Lucian Pavel: Klarwin este garanția apei potabile, a performanței mașinii pe care o conduci, a disponibilității curentului electric și a calității aerului pe care ȋl respiri

Klarwin este lider european în domeniul aplicațiilor industriale destinate filtrării, separării și purificării. Compania furnizează servicii și produse inovative marilor corporații din domeniul farmaceutic, al apelor potabile și industriale, energetic și al producției de mașini. L-am rugat pe Lucian Pavel, Managerul Departamentului pentru Protecția Mediului din cadrul Klarwin, să ne răspundă la câteva întrebări despre obiectivele de business, de mediu și despre acțiunile de CSR pe care compania le-a desfășurat în Cluj, pentru comunitățile de la Pata Rât.

 

Cine este Lucian Pavel și care a fost parcursul profesional pentru a ajunge să coordoneze Departamentul pentru Protecția Mediului din cadrul Klarwin?

Sunt inginer chimist la bază, absolvent al Facultății de Chimie Industrială, la Universitatea Politehnică din București. Am crescut într-un oraș cu tradiție piscicolă și navală, printre vapoare și plase de pescuit, ȋn anii ’80, ȋn plin comunism. Am avut norocul unor școli și profesori fantastici, echipe sportive de top, specialiști excepționali, care mi-au insuflat pasiunea pentru știință, chimie, ornitologie și biologie. Uitându-mă înapoi, aș putea spune că experiența mea ȋn protecția mediului a început din clasa a 9-a, adică prin anul 1994.  Atunci am învățat primele noțiuni de botanică, silvicultură, dendrologie, ornitologie și am fost un membru junior activ al unora dintre grupurile de ornitologi din Societatea Ornitologică Română și Rezervația Biosferei Delta Dunării.

6BE38D49-C512-4AC0-90AE-9D40F9741275
Colaborarea cu Klarwin a fost, încă de la început, “perfect fit”. Mi-aș dori să pot da timpul înapoi pentru a învăța și mai mult de la oamenii fantastici care m-au format, oameni cu experiențe globale, de diferite naționalități – ruși, austrieci, maghiari, germani, australieni, americani. Managerul meu, Adrian Dobre, a avut încredere totală ȋn mine și ȋn competențele mele și mi-a dăruit șansa de a mă implica ȋn proiecte complexe, ȋn rafinării, combinate chimice, depozite de deșeuri, oțelarii, chiar dacă aveam, pe atunci, doar 25 de ani. Klarwin și parteneriatul său cu PALL Corporation, lider mondial ȋn filtrare, separare, purificare, mi-au dat șansa să fiu ȋn permanență într-un fel de reportaj al Discovery Channel, cu cei mai buni specialiști și cel mai bun suport din lume. Acest sentiment, de a face parte din cea mai bună echipă globală, mi-a dat aripi și un curaj nemărginit. Iubesc să intru ȋn cele mai dificile proiecte, să concurez și să câștig împotriva unora dintre cei mai mari jucători globali din industria ȋn care activez.

Fiind primul angajat pe divizia de aplicații industriale a Klarwin, am crescut cifra de afaceri și aplicațiile, ȋn toate domeniile țintă, astfel ȋncât, curând, a apărut și necesitatea măririi echipei. Ȋn 2006, am devenit manager, așadar, profesez ȋn inginerie, dezvoltare de business, project management și management de peste 15 ani. După aproximativ un deceniu ȋn care am dezvoltat și condus divizia de aplicații industriale a Klarwin, am hotărât, împreună cu managementul companiei, să mă focuseze pe dezvoltarea Departamentului pentru Protecția Mediului la nivel regional.

Ȋn peste 15 ani de activitate profesională la cel mai înalt nivel, pentru businessul PALL Corporation, am descoperit că o echipă de tineri ambițioși din România, putem face atât țara, cât și compania noastră, referințe la nivel mondial. Această experiență mă motivează să construiesc împreună cu echipa din care fac parte, o companie cu care să se mândrească, deopotrivă, managementul, România, dar și partenerii internaționali.

