În acest weekend are loc expoziţia VR „Muzeul Abandonului”, la fostul Leagăn de Copii Sf. Ecaterina

Muzeul abandonului

„Bine ai venit într-un spaţiul dedicat uneia dintre cele mai tulburătoare poveşti ale României – povestea copiilor abandonaţi.”- acesta este mesajul care îi va întâmpina pe vizitatorii expoziției VR „Muzeul Abandonului”, ca parte integrantă a primului proiect muzeal exclusiv digital şi participativ din România.

Muzeul-AbandonuluiÎn perioada 28 – 30 octombrie 2022, Asociația Q-Arts propune o incursiune expozițională aparte, care îmbină realul și virtualul, pentru a ilustra fragila poveste a copilăriilor frânte de fenomenul abandonului din ultimii 125 de ani.

Expoziția se desfășoară în cadrul edificiului emblematic al fostului Leagăn de Copii Sf. Ecaterina, care devine pentru prima oară spaţiu expoziţional. În acest spațiu sunt expuse 5 obiecte unicat, expuse în premieră publicului, 5 registre ce cuprind frânturi din istoria în date a copiilor care au ajuns la Leagănul de Copii Sfânta Ecaterina între anii 1903 şi 1948, dar şi fragmente din povestea acestei clădiri simbolice pentru revoluţia protecţiei copilului în România.

O altă premieră ține de funcţionalitatea de realitate virtuală a Muzeului Abandonului.  Este disponibilă acum în cadrul expoziţiei digitale Sighet. Cămin-Spital şi va putea fi explorată de vizitatori prin patru staţii VR.

Documentele inestimabile păstrate de DGASPC Sector 1 în fostul sediu al Leagănului de Copii Sf. Ecaterina au permis echipei multidisciplinare a Muzeului Abandonului, alcătuită din istorici, psihologi, antropologi, oameni de comunicare şi jurnalişti, să desfășoare un amplu proces de analiză a mecanismelor din spatele fenomenului abandonului, cu focus pe perioada comunistă şi efectele decretului 770 asupra societăţii româneşti. De asemenea, datorită acestor documente, cercetarea fenomenului abandonului va putea fi extinsă spre a analiza evoluția sa socială şi culturală de-a lungul diferitelor epoci și motivele pentru care deținem în continuare recordul european la abandon.

 

Programul evenimentului:

Vineri, 28 octombrie, orele 14.30 – 18.30

Sâmbătă, 29 octombrie, orele 10.30 – 18.30

Duminică, 30 octombrie, orele 10.30 – 18.30

Proiect realizat cu sprijinul

Aplicaţia imersivă a Muzeului Abandonului a fost dezvoltată de Sabin Şerban, Dan Făcăeru, Marius Hodea şi Cosmin Bloju, sub coordonarea lui Ciprian Făcăeru, directorul creativ al Augmented Space Agency.

EXPOZIŢIA VR „Muzeul Abandonului” este co-finanţată de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti Afectiv 2022.

Partener: DGASPC Sector 1.

Parteneri media: Radio România Cultural, Gala Societăţii Civile, IQads, Scena9, Zile si Nopti, Iqool, Spotmedia.

Muzeul Abandonului a fost distins în anul 2022 la Gala Premiilor Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) cu Premiul pentru Incluziune Socială şi Dialog Intercultural şi la Gala Societăţii Civile cu trei Premii I la secţiunile: Artă şi Cultură, Impact Social, Campanii de comunicare pe teme sociale.

www.muzeulabandonului.ro

Eveniment facebook aici: https://www.facebook.com/events/5481655388556820