„Sistemul Perfect” – o comedie savuroasă cu Monica Davidescu și Aurelian Temisan în rolurile principale

afis sistemul perfect

Piesa de teatru „Sistemul Perfect” va avea premiera națională pe data de 6 noiembrie, ora 19:00 la Teatrul Național din București.

„Sistemul Perfect” este o adaptare teatrală după piesa Sistemul Ribadier, o savuroasă comedie în trei acte de Georges Feydeau și Maurice Hennequin , interpretată pentru prima dată în noiembrie 1892. Tema principală o reprezintă stratagema unui soț de a scăpa din casa conjugală, hipnotizându-și soția.

Regretatul artist și regizor Ion Caramitru și-a dorit să regizeze această piesă și ca o coincidență, un alt regizor cu rădăcini aromâne, Toma Enache va pune în scenă piesa autorului, Georges Feydeau. Toma Enache actor, poet, jurnalist și un regizor extrem de apreciat în România. De-a lungul carierei sale a regizat numeroase piese de teatru și trei filme printre care și „Nu sunt faimos dar sunt aromân”, primul film artistic din istorie vorbit în aromână.

Piesa „Sistemul Perfect” a cărei muzică este semnată de Adrian Naidin, are o distribuție de excepție.

Monica Davidescu (Angèle) și Aurelian Temisan (Ribadier) care fac un cuplu de fabulos atât pe scena cât și în viață reală, li se alătură Silviu Biriș (Thommereux), Ovidiu Cuncea (Savinet (Sauvignion), Cosmin Vîjeu (Gusman) și Kira Hagi (Sophie), fiica legendarului fotbalist Gheorghe Hagi, o actriță foarte talentată care pana la varsta de 27 de ani a jucat în numeroase filme și piese de teatru.

Pusă în scenă pentru prima dată la Berlin în 1892, de-a lungul timpului, piesa de teatru „Sistemul Perfect” a fost preluată și prezentată cu succes pe scenele celor mai mari teatre din lume. O adaptare în engleză, „His Little Dodge” a fost prezentată la Londra în 1896 rulând 81 de reprezentații. Aceeași versiune a fost dată la New York în anul următor de compania lui Edward E. Rice . O adaptare cu numele „Sistemul lui Monsieur Rebadier” a fost oferită publicului în SUA, în 1979, cu Roderick Cook în rolul lui Ribadier. O versiune din 2009 cu titlul „Where There’s a Will”, a fost prezentată într-un turneu britanic având semnată regia de marele regizor britanic Sir Peter Reginald Frederick Hall, având recenzii foarte călduroase. Pană în prezent piesa s-a jucat cu succes pe toate meridianele lumii.

Henry Fouquier, criticul ziarului Le Figaro (de la vremea lansării) a considerat piesa:

„Poate cea mai solid construită și cu cea mai ingenioasă intrigă dintre toate piesele pe care ni le-a oferit M. Feydeau” Comedia lui Feydeau, brodată ca o farsă cu fantezie primea un comentariu în aceeași publicație: „Am văzut, de la un capăt la altul al serii, doar fețe strălucitoare, ochi frumoși umezi de lacrimi de bucurie, umerii zguduiți de atât râs și multe aplauze”.

Georges Feydeau (1862 – 1921) a fost un dramaturg francez din perioada numită La Belle Époque, cunoscut pentru farsele și vodevilurile sale. După moartea sa în 1921, piesele sale au suferit de ani de uitare, până când interesul pentru ele a reînviat în anii 1940. Le Système Ribadier a fost repus în scenă în 1963 într-o producție regizată de Jacques François . Revista online „Les Archives du Spectacle” a consemnat că până acum la Paris și alte orașe ale Franței, s-au jucat 15 producții diferite ale piesei, inclusiv o producție din 2007 la Théâtre Montparnasse, care a fost filmată pentru televiziune și alte zeci de adaptări în toată lumea.

Piesa de teatru „Sistemul Perfect” va avea premiera națională pe data de 6 noiembrie, ora 19:00 la Teatrul Național din București. Bilete pe: iabilet.ro, bilet.ro, ticketnet.ro și la casa de bilete a Teatrului Național ( TNB).

No Comments Yet

Comments are closed