Aproximativ o sută de arhitecți, antreprenori, jurnaliști, autorități și studenți au participat la Vlaha, județul Cluj, la un tur ghidat și la o prezentare la prima clădire de birouri eco-pasivă pe mai multe etaje realizată în țara noastră.
La eveniment au participat, prin alții, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István, arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță și decanul Facultății de Arhitectură, Șerban Țigănaș.
Clădirea Mendola Ecopassive WorkSpace este construită din materiale naturale și respectă standardul eco-pasiv, lucru care se traduce într-o eficiență energetică foarte mare, un mediu de lucru sănătos, cu aer proaspăt 24h/24, fără praf și fără noxe și cu un cost de întreținere extrem de mic.
Momentan clădirea este în stadiu avansat de construcție, iar în cadrul turului, participanții au putut vedea cum arată pe interior o clădire pasivă, înainte să fie montată izolația și înainte să fie făcute amenajările interioare.
Consum de energie de 10 ori mai mic decât la o clădire obișnuită
Conform statisticilor și calculelor, pe parcursul exploatării sale, de 50, chiar 100 de ani, o clădire obișnuită ajunge să-și depășească valoarea de investiție de cel puțin 5 ori. În schimb, casele pasive au un consum extrem de mic de energie.
„Este o clădire de birouri ecologică deoarece folosim materiale naturale. E pasivă pentru că va atinge standardul de eficiență energetică a caselor pasive. Mai exact, clădirea va avea un consum specific pe an, pe metru pătrat de aproximativ de 10 ori mai mic decât o clădire obișnuită”, spune Barabás Béla, managerul de proiect EvoHouse.
El mai afirmă că investiția într-o clădire eco-pasivă în raport cu una obișnuită e doar cu 5-8% mai mare dacă se ia în considerare noua lege nZEB, iar aceste sume se recuperează prin costuri mai mici la utilități, cu până la 85-90%. Clădirea a fost bugetată la 1.100 euro pe metru pătrat.
„E o clădire sustenabilă. Am reușit să facem o clădire structurală totală din lemn Am adus un material vechi de 2.000 de ani, l-am împachetat într-o formă nouă, industraializată și am reușit să ridicăm întreaga structură în mai puțin de 20 de zile. Fluiditatea spațiilor este un element central, cu un lift și o casă a scării de unde tentacular se dezvoltă, pe toate direcțiile, spații de birouri”, afirmă șeful de proiect, arhitectul Gábor Tóthfalusi.
Tehnologie, business și sustenabilitate, mână în mână
Clădirea de birouri Mendola Ecopassive WorkSpace e construită 100% din materiale naturale, eficiența energetică va fi la standard de casă pasivă, respectă normativul nZEB – Nearly Zero Energy Building, iar întreaga clădire are o amprentă de negativă de bioxid de carbon, reducând poluarea cu 450 tone de dioxid de carbon din structură și anual prin economia de energie încă 50 tone de CO2.
La construcție s-a folosit lemn stratificat perpendicular (CLT), pentru izolația fundației s-a folosit spumă de sticlă reciclată, spațul va fi dotat cu un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, iar sursa de căldură va fi asigurată de o pompă de căldură aer – apă.
Pe lângă costurile reduse de întreținere și la utilități, un alt avantaj al spațiului e dat de confortul mediului ambiental. Angajații vor avea mereu aer curat și proaspăt, fără noxe și fără praf, datorită sistemelor de ventilație care vor fi montate, iar temperatura va fi mereu constantă în orice parte a clădirii.
Când va fi gata clădirea de birouri eco-pasivă de la Vlaha
În mai puțin de 20 de zile, întreaga structură a clădirii a fost ridicată, iar faza următoare va fi montarea termoizolației și a tâmplăriilor. Finalizarea va avea loc, cel mai probabil, la sfârșitul acestui an.
Mendola Ecopassive WorkSpace va fi sediul grupului de firme Mendola Investment Group, o afacere de familie prezentă pe piață de 30 ani, unde prima generație de antreprenori lucrează de peste 20 de ani cot la cot cu a doua generație din familie, construind branduri precum Mendola Fabrics, Nobila Casa, Roseco și LaMajole.
Arhitectura este concepută de Tektum Arhitectura & Arta, șef proiect: arh. Gábor Tóthfalusi și arh. István Szöcs. Conceptul eco-pasiv, proiectarea la standardul de casă pasivă & project management EvoHouse – Arh. Szabolcs Szilveszter & Béla Barabás. Proiectare de structura CLT – Lamina ing Lajos Bence, ing. Jácint Virág, arh. Szabolcs Szilveszter. Instalații: Instal Studio – ing Cornel Stanciu & EvoHouse. Iluminat & Automatizări: Proenerg – ing. István Dénes, ing. László Gál, Design Biophilic: EvoHouse – arh. stag. Mária Lokodi.
Certificator din partea Passivhaus Institut – ing. Szabolcs Varga.