 

Știm deja despre Klarwin că reunește mai multe divizii ce activează în mai multe industrii. Ne povestești mai multe despre ce faceți voi la Klarwin și despre cum ajunge compania voastră să aibă impact în viața fiecăruia dintre noi?

La 17 ani de la înființare, Klarwin este o companie matură și performantă. Avem profesioniști de prim rang ȋn domeniul farmaceutic, al alimentației, industriei chimice, petrochimice, constructoare de mașini, ȋn domeniul gestionării deșeurilor și cel al tratării apelor. Colaborăm cu experți la nivel de branding, marketing și financiar, având o echipă dedicată și specifică pentru suport comercial, logistic și de project management. Facilitatea de producție din țară completează și aduce flexibilitate facilităților de producție internațională, pe care partenerii Klarwin le dețin la nivel global.

De peste 17 ani, Klarwin aduce ȋn România aplicații de top, la nivel mondial. De foarte multe ori, acestea erau total necunoscute pieței autohtone. Rezultatul unor zeci de ani de evoluție tehnologică din Occident, a devenit accesibil industriilor din România, prin intermediul nostru. Dincolo de performanțele tehnice, Klarwin se poate mândri că a adus noi seturi de cuvinte ȋn vocabularul actual al multor industrii.

Totul a fost posibil printr-un imens efort de educare. Practic, inginerii din echipa Klarwin sunt instruiți, ȋn permanență, să fie cei mai buni pe industriile ȋn care activează, să aibă o vedere de ansamblu asupra ȋntregii piețe și să fie foarte buni pedagogi.

Având ȋn vedere specificul activității noastre, de tip B2B, Klarwin nu este vizibilă consumatorului final. Multe ape minerale din România sunt microbiologic pure datorită instalațiilor de filtrare prin membrane furnizate de Klarwin, foarte multe fluide farmaceutice trec prin filtrele furnizate de Klarwin zi de zi, peste 3 sferturi din țară e asigurată pe gestionarea deșeurilor datorită instalațiilor de osmoză inversă instalate la depozitele de deșeuri, multe dintre mașinile moderne conduse de noi, ȋn țară și nu numai, beneficiază de o calitate foarte bună a vopselei și de performanța motorului, datorită implicării Klarwin.

Avem, ȋn România, unul din cele mai dotate și moderne laboratoare de măsurare și control al curățeniei fluidelor din lume, cu care Klarwin deservește jucători de top din industria constructoare de mașini, cea energetică și aerospace. Nu exagerez dacă spun că, zi de zi, fiecare dintre noi, cel puțin aici, ȋn țară, ia contact cu un produs la fabricarea căruia a participat și Klarwin.

 

Cum arată echipa Klarwin? Este complicat procesul de recrutare și de retenție a angajaților din acest domeniu? Investiți în profesionalizare continuă?

Echipa Klarwin este tânără, dinamică, profesionistă, competitivă și foarte implicată. Cum vă spuneam, majoritatea sunt ingineri de top din industriile lor, absolvenți de universități de prestigiu, unii cu două facultăți, masterat și doctorat, adevărate repere științifice ȋn domeniile ȋn care activează.

Procesul de recrutare este dificil, pentru că toți cei care se alătură echipei Klarwin trebuie să fie profesioniști sau cu un background universitar de top, să fie cursivi ȋn limba engleză, muncitori, ambițioși, să fie motivați de a produce schimbare, să creadă ȋn fiecare minut că se poate mai bine.

