Pe o stradă cochetă din inima Clujului, cafeneaua Cofeels a devenit rapid un loc de întâlnire nu doar pentru iubitorii de cafea, ci și pentru cei care apreciază inițiativele sociale. Fondatorul său, Lucian Butnaru, un vizionar cu o poveste inspirațională, ne-a povestit despre provocările și realizările sale de până acum.
Povestește-ne cum a început ceea ce este astăzi Cofeels, cafeneaua socială cunoscută în toată țara?
Lucian: Cofeels a luat naștere din dorința de a crea un spațiu unde oamenii cu dizabilități să poată lucra și să fie parte activă a comunității. În vara anului 2021, cu ajutorul unei finanțări Europene, am reușit să deschidem această cafenea socială. Fiind însămi o persoană cu dizabilități, am înțeles ce înseamnă un handicap și am dorit să creez un mediu în care alte persoane cu dizabilități să aibe un scop, un loc de muncă și să fie apreciați și văzuți în societate.
Ce impact crezi că are Cofeels asupra comunității?
Lucian: Cred că cel mai mare impact îl are schimbarea de percepții pe care o facem. Oamenii vin la noi pentru cafea, dar pleacă cu o experiență fiindcă își iau și doza de bunătate. Aceștia pot observa că persoanele cu dizabilități pot fi la fel de capabile și dedicate precum oricine altcineva. În plus, le oferim angajaților noștri o șansă de a-și demonstra valoarea și de a se integra în societate.
Lucian, ce planuri aveți pentru viitor?
Lucian: Dorim să ne extindem rețeaua de parteneriate și să deschidem poate încă o locație. Visul nostru este să creăm o rețea de cafenele sociale în toată țara, unde fiecare să reprezinte un punct de sprijin pentru persoanele cu dizabilități. Ne dorim, de asemenea, să organizăm evenimente și workshop-uri pentru a educa și inspira cât mai mulți oameni.
Cum a fost primită cafeneaua de către comunitatea locală?
Lucian: Reacțiile au fost foarte pozitive. Oamenii au fost curioși și interesați de conceptul nostru. Desigur, au fost și sceptici, dar pe măsură ce ne-au cunoscut și au văzut dedicarea noastră, am câștigat din ce în ce mai mulți susținători. Comunitatea ne-a și salvat când am fost la un pas de faliment și le mulțumim pentru asta.
Cum vă alegeți angajații?
Lucian Butnaru: Angajații noștri sunt selectați în funcție de aptitudinile și dorința lor de a învăța și a se dezvolta. Majoritatea sunt persoane cu dizabilități care au avut dificultăți în a găsi un loc de muncă. Încercăm să le creăm un mediu de lucru cu mult sprijin și să le oferim toate resursele necesare pentru a-și dezvolta abilitățile.
Cum reușiți să mențineți echilibrul între partea socială și cea de afaceri a cafenelei?
Butnaru: Este un echilibru delicat, dar esențial. Partea socială este fundamentul nostru, însă pentru a putea continua să oferim locuri de muncă și suport, trebuie să fim și sustenabili din punct de vedere financiar. Investim în marketing și în construirea de parteneriate durabile. În același timp, ne asigurăm că angajații noștri primesc sprijinul necesar și că atmosfera din cafenea rămâne una pozitivă și incluzivă.
Ai menționat planurile de extindere. Ce te inspiră să continui și să visezi la mai mult?
Butnaru: Inspirația vine din feedback-ul pozitiv pe care îl primim zilnic de la clienți și angajați. Văd cum viețile oamenilor se schimbă în bine datorită muncii noastre și asta mă motivează să continui. Vreau să avem acest impact și în alte orașe din România, pentru a oferi oportunități cât mai multor persoane cu dizabilități.
Cum te pot susține cititorii noștri și comunitatea în general?
Lucian: Oricine ne poate susține printr-o vizită în cafenea sau pe site-ul nostru de unde se poate cumpăra blendul nostru de cafea cofeels.ro. Fiecare gram sau ceașcă de cafea cumpărată contribuie direct la susținerea persoanelor cu dizabilități. De asemenea, firmele care doresc să devină parteneri și să achiziționeze cafea sunt binevenite. Orice formă de suport ne ajută să continuăm și să ne facem cunoscută misiunea.
O sursă reală de inspirație! Lucian vă așteaptă cu drag la Cofeels, să savurați o cafea bună și să cunoașteți mai bine povestea lor.