Expoziție personală Peisaje Muzicale – Katy Zoltán

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, ce se află sub umbrela Consiliul Județean Cluj, găzduiește în perioada 18 iulie – 5 august 2018 expoziția personală Peisaje Muzicale, vernisaj ce își propune să evidențieze lucrările artistei clujene Katy Zoltán.

Expoziţia KATY ZOLTAN - afiş

Vernisajul expoziției se va desfășura miercuri, 18 iulie, începând cu orele 18:00, în Sălile de Expoziții Temporare situate la parterul Muzeului de Artă Cluj-Napoca. În cadrul evenimentului sunt prezenți atât artista, Katy Zoltán, cât și invitații acesteia: Lucian Nastasă-Kovacs (managerul instituției), Tibori Szabó Zoltán (istoric de artă) și Florin Gherasim (muzeograf). Aceasta este cea de-a douăsprecezecea expunere a picturilor artistei în public și o formă de încununare cu succes a tot efortului susținut de aceasta. Totodată, reprezintă o oportunitate a primirii mult meritatelor aprecieri din partea celor care îi admiră picturile.

Născută în comuna Suplacu de Barcău, din județul Bihor, la data de 28 iulie 1942, aceasta s-a mutat împreună cu familia la Cluj, în anul 1954. Parcursul lui Katy Zoltán nu a fost de la bun început îndreptat spre zona artistică. După absolvirea liceului, s-a înscris la Școala Sanitară Postliceală, parcursul acesteia îndreptând-o spre meseria de asistentă medicală. Cu toate acestea, încă din adolescență, a conștientizat că deține înclinații artistice, pe care le-a dezvoltat urmând cursurile unor instituții sau sub formă de ucenicie, sub egida unor dascăli speciali: Markó Ditrai, Daniel Popescu, Mircea Crişan şi, mai ales, maestrul Sándor Mohi.

Anul 1975 a reprezentat un an decisiv din punct de vedere al evoluției în zona de pictură, fiind anul lansării lucrărilor artistei. Acestea au fost expuse în diverse galerii de artă clujene: Minerva, Gy. Szabó Béla, Filologie, UMF, Korunk, dar au depășit granițele acestui județ, putând fi vizitate și în galerii din Brașov sau Sibiu.

Ion Arcaș a menționat cu o sublimă considerație vizavi de munca artistei: ,,Dincolo de ceea ce se vede este ursita lui Katy Zoltán, iar aceasta este pe măsura unei patimi. De la această patimă şi de la o înrudire de taină, discretă, cu maestrul Mohi, îi vin pictoriţei împlinirile. Starea sa de veghe şi fermentul căutării au dus-o la esenţe plastice viguroase, în compoziţii antinarative, în culorile prioritar calde, care invadează exotic planurile, în portretele de o reală şi mărturisitoare frumuseţe, asupra cărora penelul întârzie cu migală creatoare şi respect pentru legile esteticii”.

Pentru cei care își doresc să ne treacă pragul expoziției și să își delecteze câmpul vizual cu picturi de excepție, pot vizita vernisajul în perioada 18 iulie – 5 august 2018, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10:00 și 17:00.