Cine a zis că instituțiile de stat nu pot scrie istorie, nu pot transmite emoție și nu pot face inimile să bată tare? Oamenii din instituții fac totul. Atunci când există pasiune, performanța e la ea acasă.
Campania „Umple g⚽️lul din viața ta” a strâns aplauze la unison din toată lumea. Consiliul Județean Ilfov și Liga Profesionistă de Fotbal au încheiat un parteneriat prin care câinii din adăposturile publice de pe raza județului Ilfov sunt prezentați la meciurile oficiale din Liga I. Câinii intra în teren însoțiți de jucători, înainte de startul partidelor. Marile publicații ale lumii precum The Guardian, La Vanguardia, La Stampa, ESPN, Reuters, BBC, au scris despre acest proiect, care a plecat de la o idee timidă si de care cei de la Biroul Protecția Animalelor Ilfov sunt extrem de mândri.
Așa am ajuns la Hilde Tudora, tânăra din spatele unor astfel de acțiuni inițiate de Consiliu Județean Ilfov și la cei care lucrează cu ea în echipă. Toată munca lor e mânată de iubirea necondiționată pentru animale, iar acțiunile demarate de ei sunt o premieră la nivel de orice consiliu județean din Romania.
Hilde e șef Birou Protecția Animalelor CJ Ilfov. Fost reporter politic și economic, a realizat nenumărate reportaje și investigații în domeniul protecției animalelor, inclusiv în Orientul Mijlociu, unde a documentat consumul de animale vii. Cât timp a fost jurnalistă s-a axat pe domeniul protecției animalelor, pentru că și-a dorit ca lucrurile să evolueze foarte mult în direcția asta. Dar si-a dat seama că lucrurile ar trebui făcute dintr-o altă poziție, ca sa aibă un impact mult mai mare.
“Mi-am dorit să fiu jurnalist cu gândul că voi fi milionară și voi face adăpost de câini și de cai. Am devenit jurnalistă, dar nu și milionară. Am scris zeci de materiale despre animale. Toate îmi sunt încă în inimă. Prin toate am încercat să educ, să schimb ceva. Ca jurnalist, am documentat modul în care românii își tratează animalele. Am realizat reportaje cu animalele din România care și-au găsit familii responsabile în Germania. Am realizat materiale peste ocean, am vrut să văd cum de sunt americanii cu 100 de ani înaintea noastră la capitolul protecția animalelor. Am investigat exportul de animale vii în Orientul Mijlociu. Am strâns multă durere în mine, pe care am încercat să o pun pe hârtie astfel încât cei din jurul meu să înțeleagă că animalele sunt ființe care simt, la fel ca noi, răul”, a spus Hilde.
În Romania sunt câini pe străzi din cauza noastră, a oamenilor. Această problemă are la origine două mari fenomene: abandonul și înmulțirea necontrolată. Câinii sunt părăsiți pe străzi, iar cei care supraviețuiesc se înmulțesc necontrolat. Și tot așa. Soluțiile recomandate pe termen lung, sunt sterilizarea tuturor câinilor de rasă comună cu și fără proprietar, responsabilizarea cetățenilor în ceea ce privește abandonul și educarea acestora în vederea sterilizării și adopției -cei de la Protecția Animalelor fac din asta un obiectiv permanent. Așa a luat naștere platforma online www.ilfovadopta.ro , ce include informații utile despre cele două alegeri corecte: adopția și sterilizarea.
Din păcate, rata adopției este extrem de scăzută în Romania, iar rata abandonului atinge cote alarmante doar unul din zece căței născuți pe stradă ajunge să fie adoptat. Cei mai mulți câini din România sunt adoptați de organizații non-guvernamentale ori de persoane fizice din Marea Britanie, Germania și Olanda. De pildă, în 2018, aproximativ 15.000 de câini din țara noastră și-au găsit familii în Regatul Unit.
Cei de la Biroul Protecția Animalelor își doresc ca prin informarea cetățenilor și încurajarea deciziilor de sterilizare și adopție, dovedite a avea un impact pozitiv pe termen lung în gestionarea animalelor fără proprietar, să reușească să crească rata adopției.
În ciuda adopțiilor, abandonul rămâne la cote alarmante și nu se poate apropia de numărul adopțiilor. Populația trebuie sa înțeleagă ca nu e vina animalelor că acestea ajung pe strada, ci exclusiv a oamenilor. Spre exemplu, sunt cazuri în care aceștia își iau un animal, mai târziu își dau seama ca nu pot avea grijă de el și îl aruncă în stradă. Oamenii uită că un câine e o responsabilitate mare, iar cei care nu mai pot avea grija de el ar trebui să știe că pot să ceară ajutor.
În alte cazuri oameni pur si simplu nu își sterilizează animalul, iar acesta face pui. În urma acțiunilor de informare a oamenilor din poartă în poartă, cei de la Protecția Animalelor au descoperit ca 70% dintre câinii din curțile oamenilor din Ilfov nu erau castrați. Sterilizarea animalelor previne apariția unor schimbări de comportament și reduce riscul apariției unor boli complicate, uneori greu de tratat, precum cancerul mamar sau de prostată. Oamenii ar trebui sa știe ca sterilizarea nu e dureroasa si este singura cale de a nu umple adăposturile și străzile de animale.
Adăposturile trebuie să fie locuri de tranziție, unde animalele luate de pe strada sunt puse pe picioare și apoi date spre adopție. Nu trebuie să rămână acolo. Angajații muncesc ca animalele să fie bine, dar nu au timp să le arate afecțiune. Cățeii de asta duc lipsă, de dragoste. În București sunt aproximativ 1000 de câini în adăposturi, iar cifra este constantă, pentru că numărul câinilor care ajung în adăposturi este aproape același cu numărul animalelor adoptate.
Hilde speră că toți oamenii vor înțelege că problema animalelor fără stăpân este una a întregii societăți. Animalele sunt parte din comunitate și doar in urma unui efort comun această problemă poate fi rezolvată în mod civilizat. Chiar și presa poate juca un rol cheie daca s-ar duce cu acțiuni de informare concrete către domeniul ăsta, dar ca să prevină.
Cu Hilde mai lucrează 5 persoane in echipă. Raoul are 16 ani și este voluntar la Biroul Protecția Animalelor CJ Ilfov. Merge peste tot. La meciuri, în adăposturi, în campania de informare. Printre teze, teme, lucrări de control, Raoul își dăruiește inima animalelor. Este cel mai mic din echipă și totuși e un om URIAȘ.
Andreea ocupă funcția de director în cadrul Direcției Juridice, la Consiliul Județean Ilfov. Plictisitor, pentru mulți dintre noi. Omul ăsta, după zece ore de muncă printre acte și termeni juridici, pune haina elegantă în cui și își așterne sufletul bun în fața animalelor nimănui. Andreea e om de bază în echipa Protecția Animalelor CJ Ilfov, chiar dacă nu face parte oficial din echipa Protecția Animalelor CJ Ilfov. E peste tot. La meciuri, prin padocuri, face curățenie la pisici. Andreea e omul de la stat pentru care statul nu e o opțiune.
Doar împreună putem salva vieți, schimba mentalități și astfel ne putem bucura cu adevărat de țara noastră.
Pe cei de la Biroul Protecția Animalelor îi poți contacta direct dacă dorești să le susții eforturile.
Îi găsești pe Instagram @protectiaanimalelorcji sau pe www.ilfovadopta.ro