Noi promovăm business-ul adevărat

Această secţiune va promova şi sustine business-ul românesc sau internaţional în forma lui pură, antreprenorială sau corporatistă, fără implicaţii politice. Vom susţine business-ul etic, bazat pe valori autentice şi construit pe fundamente economice valide.

Principalele subsecţiuni ale rubricii Business, vor fi următoarele: antreprenoriat, corporate, finanţe personale, noutăţi şi editorial.

În aceste secţiuni vor fi invitaţi să scrie sau să ne raspundă la întrebări interesante, cei mai de succes oameni de afaceri, manageri sau tineri antreprenori.

Vom aborda tranşant şi în mod obiectiv probleme de fiscalitate, management, legislaţia muncii,  precum şi investiţii, oportunităţi şi riscuri la care să fim atenţi.

Femeia antreprenor 

Pare suficient de bizar să abordezi un asemenea subiect într-o lume a afacerilor dominată de bărbaţi, că suntem misogini sau nu, la o primă strigare cand vorbim despre “oameni de afaceri” nu prea ne gandim la… femei de afaceri. Cred că este o problemă de mentalitate colectivă, de respingere a ideii că femeile pot fi făcute chiar pentru business.

Am cunoscut în ultimii ani, prin natura activităţilor pe care le desfăşor, femeile în business pe toate eşaloanele ierarhice ale afacerilor locale şi internaţionale, cum este şi normal. Nu mică mi-a fost însă uimirea când, citind ghidul de aplicare pentru un proiect european, la grup ţintă am descoperit că femeile, în accepţiunea acestui tip de proiecte, sunt asimilate unei categorii sociale defavorizate. Am înţeles imediat că emanciparea femeii nu s-a terminat. Probabil încă o mare parte a genului masculin sau a societăţii în general nu vrea, sau nu poate să accepte că femeia este egală bărbatului şi, între noi fie vorba, chiar mai mult de atât în foarte multe cazuri.

Cineva mi-a adresat de curând o întrebare referitoare la locul femeilor antreprenor în societate.  Mărturisesc faptul că nu mă gândisem foarte profund la acest aspect până la acel moment şi acesta este şi raţionamentul pentru care scriu aceste rânduri. Dupa ce am întors pe toate părţile acest subiect voi împărtaşi alături de voi câteva concluzii şi câteva recomandări. Dar să începem cu concluziile:

  1. Femeile antreprenor muncesc foarte mult. Fie din ambiţia de a reuşi într-o lume a bărbaţilor antreprenori, fie din obişnuinţa de a rezolva toate problemele cu care se confruntă.
  2. Femeile sunt puternice! Am aflat asta în numeroasele proiecte şi activităţi de team-building  şi altele asemenea în care femeile demonstrează o forţă interioară şi o dârzenie în atingerea obiectivelor absolut admirabile. Nu se văicăresc, pur şi simplu se concentrează şi acţionează, uneori poate chiar din dorinţa de a ne demonstra că beneficiază de un autocontrol mai bun decât noi.
  3. Femeile au disciplina priorităţilor. În majoritatea familiilor chestionate în programele noastre de educaţie financiară şi nu numai, finanţele familiei sunt gestionate de către femei. Asta ce înseamnă? În primul rând că sunt disciplinate şi organizate.

Câteva din recomandările noastre pentru femeile antreprenor, indiferent că gestionează un business local sau naţional, ar putea fi:

  • Gândiţi la scară mare! Nu vă limitaţi la piaţa locală sau naţională, în multe cazuri aceasta poate fi prea mică pentru atingerea obiectivelor voastre de creştere a afacerii. Internetul şi tehnologizarea actuală vă pot conecta instantaneu cu cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, deschizând noi orizonturi de business.
  • Nu vă opriţi din educaţie. Pentru a nu pierde pulsul pieţei în care sunteţi şi conexiunea cu noi modele de business, respectiv instrumente şi metode de creştere a performanţei, participaţi constant la training-uri, conferinţe şi seminarii. Citiţi zilnic măcar câteva pagini pe zona voastră de interes pentru a vedea oportunităţi şi variante de dezvoltare a afacerii şi personale.
  • Solicitaţi ajutor specializat. Dacă copilul vostru este bolnav căutaţi cel mai bun medic? Cu siguranţă da. Dacă afacerea şi investiţia voastră suferă uneori şi nu aduce performanţele dorite trebuie să apelaţi la experţi, fără nici o ezitare. Atunci când simţiţi că ceva nu merge, ca aţi pierdut controlul,  orice simptom sesizaţi, adresaţi-vă unui consultant, coach, etc.
  • Nu vă sacrificaţi familia. Oricât de interesantă ar fi viaţa de antreprenor, orice satisfacţii profesionale şi personale v-ar aduce, consider că primele cuvinte ale copilului tău, prima zi de şcoală, întrebările consecutive şi obsedante “de ce?” rostite de acesta, nu merită să fie sacrificate.
  • Bazaţi-vă pe intuiţie. Se ştie faptul că femeile sunt prin excelenţă mult mai intuitive decât bărbaţii, folosiţi la maxim acest avantaj în business şi vă garantez că veţi avea rezultate excepţionale. Gândirea cu emisfera dreaptă vă poate da o abordare suficient de complexă astfel încât să vă puteţi implementa viziunea personală şi de business acum şi pe termen lung.