Premiile Pulitzer 2020 – Ce citim?

La începutul acestei săptămâni au fost anunțați câștigătorii Premiilor Pulitzer 2020. Ceremonia a fost, evident, adaptată noului context, astfel încât totul a decurs în spațiul online. Printre premiile destinate celor 15 secțiuni jurnalistice, s-au numărat și cele destinate cărții.

Astfel că mi-am luat o dimineață și o cafea lângă mine și am răsfoit titlurile. Apoi le-am cercetat. Iar în final am rămas cu o listă de lecturi pe care le-am notat și pe care le plănuiesc pentru următoarea perioadă.

Ficțiune

The Dutch House,” de Ann Patchett (autor finalist, bestseller New York Times, cea mai bună carte a anului 2019 pentru The Washington Post; O: The Oprah Magazine, Vogue, finalistă și la Premiile Audie 2020 pentru categoria „audiobook of the year and best male narrator”, naratorul fiind Tom Hanks). Povestea este scrisă în termeni de relație de frăție, moștenire, amintiri și trecut.

premiile pulitzer 2020

 

Biografie

Sontag: Her Life and Work,” de Benjamin Moser a fost titlul câștigător pentru această categorie. De citit fiindcă de prea multă vreme am amânat o carte Sontag. Deși, pe listă am pus și autorul finalist: Deidre Bair, cu Parisian Lives: Samuel Beckett, Simone de Beauvoir, and Me”.

susan sontag

 

 

 

premiile pulitzer 2020 bulevard

Poezie

Mi se face dor de poezie așa cum mi se face dor de unii oameni, pe care îi văd rar și foarte rar, dar care în amintirea mea sunt la fel de sensibili și complicați, în cel mai bun sens. Cam ca o poezie. Astfel că am pus semn de carte pentru lectura următoare (autor finalist):

premiile pulitzer

 

Non-ficțiune

Aici mi-a atras atenția un titlu mai aparte: The Undying: Pain, Vulnerability, Mortality, Medicine, Art, Time, Dreams, Data, Exhaustion, Cancer, and Care,” de Anne Boyer. Întâmplarea face ca înainte să o descopăr pe autoare, îmi notasem în agendă un titlu mai diferit de cele pe care le citesc în mod obișnuit: „Boala ca metaforă”, de Susan Sontag. Boyer își începe cartea făcând referire la lucrarea lui Sontag, dar și a altora, din spațiul bolii și al suferinței. Face o radiografie a ce a însemnat boala sa, intim, dar și ca luptă într-o societate care pare să prospere, dar odată încercată, mușcă din tine la fel ca și boala. Despre supraviețuire.

premiile pulitzer 2020 revista bulevard

No Comments Yet

Comments are closed