5 autobiografii feminine de păstrat aproape

Am întrebat acum ceva vreme un prieten drag care i se pare cel mai ciudat lucru la mine. Răspunsul său m-a uimit: „…că citești biografii și autobiografii. Nu ți se pare ciudat să-ți placă să citești despre alți oameni?” Am râs amândoi.

Dar nu, nu mi se pare. Lecturile acestea funcționează ca un imbold, ca un exemplu. Tocmai pentru atunci când nu mai știi încotro să apuci sau când ești în lipsă de motivație, de inspirație sau pur și simplu ai un moment de pauză, am făcut o listă a unora dintre cele mai frumoase autobiografii pe care le-am citit. Femei care se încadrează în categoria celor care se așază în viața lor și fac din munca lor o pasiune:

1.Eu sînt Malala – Povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată în cap de talibani

Recent a apărut și Suntem dezrădăcinate” – o carte care completează povestea unei lumi despre care poate nu vorbim atât de mult ca despre altele. Dar înainte de Dezrădăcinate, eu aș începe cu povestea de viață a  Malalei. Spoiler: nu e confortabilă, dar intensă.

Un interviu frumos și emoționant i l-a oferit lui David Letterman, în emisiunea „My guest needs no introduction”.

9789734645367-2666496-240

 

2. Povestea mea – Michelle Obama

„Mă mai gândeam, de asemenea, că liniștea aceea îmi oferea pentru prima dată ocazia de a reflecta. Ca primă doamnă, ajungeam la sfârșitul unei săptămâni aglomerate și trebuia să fac eforturi să-mi aduc aminte cum a început. Acum, însă, deja percep timpul altfel. Fetele mele, care au venit la Casă Albă cu păpușile Polly Pockets, cu o păturică botezată Blankie și cu tigrul de plus Tiger, sunt acum adolescente (…). Soțul meu e preocupat de propria adaptare la viața de după Casa Albă și încearcă să-și găsească un nou ritm. Și mai sunt și eu, în acest loc nou, cu o mulțime de lucruri pe care vreau să le spun.”

123851472-0-240

 

3. Anul lui DA – Shonda Rhimes

Dacă ți se pare că celălalt le face pe toate perfect, atunci poate lectura aceasta te-ar ajuta. Shonda povestește despre cum a reușit să creeze un Shondaland, dar mai ales cum a reușit să rămână fidelă și propriului timp, alături de copiii săi.

Anul lui DA__cop 1-363x548

 

4. Învățare – Tara Westover

Am scris despre această poveste și anul trecut, imediat după ce am terminat lectura, dar nu văd cum ar putea lipsi din lista cuiva.  La fel ca povestea Malalei, lectura aceasta nu este una ușoară, cel puțin din punct de vedere emoțional. Tara este tânăra care învață să lase deoparte sfaturile și să înțeleagă societatea și viața prin propriile filtre, și nu prin cele construite de un tată mormon, un frate dezechilibrat psihic sau o mamă prea absentă.

280664136-0

5. Anul gândirii magice – Joan Didion

„În vremuri tulburi, am învățat încă din copilărie, citește, învață, caută, du-te la literatură. Informația însemna control. Ținând cont de faptul că doliul a rămas una dintre cele mai comune suferințe, literatura care îi e dedicată părea remarcabil de subțire.”

Povestea lui Joan Didion are și un documentar dedicat pe Netflix: The Center Will Not Hold.

1977646-0-240

 

Lecturi cu folos să avem!

No Comments Yet

Comments are closed