Cluj Blues Fest – un festival ce vrea să crească şi să educe

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Blues de la Cluj-Napoca începe vineri, 8 noiembrie. Se anunţă două seri de blues, acest gen mai puţin cunoscut, mai degrabă uitat asociat fie cu muzica lentă, din greşeală ori ignoranţă, fie cu multă, multă jale şi tristeţe.

Organizatorii, Clujulcultural.ro şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cu susținerea fundației Transilvania Leaders, propun un program care să aducă acest stil muzical mai aproape de clujeni. Sâmbătă, de la ora 16:00, pasionaţii de muzică bună şi orice curios pot participa la workshop-urile susţinute de cunoscuta artistă Aminda şi de cei de la Rock Academy.

cluj blues fest

Publicul de blues trebuie educat

„În România blues-ul e dedicat nişelor, atât când vine vorba de ascultători, cât şi de muzicieni. Este un stil ce merită atenţie, mai ales pentru că stă la baza multor alte stiluri. Dacă ne apucăm să cântăm, e important să ne întoarcem la rădăcini. Noi la ArtSchool asta facem, o recuperare a muzicii. Iar la workshop-ul de sâmbătă vor fi transmise informaţii exacte şi interesante despre blues”, a precizat Aminda.

 „De unde să avem public de jazz, dacă nu îl educăm?”, spune  Andrei Balogh, organizator, iar workshop-urile din cadrul festivalului sunt un prim pas în cadrul acestui demers.

Ideea unui astfel de festival, precum au precizat organizatorii, a pornit de la faptul că la Cluj se ascultă blues, sunt fani, numai că nu prea sunt concerte dedicate acestui stil muzical. „Clujul nu-şi permite să nu aibă un astfel de festival. Sperăm că publicul va veni să asculte cele patru trupe excelente pe care le-am invitat”, a subliniat Tiberiu Fărcaş.

Blues-ul nu e doar amărăciune

„Pentru mulţi, blues-ul e doar amărăciuen, tristeţe, mâl… trupa invitată din Bulgaria aduce mult umor în muzica lor. Vasko este un personaj controversat în ţara lui”, a precizat Andrei Balogh.

Pentru că nu e vorba doar de amărăciune, ci chiar şi de entuziasm în blues, organizatori pornesc cu gânduri mari la drum şi, potrivit declaraţiilor din cadrul conferinţei de presă, aceştia deja pregătesc evenimentul de anul viitor, care se anunţă a fi mai mare, cu invitaţi „de la mama lor de acasă”.

Oricare ar fi invitaţii, muzicienii clujeni vor fi mereu incluşi în programul festivalului. Anul acesta, trupa clujeană Straight from the Bottle face parte din programul serilor de blues de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

cluj blues fest f

„Vrem să polarizăm mai mult genul acesta, să lărgim nişa, să ajungem la mai mulţi ascultători. Am observat că la concertele noastre din tot Cluj publicul e tot mai numeros., iar reacţiile sunt pozitive. Blues-ul pe care îl cântăm noi este unul mai degrabă dinamic, amestecat cu funk, rock”, Bogdan Cristea, fondatorul formaţiei Straight from the Bottle, trupă ce va concerta în ultima seară de festival.

Dacă vreţi să descoperiţi sau să redescoperiţi acest gen muzical, sunteţi aşteptaţi în acest weekend în sala Reduta a Muzeului Etnografic, un spaţiu potrivit pentru astfel de concerte, care încearcă să lipească muzica de sufletul oamenilor, într-o ambianţă etno.

Biletele se găsesc Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 21) şi  la Librăria Bookstory, b-dul. Eroilor  nr.6, orele 10.00-21.00.Preţul biletului pentru o zi de festival este de 40 de lei, iar abonamentul pentru cele două zile este de 60 de lei.

Program Cluj Blues Fest 2014

Vineri, 7 noiembrie, ora 19:30

Rareş Totu’s Midnight Sun (România)

Vasko the Patch and Poduene Blues Band (Bulgaria)

Sâmbătă, 8 noiembrie, ora 19:30

Borsodi Blue Band (Ungaria)

Straight from the Bottle (România)

Mai mutle detalii despre artiştii invitaţi găsiţi aici.

Sursa foto: Cluj Blues Fest