Calitate și raritate în prima licitație Ans Azura dedicată artei românești moderne: Ans Azura dezvăluie Portretul Carlottei Leria realizat de Nicolae Grigorescu acum 150 de ani

Ans Azura

ANS AZURA, platforma digitală dedicată artei din Centrul și Estul Europei și  Orientul Mijlociu aniversează 1 an de activitate prin organizarea primei licitații  boutique din România. Cele 21 de loturi cu valoare muzeală curatoriate de Andreea Stănculeanu și Suzana Vasilescu vor putea fi văzute, înainte de a fi licitate, în Sala New York a The Marmorosch Hotel, în perioada 10 – 14 Decembrie. Începând cu data de 11 decembrie, ora 10 AM, ora României, iubitorii și colecționarii de artă din întreaga  lume vor putea să plaseze oferte online pentru lucrările aflate în licitație, urmând ca în  data de 14 decembrie de la ora 7 PM, ora României, să urmărească și să își adjudece  loturile favorite în cadrul licitației hibrid – LIVE pe ansazura.com sau fizic în sala New York a The Marmorosch Hotel. 

Într-un an de activitate Ans Azura a organizat 7 licitații online, cu loturi adjudecate  în valoare de peste 5,000,000 Euro de către colecționari din toată lumea, a atras și  implicat viitoarea generație de colecționari, a susținut vizibilitatea practicilor artiștilor  din Europa Centrală și de Est și Orientul Mijlociu, a contribuit la recunoașterea  relevanței acestora la nivel internațional, a curatoriat lucrări rare cu calitate muzeală relevante în context local, regional și internațional, si a contribuit la bazele unui  ecosistem puternic și stabil, punând accent pe educare, apreciere și valorizare a unei  colecții. 

La aniversarea unui an de activitate Ans Azura organizeaza prima licitație dedicată artei moderne românești. Romanian Modern Art Evening Sale prezintă 21 de  lucrări cu o valoare totală estimată la 577. 500 Euro. Semnate de cei mai importanți  artiști români din perioada interbelică: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Samuel  Mutzner, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Iosif Iser și Nicolae Darascu, 80% dintre  lucrări se află pentru prima dată într-o licitație publică. 

Doar în perioada 10 – 14 decembrie, în intervalul orar 10:00 AM – 7:00 PM cele 21 de  loturi vor putea fi văzute într-o expoziție ce precede licitația în Sala New York a The  Marmorosch Hotel. Accesul este liber în intervalul orar menționat. 

Vedeta licitației este o lucrare ce apare pentru prima dată într-o vânzare publică, după 150 de ani de la realizarea ei – Portretul Carlottei Leria realizat de Nicoale Grigorescu,  cca. 1870. În 1945, la Paris lucrarea a fost cumpărată de la Prințesa Cantacuzino cu  suma de 1.200.000 de lei, conform etichetei de pe verso-ul lucrării, sumă care astăzi  reprezintă contravaloarea a 200.000 de USD. Lucrarea prezentată în licitație este  excepțională și, probabil, asemenea lucrării cu titlul “Portret pierdut” – ce face parte  din aceeași serie de portrete și care se află în patrimoniul Muzeului Municipiului  București – este o aluzie la feminitatea persoanei pe care Grigorescu a iubit-o cu multă  patimă: soprana Carlotta Leria. Fascinat de frumusetea rară a Carlottei, Nicolae 

  Nicolae Grigorescu_Portretul Carlottei Leria

Grigorescu i-a dedicat câteva portrete în timpul petrecut la Barbizon. Senzualitatea  acestei lucrări constă chiar în reprezentarea gâtului și a spatelui femeii. Portretul  Carlottei Leria pornește în licitație de la 65.000 Euro si este evaluat între 80.000 – 120.000 Euro.  

Un alt lot important este reprezentat de cele două lucrări pandant apartinând lui Iosif  Iser: “Familie de tătari” și ”Două cadâne” – două momente și două ipostaze diferite  ale parcursului către realizarea unei teme urmărite cu obstinație de către artist și  anume expresivitatea și pitorescul unic al lumii orientale, oferind oricărui colecționar  sau instituție muzeală privilegiul unic de a deține o parte însemnată din exemplificarea  acestei teme. Dintre cele două lucrări prezente în licitație, cea intitulată “Familie de  tătari” se află prima în cronologia stilistică a artistului, estetica sa fiind mai realistă și  mai fidelă față de motiv, în timp ce lucrarea ,,Două cadâne” accentuează studiul formei  și libertatea expresiei. Cele două lucrări pornesc în licitație împreună de la 34.000  Euro si sunt evaluate la 40.000 – 60.000 Euro.  

Informații despre fiecare lucrare în parte pot fi parcurse aici

Licitația Romanian Modern Art Evening Sale se va desfășura în Sala New York a  The Marmorosch Hotel în data de 14 Decembrie și va fi transmisă LIVE pe  ansazura.com. Intrarea la eveniment se face în baza invitației, respectiv preînscriere.  

Despre ANS AZURA 

ANS AZURA, prima platformă digitală dedicată artei din Centrul și Estul Europei și din Orientul Mijlociu, lansată  pe 7 noiembrie 2021 și susținută de o rețea internațională de experți din piețele CEE și din Orientul Mijlociu, a  fost concepută din dorința de a obține o vizibilitate mai mare, necesară pentru aprecierea artiștilor din cele două  regiuni.  

Inițiatoarele proiectului sunt Suzana Vasilescu, istoric de artă, art advisor și fondator al galeriei de artă  contemporană SUPRAINFINIT din București, România, și Andreea Stănculeanu, art adviser, fondator și  director al Galeriei de Artă Contemporană Sector 1, aflată tot în București. Cele două partenere își propun să  creeze o comunitate online de artiști, cumpărători, vânzători și iubitori de artă care să aibă acces facil la un flux  continuu de lucrări atât printr-o secțiune de expoziții și vânzări private, cât și prin licitații (5 licitații și 3 expoziții  curatoriate pe an). 

ANS AZURA promovează cei mai importanți artiști din teritoriile Europei Centrale și de Est – România, Slovenia,  Croația, Serbia, Polonia și Ungaria, și din Orientul Mijlociu – Peninsula Arabă, Anatolia, Liban, Egipt, Siria, Iran și  Irak.