Teatrul viselor. Un documentar de Laviniu Lazăr

DSC_9864Laviniu Lazăr e filmmaker, laureat al Telly Awards. Am lucrat împreună la proiectul Cook’n’Rolla în 2010 şi de atunci am rămas prieteni. M-am bucurat să-l pot întreba lucruri despre primul documentar făcut de el, film a cărui proiecție a avut loc acum câteva seri în cadrul TIFF.

Teatrul viselor e documentarul vieții tale de până acum. Povesteşte-mi despre el.

Este primul documentar pe care l-am făcut şi bănuiesc că e bine. Dacă de la primul documentar am reuşit să ajungem la TIFF, să adunăm oameni şi să îl aprecieze, înseamnă că am făcut ceva bine. E un documentar despre fotbal în general, nu neapărat despre CFR. Titlu este Teatrul viselor, însă doar întâmplător accentul a fost pus pe Old Trafford şi pe meciul de acolo. Iniţial nu acesta era accentul, eu nu aveam de unde să ştiu ce se va petrece acolo. Nu aveam de unde să visez că CFR va caştiga pe Old Trafford, titlul fiind stabilit de cand am început să filmăm.

Credeam că eşti atât de bun încât ai aranjat treaba asta ca să-ţi iasă documentarul.

Am avut noroc, o să-ţi explic de ce. Practic, Teatrul viselor pentru mine era Champions League. Era un  loc unde se întâlnesc visele celor implicaţi în fotbal: visul lui Andone de a antrena în Champions League, visul unor jucători de a ajunge să se transfere în străinătate, visul lui Erik, un junior, să ajungă fotbalist, visul Clujului de a fi cunoscut în lume. Locul în care se întâlnesc aceste vise este Champion League, adică Teatrul viselor. Datorită rezultatului de pe Old Trafford, meciul de la Manchester a avut o pondere mult mai mare în documentar, însă pur întâmplător.

Cât timp ai lucrat pentru documentar?

Teatrul_Viselor_promo_CONSTIENTIZARE from Laviniu Lazar on Vimeo.

Am început să filmăm în septembrie, iar în mare, totul s-a terminat în decembrie. Am mai avut însă câteva filmări şi interviuri anul acesta. E greu de estimate, dar dacă le punem cap la cap, undeva la 2 luni împrăştiate pe parcursul a 4 sau 6 luni.

Ai lucrat cu echipa mare?

Nu. Pe toată durata documentarului am fost eu şi Paul Henis. La unele meciuri ne-au mai ajutat Andrei Neamţu şi Cătălin Apavaloaiei. Spre final, în ultima lună a proiectului ni s-a alăturat şi Marieta Manolache, care ne-a ajutat cu scenariul şi cu editarea.

Povesteşte-mi ce ai văzut, ce te-a dat pe spate în timp ce…

În primul rând a fost calitatea oamenilor implicați în fotbal.Aici mă refer în primul rând la suporteri. Nu mă aşteptam ca nişte suporteri obişnuiţi ca ai lui Manchester sau Galatasaray să fie atât de culţi şi atât de profunzi în percepţia lor asupra fotbalului. Felul în care vorbesc şi modul în care se organizează.

DSC_9862Să nu crezi că huliganismul vine aşa, de la niște barbari, trebuie să fii un pic cult ca să poţi deveni hooligan…

Hai să-ţi dau un exemplu: l-am întrebat pe Oguz, şeful galeriei Galatei, despre care cred că putem spune că este cea mai bună galerie din lume, “ce e fotbalul?” şi răspunsul la întrebarea asta a fost “uite, dacă ai vrea să-ţi organizezi ziua de naştere pe cinci continente, în sute de oraşe, în peste 150 de universităţi, eu aş putea să fac asta pentru tine. Dacă vorbesc cu acei oameni, ziua ta de naștere va putea fi sărbătorită din Oxford până în Manilla, pentru că există fani Galatasaray peste tot şi toți împărtăşim aceleaşi valori, ne ajutăm reciproc, există poduri gata create. Cred că numai fotbalul poate să facă acest lucru.”

Fotbalul e despre conexiune, nu neapărat despre jocul acela cu 22 de oameni şi o minge?

