Festivalul Dumitru Fărcaș, ediția a V-a, perioada 2-4 noiembrie 2023

Festivalul Dumitr Fărcaș 2023_6

Festivalul Dumitru Fărcaș este un proiect cultural necesar pentru toți românii! Dincolo de faptul că ne readuce în atenție personalitatea complexă a marelui artist, evenimentul oferă întâlniri memorabile cu artiști valoroși ai folclorului românesc, dar și cu tineri taragotiști pasionați de lumea sonoră a acestui instrument special. „Pentru mine este onorant să fiu gazda evenimentului, îi păstrez o amintire specială în sufletul meu prin tot ceea ce am realizat împreună la TVR și pentru bucuria pe care o simt și astăzi ascultându-i muzica! Felicitări, Andreea Fărcaș pentru ediția minunată din acest an! Mă-înclin!” (Iuliana Tudor)

În 2 noiembrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei a avut loc deschiderea Festivalului cu Vernisajul Dumitru Fărcaș – OMUL din spatele taragotului.

Ne-au onorat cu prezența invitații speciali, cărora le mulțumim: domnul Primar Emil Boc, domnul Director Tudor Sălăgean, gazda evenimentului, și Alin Pop – redactor Radio Cluj.

Călin Han a susținut un recital și o prezentare a instrumentelor tradiționale de suflat, program continuat de momente muzicale susținute de taragotiștii români și cei străini.

În 3 noiembrie, ziua a doua a festivalului, a cucerit publicul printr-un concert de excepție, ce a pus în lumină repertoriul Mariei Tănase și al lui Dumitru Fărcaș, susținut de Orchestra simfonică New Hope, sub bagheta dirijorală a Simonei Strungaru. Cei doi soliști care au interpretat în seara de vineri pe scena Casei de Cultură a studenților Dumitru Fărcaș au fost Irina Sârbu și Cristian Totpati – taragot, alături de Taraful Frații Cazanoi.

Ultima zi a Festivalului a oferit publicului clujean Concertul folcloric de gală unde, pentru
prima dată în Cluj Napoca, Orchestra Națională Lăutarii din Chișinău condusă de Maestrul
Nicolae Botgros, au oferit un spectacol de zile mari. Au urcat pe scena artiști consacrați, prieteni ai maestrului: Angela Buciu, Florica Zaha, Veta Biriș, Matilda Pascal Cojocărița, Ovidiu Barteș, dar și taragotiștii: Gheorghe Radu, Cristian Totpati, Petrică Popa, Andrei Haneș și mulți alții.

„Dumitru Fărcaș a fost un muzician de excepție, lăsând urme mari în muzică. Noi muzicienii, întotdeauna ne-am raportat la acest mare, mare rapsod, muzicant și OM…Am vrut sa aduc un omagiu, iar omagiul nostru este cel pe care l-ați văzut astăzi, aici.” -Nicolae Botgros (Maestru Dirijor, Orchestra Lăutarii din Chișinău)

„Acesta a fost o seară după sufletul lui tata! Tot timpul mă gândesc ce-am putea face pentru tata? Un lucru este cert: noi nu putem să deviem de la ceea ce înseamnă folclorul autentic românesc. Noi nu putem merge în ton cu trendul, trebuie să mergem pe aceeași linie pe care el și-a păstrat-o mai bine de 60 de ani.” Andreea Farcaș

„A fost un adevărat Regal Muzical! Organizatorii au reușit să transforme o manifestare într-un veritabil eveniment cultural de cea mai înaltă ținută. O felicit din toată inima pe Andreea Fărcaș, fiica marelui maestru Dumitru Fărcaș, pentru profesionalismul în care a gândit ediția din acest an a Festivalului „Dumitru Fărcaș”! Este un veritabil lider căci are toate atuurile: știe să conducă un proiect de anvergură, are și autoritatea morală și profesională să facă acest lucru, are viziune, are empatie, știe să comunice cu oamenii,
este un om motivat și motivant în același timp: motivat de pasiunea cu care s-a dăruit misiunii nobile de a ține veșnic aprinsă flacăra memoriei maestrului Dumitru Fărcaș și motivant prin felul său de a fi și de a vorbi. Felicit încă o dată din toată inima și echipa de organizatori, dar și pe toți cei care au susținut acest festival din punct de vedere financiar, căci au dovedit că au înțeles importanța acestui eveniment cultural. Am spus de mai multe ori și susțin că un om nu moare decât atunci când nu se mai vorbește despre el, dar maestrul Dumitru Fărcaș are deja asigurată nemurirea, nu numai prin tot ce ne-a lăsat moștenire, dar și prin acest festival care-i poartă numele. Numit pe bună dreptate „voievod al taragotului”, Dumitru Fărcaș ne-a dăruit arta sa.
Cântecele pe care ni le-a lăsat moştenire sunt adevărate perle muzicale prin care s-a evidenţiat o dragoste enormă de tot ceea ce este frumos. Dumitru Fărcaș va rămâne veşnic în memoria noastră, a tuturor. Rămân în sufletul nostru aura luminoasă a cântului său şi mărturia unor înregistrări de o valoare inestimabilă.” Elise Stan (Etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice).

„Vă mulțumim tuturor și vă așteptăm anul viitor la cea de-a șasea ediție! Până atunci, ne rămân atâtea și atâtea trăiri și amintiri frumoase! Când vreți să vă stâmpărați sufletul, ascultați muzica Maestrului Dumitru Farcaș” Cristian Totpati, Vicepreședintele Fundației Dumitru Fărcaș.

No Comments Yet

Comments are closed