Sunete flămânde și oameni darnici

A trecut încă o zi plină, complicată sau poate una destul de simplă. Oricum ar fi, ajungem acasă, aruncăm papucii purtați toată ziua, ne strecurăm în ceva comod, ne trântim pe canapea si pornim youtube-ul. Să ascultam ceva până ne revenim. Ceva ce ne pemite să hoinărim pe unde vrem. Și ne dă senzația de liniște și odihnă. E ca și cum sunetele ar lua din noi stresul, nervii, supărarea, le-ar mânca, așa cum spune Nichita într-o poezie “Melodia ospăta din tine/cum ospătează dintr-o pradă/o forfotă de raci.” Este o senzație plăcută, râvnită. Și ar trebui să profităm de ea mai des!

music and more

Bombardamentul zilnic cu mulțimea de cuvinte, sunete, voci, ne surzește urechile minții și de cele mai multe ori, chiar când avem cel mai mult nevoie, aceasta refuză să ne dea ceea ce căutăm. Parcă am devenit dependenți de sunete exterioare. Nu cred că este neaparat un lucru rău. Până la urmă, greu poți ajunge într-un loc atât de liniștit încât să-ți poți auzi bâzâitul din propriile urechi. Partea tristă este că nu suntem nici conștienți, nici învățați cât de mult, ceea ce ascultăm sau auzim, afectează trupul, mintea, emoțiile noastre. Muzica este ca o terapie, nu degeaba s-a și dezvoltat conceptul de terapie prin muzică. Tot ea este cea care ne dă sentimentul ca putem fugi acel kilometru în plus pe care ni l-am propus, deși mușchii urlă să-i lăsăm în pace.

Frumosul din toată teoria asta este că putem fi, la nevoie, mici terapeuți pentru noi înșine, prin ceea ce alegem să ascultăm. Cum? De cele mai multe ori, când suntem supărați, avem tendința să ne uitam la filme sau să  ascultăm cântece cu mesaje de genul “lumea e un loc ciudat”, “oamenii sunt egoiști”, “nu pot trăi fără tine”, “de ce ai plecat?”, “nu pot merge mai departe”. Efectul? Ajungem să credem că așa e. Și da, poate este o realitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să îmi tot spun asta și să încetez să cred că totuși mai este o speranță.

Așadar, chiar dacă tentația e mare să ne plângem de milă, ascultă muzică veselă, uită-te la filme bune în care să râzi, daca ești trist/ă. Dacă simți că nervii stau să iasă afară de sub capac, pune în surdină o pieasă relaxantă, care să te domolească. Ai ceva lucruri de rezolvat dar cheful parcă nu mai vine? Energizează-te cu muzică! Lucrurile sunt dovedite științific, funcționează!

Încearcă să vezi dacă este și practic, nu doar științific!