Viziune, talent și responsabilitate. Interviu cu Omid Ghannadi

Arhitectul Omid Ghannadi, ambasador Hope and Homes for Children: „Pentru mine, design-ul interior este modul prin care pot face viața celor din jurul meu un pic mai bună și cel mai bun instrument de autocunoaștere pe care l-am experimentat până acum.”

Omid Ghannadi_1 (1)

Fiecare arhitect are o viziune despre ceea ce vede și vrea să facă cu talentul lui. Care este a ta?

Talentul este cu siguranță o misiune și o responsabilitate. Dacă ai norocul să te naști cu un talent și să mai și descoperi care e, nu ai voie să îl irosești. Pentru mine, design-ul interior este modul prin care pot face viața celor din jurul meu un pic mai bună și cel mai bun instrument de autocunoaștere pe care l-am experimentat până acum.

Cum te influențează poveștile oamenilor care au mai puțin, dar oferă din suflet?

Nu pot decât să mă bucure foarte tare și să mă motiveze. Generozitatea înseamnă mult mai mult decât donații în bani sau obiecte. Cred că dedicarea pentru o cauză, apropierea, timpul și afecțiunea necondiționată sunt ingrediente indispensabile oricărei acțiuni caritabile.

Omid Ghannadi_Eveniment groundbreaking CTF Cavalerii_HHC_Foto Mihnea Ciulei (1)

Cum a fost pentru tine perioada în care activai în echipa „Visuri la cheie” și cum te-a marcat experiența de acolo? 

Se spune că viața fiecăruia dintre noi e rezultatul întâlnirilor noastre. Ce pot spune despre acea perioadă este că a fost șansa unor întâlniri minunate, definitorii pentru cine sunt acum. Am lucrat enorm, într-un ritm inuman, am trecut peste zeci de nopți nedormite împreună cu o echipă extraordinară. Și am învățat că visurile nu se ating niciodată atunci când ești singur și că puterea lui „împreună” e cea mai mare magie.

Ai învățat să modelezi mediul care te înconjoară și să îți lași amprenta în toate proiectele de până acum de la Hope and Homes for Children. Cum a început colaborarea ta cu fundația?

Lumea știe că sunt bun prieten cu Dragoș Bucurenci, iar el este printre cei care m-au învățat cum să fiu de fapt un om activ în societatea în care trăiesc.

Implicarea ta în proiectele care au susținut organizația au fost încununate cu recunoștința echipei și ai devenit Ambasador #TeamHope. Cum ai primit această veste?

Toată viața mi-am dorit să ajung să reprezint o organizație umanitară așa că mi-au tremurat bine picioarele de emoție când am aflat. Mai ales că numele meu – Omid – înseamnă speranță în persană. Așa că nu putea exista un lucru mai potrivit pentru mine.

Omid Ghannadi_2 (1)

Vara aceasta ai organizat un curs de design interior la Inside Academy și le-ai oferit tinerilor absolvenți o șansă unică. Povestește-mi mai mult despre ce s-a întâmplat apoi.

Tinerilor absolvenți și nu numai, pentru că la Inside Academy avem cursanți de toate vârstele. Principala condiție este să fie pasionați de design interior și să își dorească să își dedice timpul cursurilor noastre. Implicarea și seriozitatea sunt esențiale. Ne place să credem că Inside Academy este un curs care aduce mai mult decât informații sau șanse profesionale. Ce ne propunem este să oferim cursanților ocazia de a descoperi lucruri noi despre ei înșiși, de a se dezvolta din punct de vedere uman și de a înțelege cât de important este să fii sincer cu tine însuți în tot ceea ce faci. Un design bun, ca orice creație, devine valoros numai în momentul în care autorul reușește să se exprime prin proiectul său. E minunat să ne transpunem în culori, texturi și forme. E un limbaj abstract și eliberator.

Cum crezi că ar schimba viețile copiilor care provin din centre de plasament, dacă mai mulțioameni ar fi ma implicați în misiunea Hope and Homes for Children, o fundație care de 20 de ani încearcă să facă o schimbare și a reușit, dar mai are treabă…

Chiar mă amuzam ieri cu o prietenă care are câte trei idei geniale pe săptămână și de fiecare dată începe cu „Omid, dacă am găsi mai mulți oameni care să…”. Sigur că ar fi extraordinar ca din ce în ce mai mulți oameni să se implice în misiunea Hope and Homes for Children, însă cel mai important este să nu uităm că schimbarea pleacă de la fiecare dintre noi. Și că faptele bune le faci pentru beneficiari și pentru că respectiva cauză înseamnă ceva pentru tine. Și că nimic nu se schimbă peste noapte, ci e nevoie de timp, de răbdare și de consecvență.

Ce gând te inspiră în activitatea ta?

Cineva o să treacă la un moment dat pe lângă o creație de-ale mele și nu o să rămână indiferent.