Invitați de excepție și atmosferă festivă la Opera Națională Română Cluj-Napoca

Parada debutanților_Balul Operei 2024
View Gallery
3 Photos
Balul Operei 2024
Invitați de excepție și atmosferă festivă la Opera Națională Română Cluj-Napoca
Balul Operei 2024

soprana Ekaterina Siurina
Invitați de excepție și atmosferă festivă la Opera Națională Română Cluj-Napoca
soprana Ekaterina Siurina

Balul Operei 2024
Invitați de excepție și atmosferă festivă la Opera Națională Română Cluj-Napoca
Balul Operei 2024

Eleganță, distincție, prestanță și rafinament. Sâmbătă, 16 martie, publicul clujean, dar nu numai, s-a bucurat de atmosfera festivă și emoția celui mai elegant eveniment din România: Balul Operei 2024.

Strălucirile autentice și alura clasică au transformat această seară într-una cu totul magică, în prezența unor invitați de marcă, a elitelor naționale și a peste 500 de spectatori fascinați de evenimentul co-organizat de Opera Națională Română Cluj Napoca și Fundația Transilvania Leaders. Întregul eveniment a fost urmărit totodată de mii de telespectatori, grație transmisiunilor în direct pe TVR Cluj și TVR Cultural, și online, pe paginile de Facebook ale TVR Cluj și Radio România Muzical, alături de pagina de Facebook și contul de TikTok ale Operei române clujene.

Balul Operei 2024 a marcat aniversarea celei de-a 30-a ediții, o ediție remarcabilă, în care
momentele artistice au primit un plus de strălucire datorită prestației soliștilor invitați, artiști de prestigiu internațional: soprana Ekaterina Siurina, tenorul Stephen Costello și saxofonistul Federico Mondelci, alături de Orchestra și Ansamblul de Balet ale Operei sub bagheta Dirijorului invitat, maestrul Constantine Orbelian. La această atmosferă specială a contribuit, pentru al doilea an consecutiv, Muzica Militară a Ministerului Apărării Naționale, condusă de Inspectorul general al muzicilor militare, colonel Aurel Gheorghiță, un parteneriat devenit tradiție ce onorează instituția Operei române clujene. Momentele unice și emoționante au atras aplauzele neîncetate ale publicului încântat, în rândul căruia s-au aflat și oaspeți de onoare, între care IPS Andrei Andreicuț, PS Claudiu Lucian Pop, Ministrul Culturii Doamna Raluca Turcan, precum și academicieni, rectori, artiști, oameni de afaceri și de prestigiu ai orașului Cluj-Napoca și ai țării.

Evenimentul monden și cultural-artistic al anului 2024 a reunit artiștii și publicul într-o sinergie artistică de excepție, în sala de spectacole a teatrului liric clujean, transformată pentru o seară într-o scenă comună impresionantă și o sală de bal veritabilă. Prin îndepărtarea scaunelor din stal și crearea unui spațiu de interacțiune artistică și socială, organizatorii au adus mai aproape protagoniștii de public – acesta din urmă devenind personaj integrant în spectacol, aflat în imediata proximitate a soliștilor, balerinilor și orchestrei, iar mai apoi, dansator de vals.

Seara a fost deschisă de domnul Florin Estefan, Manager general al Operei Naționale
Române Cluj-Napoca, cel care a oferit salutul de bun venit, amintind semnificația evenimentului în contextul cultural-artistic național, precum și spiritul mereu deschis al Operei clujene față de publicul larg. La rândul său, Ministrul Culturii Doamna Raluca Turcan a subliniat rolul unui astfel de eveniment pentru activitatea cultural-artistică la nivel național, dar și a importanței parteneriatului dintre domeniul cultural cu mediul de afaceri privat pentru organizarea unor astfel de evenimente.

Programul artistic al serii a oferit publicului plăcerea unui repertoriu atractiv și încântător, îmbinând momente orchestrale, solistice – vocale și instrumentale, cu momente coregrafice. Au fost nelipsite Parada debutanților, moment realizat cu susținerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, precum și momentul festiv al decernării premiilor de excelență care răsplătesc anual talentele și reușitele excepționale, premiații acestei ediții fiind: Soprana Iulia Isaev – onorată cu Premiul „Lya Hubic” pentru Excelența unei Voci Feminine, pentru impresionanta sa carieră artistică – premiu înmânat de domnul Cristian Rudic, Manager General al Operei Naționale Române din Timișoara; basul Adrian Sâmpetrean – apreciat cu Premiul „Dimitrie Popovici-Bayreuth” pentru Excelența unei Voci Masculine pentru semnificativa sa activitate solistică ce îl recomandă și regăsește în marile teatre lirice internaționale – premiu înmânat de doamna Raluca Turcan, Ministrul Culturii; Premiul „Alexandru Fărcaș” pentru Tinere Talente i-a revenit tinerei soprane Noemi Onucu, ale cărei apariții solistice impresionează și Napoca, baritonul Florin Estefan; balerinul Dan Haja a fost distins cu Premiul „Gabriela Taub Darvaș” pentru grația și performanța atinse în arta coregrafică, ce transpar prin toate aparițiile sale scenice – premiul fiind înmânat de Maestrul coregraf Vasile Solomon.

Alături de trofeele dedicate artiștilor, Fundația Transilvania Leaders, co-organizatorul evenimentului, a continuat tradiția prin oferirea propriei distincții, Marele Premiu Transilvania Leaders înmânat de domnul Daniel Metz – Președintele Clubului Oamenilor de Afaceri al Fundației, domnului Mihai Silvășan, pentru devotamentul față de clubul de baschet U-BT Cluj-Napoca și performanțele obținute ca jucător și antrenor.
Cea de-a doua parte a serii a oferit publicului ocazia de a socializa în plăcuta atmosferă a unui cocktail, urmat de invitația la vals. Îndemnul „Alles Walzer!” este cel ce a reunit spectatorii și artiștii pe ringul de dans, într-un spectacol caracterizat de grație și bună dispoziție, pe acordurile Muzicii Reprezentative Ministerului Apărării Naționale, condusă de colonel Aurel Gheorghiță, colonel Marius Șerbănescu și de căpitan Daniel Metea – un vals încheiat târziu, după miezul nopții, lăsând amintirea unei seri de poveste. .

Regia artistică a evenimentului a fost semnată de Mihaela Sandu, scenografia a fost realizată de Anca Pintilie, Dragoș Moldovan, Magdy Hawash, iar momentele coregrafice de către Maestrul coregraf Vasile Solomon, Dan Haja și Anca Opriș Popdan. Producătorii
evenimentului au fost Alexandra Mihali și Cristian Avram. Evenimentul a fost prezentat
de Loredana Corchiș și Marius Constantinescu, fiind transmis în direct pe posturile TVR Cluj și TVR Cultural, pe paginile de Facebook ale TVR Cluj și Radio România Muzical, alături de pagina de Facebook și contul de TikTok ale Operei române clujene.

No Comments Yet

Comments are closed