Asociația eematico finalizează cu succes proiectul de cultură arhitecturală destinat elevilor din Breaza, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN)

1

Asociația eematico anunță finalizarea proiectului „Kitul de arhitectură – Mini-opțional de cultură arhitecturală” destinat elevilor Liceului Teoretic “Aurel Vlaicu” din orașul Breaza, proiect co-finanțat prin AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), sesiunea I/2024 pentru finanțarea proiectelor culturale, aria educație prin cultură.

Valoarea totală a proiectului, desfășurat în perioada aprilie-noiembrie 2024, s-a ridicat la
33.000 de euro și a avut ca activitate principală transmiterea cunoștințelor din spectrele
arhitecturii și patrimoniului orașului elevilor din ciclurile primar, gimnazial și liceal.

Punctul de referință al proiectului l-a reprezentat conferința “Întâlnirile Kitului de Arhitectură”, care l-a avut ca invitat pe arhitectul Bogdan Ciocodeică. Evenimentul, desfășurat în sala Amfiteatru a Primăriei din Breaza, a reunit 140 de elevi participanți în cadrul programului, și a avut scopul de a le cultiva interesul pentru arhitectură și design.

“Am fost încântat să susțin acest proiect în care am crezut încă de la început pentru că s-a bazat pe o idee de-a dreptul uimitoare. Mai mult, Breaza se bucură de profesori care pun suflet și care se implică zi de zi pentru a ajunge la acel nivel de aplicabilitate necesar în proiectele educaționale din România. Sunt convins că Liceul Teoretic Aurel Vlaicu este un exemplu de bună practică văzând o evoluție atât de frumoasă, de la an la an, a absolvenților de liceu de aici. Nu în ultimul rând, sunt convins pe deplin că putem evolua și ne putem dezvolta mai eficient ca o comunitate și ca țară dacă societatea civilă, instituțiile publice și mediul de afaceri, trei factori cruciali, vor crea în continuare bazele unui parteneriat continuu și susținut”, a declarat Bogdan Cristian Novac, primarul orașului Breaza.

Elevii au avut ocazia să interacționeze cu arhitectul Bogdan Ciocodeică, un fost absolvent al Liceului Teoretic ”Aurel Vlaicu”, alături de care au putut explora perspective noi despre acest domeniu și despre modul în care curiozitatea și pasiunea l-au purtat pe Bogdan către arhitectură, design interior și design de obiect. Astăzi, Bogdan Ciocodeică este cunoscut la nivel internațional, obiectele sale fiind expuse la galeria Kolkhoze din Paris.

„În calitate de arhitecți, avem oportunitatea de a ne arăta viziunea asupra spațiului prin
dezvoltarea întregului concept. Mai mult, avem șansa să alegem acele proiecte care să devină adevăratele noastre bijuterii profesionale și în care ne implicăm în mod egal în realizarea lor. Primul proiect care îți rămâne în memorie nu este neapărat cel la care lucrezi pentru prima dată, ci cel pe care îl faci exact așa cum ți-ai dorit. Este genul de proiect în care clientul are încredere deplină în tine, ca specialist, și înțelege importanța designului, a obiectelor din viața noastră și în definirea unui spațiu în care petrecem foarte multe ore pe zi”, a povestit Bogdan Ciocodeică în cadrul evenimentului.

Kitul de Arhitectură – Mini-opțional de cultură arhitecturală a fost compus din 9 lecții
despre arhitectură, însoțite de o varietate de activități practice, combinând atât informații generale, cât și unghiuri specifice ale celor nouă domenii, astfel încât abordarea să fie una interactivă și exhaustivă.

Prin intermediul celor 9 lecții, elevii din Breaza au aflat și despre diversele roluri cheie pe care diverși profesioniști le au în dezvoltarea întregului proiect arhitectural, de la fundație, la design- ul de interior. Astfel, lecțiile au fost dedicate și definirii acestor roluri și a importanței pe care o au în ceea ce noi vedem doar la suprafață, clădirea: urbanistul, geotehnicianul, inginerul structurist, inginerul de instalații, designer-ul de interior, arhitectul peisagist sau arhitectul restaurator. Kit-ul de Arhitectură a inclus și o lecție special adaptată pentru Breaza, despre patrimoniul construit al orașului, care a avut rolul să ofere copiilor o perspectivă nouă asupra orașului lor.

„Am pornit în crearea acestui proiect pentru elevi de la faptul că arhitectura nu îi învață doar să proiecteze clădiri, ci le oferă un mod de gândire integrat și util în viață, indiferent de domeniul în care vor activa. Cred că este important ca cei mici să o descopere, fie ca potențial de carieră, fie ca mod de gândire holistic și ancorat în prezent. Este esențial să înțelegem și să cunoaștem mediul construit în care ne petrecem majoritatea timpului”, a susținut Ion Neculai, Președintele Asociației eematico.

Proiectul “Kitul de Arhitectură” s-a bazat pe materiale educative și seturi de asamblat, materiale care facilitează înțelegerea superioară a noțiunilor față de metodele clasice. Materialele și activitățile au fost special create pentru a fi cât mai aproape de provocările reale și pentru a întreține plăcerea nativă a copiilor de a construi.

Cursul a fost implementat de către cadrele didactice locale în urma unui training făcut de către Asociația eematico. În perioada desfășurării proiectului, 500 de elevi din toate ciclurile școlare au avut posibilitatea să se familiarizeze cu arhitectura și să înțeleagă importanța spațiului construit în societatea din care fac parte.

Cele 322 de kituri vor râmâne în cadrul liceului, ceea ce le va permite celor 25 de profesori
instruiți în cadrul proiectului să susțină opționalul și la alte clase și generații de copii.

O primă adaptare a fost făcută pentru un număr de peste 100 de elevi de liceu care au abordat astfel subiecte legate de urbanism, arhitectură și design și o altă noutate a proiectului a fost crearea unei lecții speciale dedicată patrimoniului orașului Breaza.

No Comments Yet

Comments are closed