Alina Rădulescu, HR Manager Scandia, vine la HR Summit

Pasionată de coaching şi specialist în resurse umane, Alina Rădulescu, HR Manager la Scandia, se numără printre speakerii conferinţei HR Summit Cluj-Napoca. Pentru ea, angajaţii sunt resursa cheie în fiecare business, iar familia şi valorile creştine sunt lucrurile care-i dau energia de zi cu zi.

alina radulescu scandia

Cum aţi ajuns să activaţi în domeniul Resurselor Umane? Care v-au fost, pe scurt, paşii şi de ce această alegere?

M-am îndrăgostit de managementul resurse umane în ultimul an de facultate, 1998 (am terminat Management, ASE București), când am avut șansa de a lucra cu un profesor foarte bun de ergonomine și tot această perioadă a corespuns cu stagiatura mea voluntară într-un departament de HR la o mare companie din industria de construcții (TIAB – Trustul de Instalații și Automatizări București). Ulterior am avut oportunitatea de a lucra și de a mă dezvolta în aria resurelor umane chiar la TIAB unde am ajuns în 5 ani să am o poziție de top management. De ce HR? Pentru că îmi pasă de oameni și evoluția lor profesională, pentru că am abilități native de organizare și relaţionare, pentru că prea mult timp angajații nu au fost valorizați că resursă cheie în fiecare business.

Cum se desfăşoră activitatea unui HR Manager la o astfel de companie?

Este o muncă dinamică, nici o zi nu seamănă cu cealaltă pentru că avem provocări din business (linii noi de dezvoltare, inovații, restrângeri sezoniere de activitate etc.) din companie ( promovări, dezvoltări de competențe, plecări neașteptate, conflicte) sau dacă nu este nici una nici cealaltă, ne luăm noi provocări și dezvoltăm proiecte de HR care să sprijine strategic schimbările pentru că o companie este permanent în transformare ( programe de succesiune, planuri de motivare, sisteme noi de comunicare corporate şi altele).

Am citit într-un articol că la Scandia media de vârstă este de 34 ani, iar unii dintre angajaţi au o vechime foarte mare în companie. Care credeţi că e reţeta?

Să îmbini experiența și cunoștințele angajaților cu vechime în companie cu energia, entuziasmul și creativitatea tinerilor angajați sau stagiari.

Ce se întâmplă cu tinerii care vor să se angajeze la Scandia?

Sunt invitați în diversele programe dedicate lor (stagii de practică, programe de internship, roluri de team member în anumite proiecte, chiar posturi new entry).

Care credeţi că sunt principalele trăsături ale unui specialist în HR?

Un bun specialist de HR trebuie să fie o persoană echilibrată, cu o moralitate crescută, cu abilități și competențe de comunicare, orientare către client și către rezultate, cu temeinice cunoștințe tehnice din domeniul HR de care se ocupă, cu o bună înțelegere a business-ului.

Dar cele mai frecvente greşeli pe care le poate face?

Poate să facă erori de judecată în procese de HR (gândire emoțională vs gândire rațională), poate să aleagă greșit canalul de comunicare (de exemplu, să comunice excusiv pe mail o evaluare de performanță).

De unde vă luaţi energia pentru a trece mai uşor prin zilele încărcate şi a avea şi timp pentru dvs?

Din familie, soțul și cei doi copii îmi dau de fiecare dată direcția corectă în viață; din credință, pentru că busola internă mi-o verific permanent cu valorile creștine.

Ce faceţi în timpul liber?

Mă ocup de educaţia copiilor mei, gătesc, citesc, călătoresc, lucrez şi aprofundez coaching-ul ca pasiune în ultimii 2 ani. 

Tema revistei bulevard din această lună este “păcăleli şi alte nebunii”. Cum doar ce a trecut 1 aprilie, ne puteţi povesti o farsă pe care aţi făcut-o sau de care aţi avut parte de-a lungul timpului? Ştim că în birourile companiilor mari se practică.

Am asistat la o farsă destul de „€œenglezească”- într-un an când ne-am trezit la HR în aceeași zi cu o serie de demisii în lanț de la persoane cheie din companie, care păreau foarte serioase în acest demers. După ceva ore s-a elucidat misterul și ne-am amuzat de farse, dar mărturisesc că ne-a crescut adrenalina.

Pe Alina Rădulescu o puteți vedea la HR Summit.

Sursa foto: zf.ro