Da, este foarte dificil, iar retenția este și un proces natural al companiei, dar și un domeniu la care managementul este foarte atent. Fără nicio lipsă de modestie, spun că ȋn Klarwin se clădesc competențe. înainte de a fi specialiști ȋn filtrare, separare și purificare, Klarwin clădește experți ȋn tehnologie și industrie. Noi facem vânzări tehnice, deci trebuie să fim și foarte buni comunicatori. Mediul de lucru ȋn companie este o combinație de atmosferă antreprenorială și mediu corporate. Avem toate resursele de lucru specifice unei multinaționale, dar tot acest context este asigurat ca fiecare profesionist din Klarwin să ȋși atingă potențialul maxim.

Avem acces la cursuri specializate ȋn cadrul departamentelor de training ale partenerilor internaționali pe care ȋi reprezentăm, ca și la cursuri la cele mai prestigioase universități din lume, atât pentru subiecte specifice, cât și pentru cursuri de lungă durată, master sau facultate. Investim multă răbdare, timp și resurse, pentru cursurile interne, pentru a ȋnvăța, ȋn mod direct și de la cei care au reușit deja ȋn domeniul respectiv.

Pe scurt, Klarwin este o companie ȋn care trebuie să reușești, ȋn care performanța este cuvântul de bază ȋn vocabularul cotidian.

 

Ați demarat, de curând, acțiuni umanitare la nivelul comunităților de la Pata Rât. Povestește-ne, te rugăm, cum ați luat această decizie și care sunt planurile pentru următoarea perioadă?

Ȋn primul rând, Klarwin este o companie profund umană. Chiar dacă poate părea un clișeu, pentru noi, oamenii sunt cea mai importantă resursă. Și nu mă refer aici doar la angajați, ci și la familiile și partenerii lor. Astfel, fiind prezenți, zi de zi, ȋn ultimii trei ani, ȋn comunitatea Pata Rât, ȋn cadrul contractului de prestări servicii de tratare a levigatului pe care ȋl avem cu Consiliul Județean Cluj, am cunoscut nevoile și grijile cotidiene ale comunității de aici.

Autoritățile locale ne-au oferit încredere de a depolua apele reziduale generate de deșeurile din depozitarea istorică de peste 70 de ani, ȋn groapa de gunoi neconformă a Municipiului. Am reușit, împreună cu autoritățile din Cluj să aducem un exemplu de implicare de referință la nivel național. Din ce știm noi, este singura groapă de gunoi neconformă închisă, care are propria stație de tratare a levigatului captat. Suntem prezenți ȋn comunitatea de la Pata Rât și am luat legatură cu Zona Metropolitană Cluj pentru a înțelege cum putem să ajutăm, eficient, această comunitate.

Lista de nevoi este una foarte lungă, iar autoritățile județului și municipiului fac deja demersuri importante, ȋn ultimii ani, pentru a mai acoperi din aceste nevoi. Ne-a atras atenția subiectul apei potabile, care fie este deficitară, fie lipsește cu desăvârșire ȋn câteva zone. Una dintre tehnologiile noastre aduce performanță tocmai ȋn domeniul potabilizării apelor, fie din surse subterane, fie din surse de suprafață. Ne dorim mult să reușim, până la mijlocul verii, să ușurăm accesul la apă ȋn aceste zone și să avem demarată și o soluție tehnică de îmbunătățire a calității apei.

De Paște, am donat patru tone de alimente, pentru 350 de familii din comunitatea Pata Rât. Zona Metropolitană Cluj ne-a fost, și ȋn acest demers, un partener de mare calitate umană și profesională.

 

Ce crezi că faceți voi cel mai bine la Klarwin și unde crezi că este loc de mai bine? Ce face diferența între ceea ce oferiți voi și ceea ce oferă concurența din domeniu?

Suntem motivați să avem cea mai bună tehnologie, cea mai bună soluție pentru orice provocare, obiectiv pe care ȋl au clienții noștri din fiecare industrie ȋn care activăm.