Teatrul VISELOR Promo IMPLICARE from Laviniu Lazar on Vimeo.

Exact, ceva de genul acesta. Nişte fani de la Manchester îmi spuneau că ei urmăresc echipa peste tot în lume şi de multe ori cele mai puţin interesante 90 de minute ale excursiei, sunt meciul în sine.

 Apropo de galerii, ai avut fani ai echipei rivale, Universitatea, la proiecţie?

Da. Spre surprinderea mea au apreciat filmul, iar pentru mine a fost complimentul suprem şi confirmarea că am făcut ceva bine. Şi-au manifestat aprecierea pentru mine, iar asta a însemnat foarte mult.

Foarte fain, asta înseamnă că încă mai există o şansă, adică jocul acesta dintre CFR şi Universitatea nu înseamnă doar că ne îmbrăcăm în negru, ne pictăm sub ochi, şi vorbim urât despre mamele celorlalţi.

Teatrul VISELOR Promo musica from Laviniu Lazar on Vimeo.

Sper, sincer sper…să se înţeleagă asta. Am încercat în documentar să includ şi galeriile care sunt celebre, de exemplu fanii lui Manchester sunt cunoscuţi, Manchester este probabil unul dintre cele mai mari cluburi din lume, sigur e in top 3, daca ar fi să-i credem pe ei pe cuvânt ar zice că sunt pe primul loc, ei pretind că au 600 de milioane de fani. Am încercat să includ şi reprezentanţi ai lui Manchester şi ai Galatei, renumiţi pentru fanatismul lor şi să încercăm să învăţăm de la ei ce înseamnă tradiţie, ce înseamnă pasiune şi ce înseamnă până la urmă convieţuirea cu fotbalul ca parte din societate. Cred că s-au înţeles mesajele documentarului.

[easyrotator]erc_78_1370526575[/easyrotator]

Foto: Nicu Cherciu– TIFF

Unde putem vedea documentarul?

Va fi disponibil online, pe www.teatrulviselor.ro şi în mod sigur va fi disponibil şi la Gift shop-ul stadionului.

Documentarul va fi disponibil gratuit. Vom încerca să găsim însă modalităţi de a face din asta o experienţă deosebită pentru care oamenii să fie dispuşi şi să plătească, nu neapărat pentru că vrem noi să facem bani, ci ca să ne sprijine proiectele următoare.

Teatrul VISELOR Promo FANI from Laviniu Lazar on Vimeo.

Adică dacă vor dori să-l vadă online îl vor putea vedea online, dacă vor vrea să aibă o copie personalizată, autografe de la jucători sau materiale bonus, acelea vor fi disponibile de cumpărat.

Există vreo şansă să vedem documentarul la televizor?

Din câte ştiu eu da, e o chestiune care nu s-a lămurit încă.

Acum că îţi place să faci filme, eu m-am lămurit. Fotbalul îţi place?

Da, dacă e utilizat cum trebuie. Îmi place. Fotbalul este  mai mult decât un simplu sport. Dacă se folosește cum trebuie, ca pe o modalitate de a educa oamenii, de a-i uni, de a le crea sentimente de solidaritate, de a-i face mai buni, sunt un mare suporter al fotbalului.

Știu că pe raftul tau de acasă ai deja câteva premii pentru filmele făcute. Ţi-ai da un premiu pentru filmul acesta?

Teatrul VISELOR Promo ANTRENORI from Laviniu Lazar on Vimeo.

Aaa da. Eu îl pregăteam pentru anul viitor, să îl înscriu în competiţie. Acum, dacă aşa au evoluat lucrurile şi a apărut această oportunitatea, am considerat că  nu are rost să stau şi să-l înscriu, să încerc să obţin un premiu ci a contat mai mult să folosesc momentul acesta şi să încerc să adun oamenii în jurul acestui fenomen, să devină mai solidari şi mai buni cu această ocazia. Vom vedea ce va fi!

S-ar putea că acesta să fie un premiu mai bun pentru tine.

Da, cu siguranţă. Probabil îl voi înscrie în câteva competiții în cele ce urmează.

Surse foto: Nicu Cherciu (poze TIFF) şi arhivă personală Laviniu Lazăr