Festivalul NexT 2017: 34 de scurtmetraje selectate în competiții

Ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film NexT, care se va desfășura în perioada 22-26 iunie, reunește 34 dintre cele mai bune scurtmetraje recente în cadrul celor două secțiuni competiționale: Competiția Internațională și Competiția Națională.

Pentru a alcătui programele, selecționerii și criticii de film Oana Ghera și Massimiliano Nardulli au văzut peste 2.000 de scurtmetraje, din care au ales 24 pentru Competiția Internațională și 10 pentru cea Națională.

Festivalul NexT

„În selecția celor două competiții am încercat să cuprindem filme cât mai diverse, atât stilistic, cât și tematic, astfel încât un spectator care ar intra la oricare dintre proiecții să aibă ocazia în cele aproape două ore pe care le petrece în sala de cinema să treacă prin cât mai multe stări și convenții formale, să călătorească din fotoliul lui către colțuri îndepărtate ale lumii și poate chiar mai departe. Astfel, în Competiția Internațională se regăsesc laolaltă musicaluri, comedii, filme-eseu, dar și experimente formale inedite, venind din țări ca Bulgaria, Croația, Portugalia sau Spania, dar și din țări precum Singapore, Mozambic, India sau Vietnam. În Competiția Națională, ne-am dorit să păstrăm același principiu al diversității – o animație experimentală, comedii, povești de familie sau povești de dragoste, spuse în maniera realistă, în cadre secvență lungi sau mai degrabă jucăușe“, declară selecționerii.

Filmele selecționate în cadrul Competiției Internaționale concurează pentru Trofeul NexT, un premiu care valorează 2.000 de euro și este oferit de Institutul Cultural Român (ICR), Premiul „Cristian Nemescu“ pentru cea mai bună regie și Premiul „Andrei Toncu“ pentru cel mai bun sunet, ambele în valoare de 1.000 de euro, iar cele din Competiția Națională, ajunsă anul acesta la a 4-a ediție, pentru Cel mai bun film românesc, premiu în valoare de 1.000 de euro, oferit tot de ICR.

Premiile vor fi decise de juriul format din Dina Iordanova (critic de film, Bulgaria/Marea Britanie), Cristi Iftime (regizor de film al cărui debut în lungmetraj va avea premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary), Codrin Lazăr (muzician, compozitor, câștigător al Premiului Gopo 2017 pentru cea mai bună muzică originală, alături de Sorin Romanescu, pentru filmul „Câini“), John Canciani (director al Winterthur Film Festival) și Nick Pinkerton (critic de film, membru al New York Film Critics Circle și colaborator al unor publicații precum Sight&Sound, ArtForum și Village Voice).

De asemenea, ca în fiecare an, programul Festival Friends revine cu o serie de filme scurte inedite, realizate de prieteni ai festivalului.

Anul acesta secțiunea revine cu opt scurtmetraje inedite semnate de: Adrian Silișteanu, Raluca Ungureanu, Luiza Pârvu și Toma Peiu, Patrick Brăila, Andreea Borțun, Sergiu Lupșe, Alexandru Mavrodineanu, Octav Chelaru.

Competiția Internațională va putea fi văzută la Cinema Muzeul Țăranului, sâmbătă, 24 iunie, începând cu ora 17:00, respectiv 20:00, și duminică, de la ora 17:00, respectiv 20:00. Cele două programe ale Competiției Naționale vor putea fi urmărite vineri, 23 iunie, începând cu ora 17:00, respectiv 20:00, tot la Cinema Muzeul Țăranului.

La proiecțiile filmelor din competiție vor fi prezenți regizorii și/ori sound-designerii acestora care vor răspunde la final întrebărilor celor din sală.

Secțiunea Festival Friends va fi proiectată duminică, 25 iunie, ora 14:30, la Cinema Elvira Popescu.

Biletele sunt deja disponibile pe Eventbook.ro.

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în 2006 în memoria sound designerului şi compozitorului Andrei Toncu și a regizorului Cristian Nemescu şi este organizat de Societatea Culturală NexT. Ajuns la cea de-a 11-a ediţie, NexT se va desfăşura anul acesta între 22 şi 26 iunie.