Nu facem niciodată compromisuri ȋn ceea ce privește calitatea. Toate proiectele și instalațiile noastre funcționează. Suntem o companie care asigură soluții și echipamente de la clienți privați, până la clienți strategici. Dincolo de faptul că activitatea noastră este auditată internațional, la cel mai înalt nivel, participarea companiei la licitații cu autoritățile locale și din străinătate ne obligă să fim minim excelenți ȋn activitatea de zi cu zi.

Ce putem face mai bine este să insistăm, să fim și mai ambițioși ȋn a explica și convinge decidenții că, prin aplicarea tehnologiilor de ultimă generație, prin grija față de angajați, mediu și performanța economică, Klarwin este garant al fezabilității de business, pe termen lung.

Klarwin nu este un nume ales de noi, ci un nume creionat de către clienții noștri. Ne-au identificat ca fiind mai nemți decât nemții, agasanți și inflexibili ȋn fața compromisurilor, dar cu satisfacția că tot ceea ce livrăm este ȋn termenul contractual și toate promisiunile sunt îndeplinite. Compania este 100% cu capital românesc, toată tehnologia și știința sunt de prim rang la nivel mondial, iar gradul de vizibilitate și implicare față de partenerii externi, clienți și managementul companiei se desfășoară într-o relație de tip win-win-win.

Suntem parteneri pentru clienți, ȋn adevăratul sens al cuvântului, indiferent că e vreme de boom sau criză, tehnic și financiar și facem tot posibilul pentru a le ridica afacerile la cel mai performant nivel.

 

Care a fost cea mai mare provocare profesională de când coordonezi Departamentul pentru Protecția Mediului?

Ȋn 17 ani, sunt peste 100 de proiecte desfășurate la nivel regional și 42 de județe la nivelul României. Fiecare proiect a fost unic și atenția mea și a echipei a fost să trecem cu bine peste toate provocările.

De la livrare ȋn cinci săptămâni față de 14 săptămâni contractate, la convingerea autorităților locale și a celor de la Bruxelles asupra beneficiilor tehnologiei noastre, am avut la Giurgiu primul proiect pe model Zero Liquid Discharge din România. Am făcut poate cel mai mare proiect de degazare a unui depozit de deșeuri municipale la Brașov, ȋn plin lockdown și pandemie Covid-19, când toate uzanțele comerciale nu mai funcționau, pe un calendar de livrare și execuție creionat ȋn 2019, ȋn condiții normale.

Și totuși, cea mai mare provocare profesională rămâne neputința mea și a echipei mele de a convinge, ȋn unele cazuri, contractorii generali și autoritățile locale, că deciziile evident eronate asupra soluțiilor tehnologice alese duc la investiții pierdute, bani care trebuiesc returnați și un cost final mult mai mare pentru contribuabili.

 

Care este cea mai importantă lecție învățată până acum din activitatea ta profesională?

Poate părea dur și de neînțeles, dar cea mai importantă lecție învățată este că succesul nu-mi aparține, nici mie, nici echipei mele, nici companiei. De fiecare dată când m-am mândrit, mi s-a arătat contextual că nu este suficient doar efortul nostru. Smerenia ȋn business m-a ajutat să rămân inovativ și flexibil ca ȋn prima zi, să ma lupt pentru ideile și idealurile mele, să apreciez, ȋn primul rând uman, atât clientul, colegul, cât și competiția. De fiecare dată când am găsit acest echilibru, rezultatele profesionale au fost excepționale.

 

Care crezi că este cel mai important lucru pe care oamenii trebuie să-l rețină sau să-l știe despre Klarwin?

Klarwin este compania care aduce acel mult dorit și cerut full service ȋn inginerie și tehnologie. Mi-aș dori ca oamenii să știe că echipa Klarwin este garanția apei potabile, a performanței mașinii pe care o conduc, a disponibilității curentului electric și a calității aerului pe care ȋl respiră.

Alături de alte companii de renume, cu capital românesc, Klarwin este dovada că se poate produce valoare aici, ȋn Romania, cu inteligență românească.

No Comments Yet

Comments are closed