BALUL OPEREI 2024. Cel mai elegant eveniment din România își dezvăluie strălucirea

BALUL OPEREI 2024 marchează aniversarea celei de-a 30-a ediții a unui eveniment în cadrul căruia eleganța și rafinamentul vor fi celebrate printr-un program muzical special și invitați de renume internațional, fiind o coproducție de înaltă ținută realizată de Opera Națională Română Cluj-Napoca și Fundația Transilvania Leaders. Se anunță o seară de neuitat, în care atmosfera festivă va cuceri prin fiecare detaliu!

Sâmbătă, 16 martie, primirea invitaților pe covorul roșu se va face între orele 19.00-19:50, iar programul artistic va începe la ora 20:00 cu intonarea Imnului de stat al României de către Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, dirijor Colonel Aurel Gheorghiță, și intonarea Imnului Uniunii Europene de către Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca. După cuvântul de deschidere adresat de către domnul Florin Estefan, Manager General al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, Parada debutanților, ce cuprinde 24 de perechi de tinere domnișoare și tineri domni – liceeni model ai școlilor clujene – intră în scenă pentru un moment artistic ce anunță deschiderea unei seri de bal strălucitoare.

Selecții celebre din lucrările compozitorilor G. Puccini, Johann Strauss fiul și P. I. Ceaikovski, dar și pagini ale unor partituri instrumentale de succes, alături de încântătoarele duete, atât cele muzicale, cât și cele desprinse din universul baletului, vor bucura publicul prezent în Sala de spectacol, dar și telespectatorii ce vor urmări transmisiunea LIVE. Ariile faimoase O mio babbino caro sau bine-cunoscuta Nessun Dorma vor face publicul părtaș la trăirile personajelor operistice, iar repertoriul pregătit de către Orchestra Muzicii Reprezentative a MApN va lansa spectatorilor invitația de a păși la final pe cel mai elegant ring de dans al momentului! 

Balul Operei 2024 aduce în prim-plan o ediție remarcabilă, în care momentele artistice primesc un plus de strălucire datorită prestației soliștilor invitați, artiști de prestigiu internațional: soprana Ekaterina Siurina, tenorul Stephen Costello și saxofonistul Federico Mondelci, alături de Orchestra și Ansamblul de Balet ale Operei sub bagheta Dirijorului invitat, maestrul Constantine Orbelian. Un moment de mare importanță al serii îl reprezintă festivitatea de înmânare a Premiilor de excelență celebrând astfel excelența cultural-artistică. Acestea vor fi urmate, de la ora 22:30, de o pauză de Cocktail, iar la ora 23:30, Orchestra Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale va adresa tuturor invitația de a valsa pe scena Operei clujene.

Nominalizat de patru ori la premiile Grammy, maestrul dirijor Constantine Orbelian este Director muzical și Dirijor principal la New York City Opera, una dintre cele mai importante instituții americane de cultură. Este fondatorul Festivalului Internațional de Muzică Palaces of St. Petersburg și este Directorul Artistic Principal al Orchestrei Simfonice a orașului Kaunas din Lituania.

Soprana Ekaterina Siurina s-a remarcat încă din perioada studiilor prin calitățile sale vocale excepționale, obținând premii importante la competiții internaționale de renume. În anul 1999 a debutat cu rolul Gilda în opera Rigoletto de Giuseppe Verdi, alături de renumitul bariton Dimitri Hvorostovsky. Debuturile remarcabile includ apariții pe scenele internaționale, dintre care amintim Opera din Montpellier, Opéra Royal de Wallonie-Liège și Bruxelles, Opera din Monte-Carlo și Operele de Stat din Berlin și Hamburg. Printre rolurile sale semnificative de debut se numără Gilda la Royal Opera House, Covent Garden și Deutsche Oper Berlin, Servilia în La Clemenza di Tito de W. A. Mozart la Opéra Garnier din Paris și Susanna în Le Nozze di Figaro la Teatro alla Scala din Milano. Ekaterina Siurina a debutat la Metropolitan Opera din New York (2006) cu rolul Gilda alături de celebrul bariton Juan Pons. 

