Din culisele evenimentelor la scena principală : O poveste de succes și inspirație în industria muzicală cu Raluca Popescu

Raluca

Într-o lume în continuă evoluție, unde arta și creativitatea se întâlnesc cu organizarea de evenimente, Raluca Popescu este o figură de referință. Fondatoare a companiei Amphitrion, înființată în 2006, Raluca a transformat pasiunea pentru muzică și artă într-o carieră de succes, aducând în fața publicului românesc artiști unici și spectacole memorabile. Cu o vastă experiență în live entertainment și o viziune creativă distinctă, ea nu doar că organizează evenimente, dar creează povești care rămân în memoria participanților.

Raluca este acum speaker în cadrul programului Women in Music, o inițiativă dedicată susținerii și mentoratului femeilor din industria muzicală și creativă din România. În acest interviu, ne va împărtăși călătoria sa profesională, sursele de inspirație și viziunea sa asupra viitorului industriei. Înscrie-te în programul de mentorat Women in Music Romania aici.

1. Raluca, ce te-a inspirat să înființezi compania Amphitrion și cum a evoluat aceasta din  anul 2006 și până în prezent?

În primii ani de facultate, am lucrat pentru o companie specializată în organizarea de evenimente, cu un alt specific decât cel muzical, o experiență care mi-a permis să-mi descopăr pasiunea și abilitățile în acest domeniu.

Pasiunea mea pentru organizare, combinată cu dragostea pentru muzica, artă și frumos m-au inspirat să înființez propria companie.

Am început cu evenimente mai mici și apoi, pornind de la pasiunea pentru vioară, la care am cântat mulți ani, am descoperit un artist, violinist crossover, pe care mi-am dorit foarte mult să-l aduc în concert la București. Totul era nou pentru mine, însă am reușit să organizez un spectacol sold out la Sala Palatului și să promovez un artist atunci necunoscut în România, care a avut un success remarcabil.

Acest prim succes a marcat începutul unui lung șir de spectacole, oferindu-mi ocazia să trăiesc unele dintre cele mai intense emoții și satisfacții cu fiecare eveniment organizat. Evoluția companiei a fost o călătorie creativă marcată de diversitatea proiectelor prezentate, fiecare fiind unic în România.

2. Ne poți spune câte ceva despre viziunea ta creativă pentru evenimente și cum aduci noutate și ingeniozitate fiecărui proiect?

Fiecare eveniment pe care îl organizez este o poveste unică. Îmi doresc să transform fiecare poveste într-o experiență captivantă și plină de emoție, care să inspire și să rămână vie în amintirea participanților. Cred că succesul stă în detalii. Fiecare detaliu atent ales poate transforma un eveniment într-o experiență extraordinară.

Îmi doresc mereu să surprind publicul și să ofer mai mult decât se așteaptă.
Am încercat de multe ori să aduc artiști pe care publicul nu-i mai văzuse în România sau pe care îi descopereau cu ocazia acestor evenimente. Intuiția mea a funcționat de fiecare dată, iar artiștii au devenit unii dintre cei mai îndrăgiți de către publicul român.

3. Ai început să lucrezi în industria organizării de evenimente încă din facultate, povestește-ne puțin despre mentorii care ți-au influențat parcursul profesional și stilul de leadership.

Fiecare a avut o contribuție în evoluția mea profesională. Consider, însă, că fiecare interacțiune sau colaborare cu o persoană, îți oferă perspective noi și poate fi o reală sursă de inspirație.

Aceste experiențe m-au învățat să combin creativitatea cu organizarea riguroasă, empatia cu hotărârea în luarea deciziilor și viziunea strategică cu o execuție impecabilă.

4. Ce te-a inspirat să avansezi în viața ta profesională și să devii mentor pentru inițiativa Women in Music România?

Este șansa de a oferi ceea ce ai primit, sau din contră, ceea ce ți-a lipsit la un moment dat. Women in Music România este o inițiativă minunată, dezvoltată de femei remarcabile pe care le admir, iar posibilitatea de a împărtăși din experiența mea și a ghida pe cineva pasionat, de a putea contribui la succesul și dezvoltarea sa, sunt adevărate bucurii pentru mine.

5. Ce impact îți dorești să ai asupra următoarei generații de femei din industria muzicală și creativă prin programul de mentorat Women in Music România?

Îmi doresc să le inspir încrederea de a-și urma visurile și să-și exprime creativitatea, unicitatea. Vreau să le încurajez să își asume, câteodată, riscuri și să contribuie personal în industrie.

În plus, îmi doresc să le ofer oportunități de colaborare care să le ajute să-și dezvolte potențialul.

6. În ce fel crezi că experiența ta extinsă în industria organizarea de evenimente și a live entertainment ului contribuie la eficiența ta ca mentor?

Cred că experiența profesională mă ajută să ofer sfaturi practice și soluții creative pentru a depăși provocările din domeniu. Am învățat cât de importante sunt comunicarea eficientă, adaptabilitatea și găsirea unor soluții ingenioase, aspecte esențiale în mentorat. Astfel, pot oferi perspective practice și sfaturi personalizate.

7. Ce valori sau filozofii personale infuzezi în abordarea ta de mentorat?

Încurajez empatia, comunicarea deschisă, căutarea excelenței și stabilirea unor standarde înalte. Cred în puterea inspirației, a creativității și încurajez găsirea propriei voci. Cred că fiecare are un potențial uriaș.

8. Cum găsești echilibrul între a oferi îndrumare și a permite persoanei mentorate să își dezvolte propria voce și propriul stil?

Este important să oferi feedback constructiv și să fii deschis la ideile și stilul propriu al persoanei mentorate, astfel încât să-și poată dezvolta vocea și stilul într-un mod care să-i reflecte personalitatea și valorile.

9. Care sunt cele mai valoroase lecții pe care le-ai deprins anul trecut de la persoana pe care ai mentorat-o?

Delia, mentee-ul meu, a fost o surpriză tare plăcută. Era deja activă în domeniu și se descurca cu succes.

Am învățat că mentoratul este un schimb reciproc de cunoștințe și experiențe și că o relație frumoasă construită în cadrul acestuia nu are limite de timp, continuând dincolo de finalizarea programului.

10. Cum crezi că se poate dezvolta inițiativa Women in Music România pentru a sprijini în continuare femeile din industria muzicală, în diferite etape ale carierei lor?

Cred că ar putea fi creată și o platformă digitală care să ofere resurse, informații și o comunitate online pentru femeile din industria muzicală.

Fie că aspiri la un parcurs în industria creativă sau vrei să îți porți cariera la următorul nivel, nu rata ocazia de a învăța de la lideri din industrie precum Ramona. Înscrie-te în programul de mentorat Women in Music Romania aici.

Photo credit: Cristina Oltean

No Comments Yet

Comments are closed