Documentarul “Revoluția Nevăzută”

Revolutia-Nevazuta

Documentarul “Revoluția Nevăzută” s-a înfățișat pentru prima dată lumii sub forma unui cine-concert complex, desfășurat în cadrul evenimentului Gala Comunității Timișoara 2023, și care a transportat simțirea prin timp, cu strălucirea sunetului, asemeni unui teleporter făurit să recreeze memoria în termenii frumosului.

Trailerul documentarului “Revoluția Nevăzută” poate fi vizionat, aici: https://www.youtube.com/watch?v=qk7VYiOb83Q

Țărmurile trecutului își plâng, încă, valurile de amintiri cu care își mai clăteau inevitabila trecere, iar nisipurile transformate-n praf își caută pasii de teamă să nu fie suflate de vântul rece al uitării. În acest peisaj, “Revoluția Nevăzută” reașterne pașii peste urme, stropește plajele uitării cu toate apele memoriei și reîmprospătează-n ființă păsarea.

Documentarul este un adevărat fenomen, unul care îți viscolește sufletul-n troiene de empatie, în mormane de iubire care te fac ușor-ușor să refuzi orice plug al realității actuale.

Artiștii Petre Ionuțescu și Cristian Văduva au reușit să încadreze metafora timpului în schema prezentului printr-un cine-concert ce a construit simțire peste fiecare fir de atenție venit dinspre public, asemeni unor croitori moderni de amintiri.

“Revoluția Nevăzută” se prezintă, așadar, publicului cu mantia acelei călătorii interioare cu ajutorul căreia, ca într-un pact tovărășesc, prezentul și trecutul au făcut schimb de identități. Un experiment prin care memoria și-a regăsit maturitatea, chiar acolo unde timpul a încetat să-și mai răsfețe ființa în alinturile fictive ale modernității.

“Revoluția Nevăzută” este un omagiu creativ care te plimbă într-o lume cu un decor ușor straniu, dar cât se poate de sincer și cu o poveste la al cărui scenariu încă se mai scrie. Un film cât un strigăt neînfrânat și onest provenit din niște piepturi ostenite de truda jugului și de veșnica prezență a nodului în gât.

Documentarul cuprinde fragmente video surprinse pe cameră chiar în decembrie 1989, ce provin din arhivele personale ale lui Octavian Adi Văduva și Tiberiu Stoian. Imaginile prezentate în exclusivitate la Gala Comunității Timișoara 2023 au fost filmate în perioada 20-23 decembrie 1989.

No Comments Yet

Comments are closed