Radu Cosașu, Ana Blandiana și Vasile Ernu, printre laureații Premiilor Observator Cultural

Scriitorii Radu Cosașu, Ana Blandiana și Vasile Ernu se numără printre laureații celei de-a XI-a ediţii a Premiilor Observator cultural, care s-a desfășurat marți, la Teatrul Odeon din București.

În cadrul Galei, s-au acordat opt premii la şase categorii. Radu Cosașu și Radu Pavel Gheo sunt câștigătorii categoriei „Proză“, pentru volumele „Viața ficțiunii după o revoluție“ (Editura Polirom), respectiv „Disco Titanic“ (Editura Polirom), iar Radu Andriescu a câștigat premiul la categoria „Poezie“, pentru volumul „Cînd nu mai e aer“ (Casa de editură „Max Blecher“).

Cât despre categoria „Debut“, au fost acordate două premii: Tudor Ganea, pentru „Cazemata“ (Editura Polirom), și Radu Niciporuc, pentru „Pascal desenează corăbii“ (Editura Cartea Românească).

La categoria „Memorialistică“, premiul a fost câștigat de Riri Sylvia Manor, pentru volumul „Bucuria de a nu fi perfectă. București-Tel Aviv 1941-2015“ (Editura Humanitas), la categoria „Eseistică/ Publicistică“, a fost ales câștigător Vasile  Ernu, cu volumul „Bandiții“ (Editura Polirom), iar Liviu Malița a câștigat premiul la categoria „Critică literară/ Istorie literară / Teorie literară“, pentru volumul „Literatura eretică“ (Editura Cartea Românească).

De asemenea, la Gala Observator Cultural 2017, s-au oferit și premii speciale.

Vlad Zografi a câștigat Premiul Observator Lyceum, pentru volumul „Efectele secundare ale vieții“ (Editura Humanitas), iar Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia i-a fost oferit scriitoarei Ana Blandiana.

Totodată, în cadrul Galei, în acest an, Observator cultural a oferit Premii de Traducere nu doar pentru traduceri dintr-o limbă străină în limba română, ci şi pentru un traducător care a transpus opere literare româneşti într-o limbă străină, iar distincțiile au mers către Joanna Kornaś-Warwas (Polonia) și Veronica D. Niculescu.

Fiecare scriitor laureat a primit un premiu în valoare de 2.500 de lei, Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia a fost în valoare de 6.000 de lei, iar traducătorii au primit Premii de Excelență în valoare de 1.500 de lei.

Din juriul celei de-a XI-a ediţii au făcut parte: Carmen Muşat (preşedinta juriului), Bianca Burţa-Cernat, Adina Diniţoiu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuş, Iulia Popovici şi Bogdan-Alexandru Stănescu.