Eticheta la nunți: sfaturi pentru invitați – prima parte

Petrecerea de nuntă a unor prieteni sau rude este un moment foarte special, atât pentru miri, cât și pentru invitați, reprezentând un prilej de bucurie, de celebrare a iubirii dintre două persoane. Să nu uităm că, un astfel de eveniment este, poate, cea importantă zi din viața celor doi și trebuie să facem tot ce ne stă în putință să contribuim la reușita acestei zile, printr-o conduită adecvată.

prima parte

Invitația

În momentul în care primiți o invitație marcată R.S.V.P. (din limba franceză: Répondez S’il Vous Plaît – Vă rugăm să răspundeți), mulțumiți-le tinerilor pentru faptul că au ales să le fiți alături într-un moment atât de important din viața lor și asigurați-vă că răspundeți în cel mai scurt timp, nu așteptați până în ultimul moment. În cazul în care nu sunteți căsătorit(ă) și invitația vă este adresată doar dumneavoastră, este bine să verificați cu viitorii miri dacă puteți participa la nuntă însoțit(ă) de cineva.

Cununia Civilă

Dacă ați ales să participați la cununia civilă, informați-vă din timp la ce oră se va oficia ceremonia și asigurați-vă că ajungeți cu cel puțin 15 minute mai devreme. În perioadele în care au loc foarte multe căsătorii, oficierea cununiei civile durează sub 20 minute, cu tot cu felicitările de rigoare. Dacă veți întârzia, veți risca să ratați ceremonia.

Dacă faceți parte din cercul apropiat de prieteni, întrebați dacă puteți fi de folos la servirea șampaniei sau a prăjiturilor. Ajutați la desfacerea florilor din buchete sau oferiți-vă ajutorul în momentul în care se fac fotografii, atenționând atunci când observați un element care ar putea arăta neplăcut în fotografii. Membrii familiei vor fi prinși în emoțiile și agitația momentului și, cu siguranță, le veți fi de ajutor.

Copiii mici

Dacă nu a fost specificat în invitație, nu este politicos să participați la nuntă însoțiți de copii. În cazul în care invitația este adresată în mod specific întregii familii, este de datoria dumneavoastră să vă asigurați că cei mici vor fi disciplinați și nu vor cauza neplăceri în timpul petrecerii. Amintiți-vă că această zi aparține mirilor.

Florile și cadourile

Dacă doriți să oferiți flori miresei, vă sugerăm să fiți atenți la cozile florilor care nu sunt învelite în celofan sau staniol, pentru a nu păta sau agăța rochia miresei. Oferiți florile legate doar cu o panglică sau foarte simplu învelite în celofan, astfel încât să fie foarte ușor de desfăcut din buchet. Conform tradiției, la ieșirea din Casa Căsătoriilor, mirii vor trece pe sub un culoar de flori, realizat din florile aduse de invitați.

Cadourile pentru miri vor fi amabalate frumos și li se va atașa un bilet sau o felicitare, pe care ne vom semna și vom scrie o urare frumoasă. Cadourile nu trebuie înmânate obligatoriu mirilor, mai ales dacă sunt voluminoase, ele pot fi lăsate în spațiul amenjat special pentru acestea și, cu siguranță, mirii le vor aprecia mai mult a doua zi, după ce le vor deschide în liniște și vă vor mulțumi. Ce poate fi mai neplăcut pentru o mireasă decât să se plimbe cu o cutie grea în brațe prin restaurant?

La biserică

Dacă ați decis să participați la cununia religioasă, asigurați-vă că ajungeți la ora indicată și nu în timpul slujbei. Este politicos să fiți prezenți la biserică înaintea mirilor. Dacă, totuși, ați sosit mai târziu, intrați discret, în liniște și nu începeți să salutați sau să conversați cu persoanele cunoscute. La finalul slujbei de cununie, după ce nașii și părinții i-au felicitat pe tinerii căsătoriți, invitații vor face același lucru, fie în incinta bisericii, fie afară, în funcție de indicațiile preotului.

Articol oferit de Școala de bune maniere Écolage.

Ecolage
Ecolage

Écolage este prima școală de bune maniere din România ce oferă lecții de etichetă, bune maniere, social skills, leadership skills și business skills. Cursurile școlii se adresează atât copiilor și adolescenților, cât și adulților și sunt susținute de Sandra Gătejeanu Gheorghe, director de protocol al Casei Regale și Simina Mayer, fost ofițer de protocol al Casei Regale. Aflați mai multe informații despre școală și programă accesând www.ecolage.ro.