Mai ții minte când trebuia să ne întoarcem la școală? Acele prime zile când așteptam manualele și ne supăram când nu apucam să primim unul și trebuia să îl împărțim cu un alt coleg? Sau sucul pe care îl planificam după prima zi de școală? Sau cerneala de pe degete după ce făceam plinul unui stilou nou-nouț?
Vorbeam zilele trecute cu un prieten drag despre copilărie, despre momentul întoarcerii la școală, dar și despre toate acele amănunte care ar fi contat mai mult în procesul de educație.
Printre ele, s-a strecurat și un detaliu. Unul la care m-am gândit de atunci încoace. Și anume, a crea spațiu. Sau a avea spațiu: pentru a te bucura, pentru a lua decizii, pentru a fi responsabil, pentru a fi dezamăgit, pentru a fi trist, pentru încredere, pentru momentele de reușită.
Toamna mi se pare un început bun pentru a exersa acest obicei. Este studiat faptul că mintea noastră stă cel mai mult fie în trecut, fie în viitor. Foarte puțin în momentul prezent. De câte ori nu ne-am uitat în spatele unei zile și nu ne-am dat seama că a trecut?
Ideea este să încercăm să ne creăm o insulă a noastră în marea de lucruri în care ne scufundăm zilnic, să construim un timp în care permitem ca toate celelalte să se oprească.
(Jon Kabat-Zinn, Full Catastrophe Living)
Septembrie este o lună care știe foarte bine să creeze contextul potrivit pentru a ne îngădui nouă mai mult spațiu. De aceea am și dedicat în redacție un moment în care să celebrăm acest lucru. Și o vom face așa cum știm mai bine, prin scris.
Pregătim un moodboard numai potrivit pentru o seară de septembrie, inspirație pentru lecturi, câteva gânduri pentru o toamnă bună și … mă opresc aici. Ar mai fi de spus, dar le vom descoperi împreună.
Frumoasă și bună să vă fie toamna!