.