Născut în Philadelphia, tenorul Stephen Costello a primit în anul 2009 prestigiosul premiu Richard Tucker. Debutul său la Metropolitan Opera din New York a avut loc în anul 2007. A fost invitat în numeroase festivaluri și teatre din lume, dintre care menționăm: Festivalul de la Salzburg, Royal Opera House din Londra, Lyric Opera din Chicago, Tchaikovsky Concert Hall din Moscova, Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Berlin și Los Angeles Opera, la Metropolitan Opera din New York și Opera din Houston.

Federico Mondelci  s-a impus ca unul dintre cei mai importanți saxofoniști ai generației sale. Născut în Italia, și-a desăvârșit studiile principale la Conservatorio Statale di Musica G. Rossini, Italia și ulterior cu Jean-Marie Londeix la Conservatoire de Bordeaux, Franța și ulterior cu Jean-Marie Londeix la Conservatoire de Bordeaux, Franța, unde, în anul 1981 a obținut Premier Prix et Medaille d’Or a l’Unanimite, marcând începutul unei cariere remarcabile. Cu o pasiune pentru muzica contemporană, Federico Mondelci a fost un promotor activ al acestui gen și un inovator al tehnicii instrumentale. I-au fost dedicate numeroase compoziții muzicale pe care  le-a interpretat în premieră, făcându-le cunoscute la nivel mondial.

Totodată, ediția acestui an a Balului Operei promite o transformare impresionantă a Foaierului și a Sălii Mari ale Operei, asigurată de Maestrul florist Nicolae Agop, multiplu campion internațional la Cupele Europene de Floristică, și de florista Ana Macovei, care vor crea un decor în care frumusețea naturii va fi reflectată în aranjamente florale elegante.

Loredana Corchiș și Marius Constantinescu ne vor fi alături în calitate de prezentatori, iar evenimentul va fi transmis în direct pe posturile TVR Cluj și TVR Cultural, și online, pe pagina de Facebook a TVR Cluj. În reluare, evenimentul va fi transmis pe TVR Internaţional în 17 martie, de la ora 21:00, și la Radio România Muzical în 28 martie, de la ora 19:00.

Bucurându-se de o istorie artistică îndelungată, Balul Operei a revenit, începând cu anul 2018, sub egida instituției noastre – cea care i-a oferit numele și l-a prezentat în premieră, în urmă cu peste trei decenii. Evenimentul reprezintă o coproducție de înaltă ținută realizată împreună cu Fundația Transilvania Leaders, a cărei susținere ne onorează și cu această ocazie.

 

Co-Organizatori Balul Operei 2024:

Opera Națională Română din Cluj-Napoca și Fundația Transilvania Leaders

Susținători ai Fundației Transilvania Leaders:

NTT DATA România, RMB Inter Auto, Banca Transilvania, AROBS Transilvania Software, Transavia, „Grupul Dacia, Renault, Nissan”, Electrogrup, Darian DRS, EnergoBit, Remarul 16 Februarie, Verdino, Rematinvest

Sponsori principali: Banca Transilvania, AROBS Transilvania Software, RMB Inter Auto

Sponsori: Clubul Gastronomic Transilvan, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA, WENS Travel, TEILOR, Rose Mary, Carpatina, Crama Noastră, Crama Știrbey, Crama La Sapata, Tarom, Monom, Maximilian Chocolat, Meron, Grand Hotel Italia, Catwalk, Camino Home, florista Ana Macovei si Maestrul florist Nicolae Agop, Kat Art, iTUX, designerul Ovidiu Pop, Impress Printing, Eco Garden Construct, PP Protect Security, Evening Elegance, Vanilla Events, PMA Invest, Demetra Boutique

Parteneri: Primăria și Consiliul Local Cluj Napoca, Visit Cluj, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Inspectoratul Școlar Județean Cluj

Parteneri media: TVR CLUJ, TVR Cultural, TVR Internaţional, TVR Moldova, Radio România Muzical, Radio România Cluj, Făclia de Cluj, EBS Radio

No Comments Yet

Comments are closed