INCFC a lansat revista „Caietele Culturadata“ și publicația „Cartea Alba“

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a lansat, marți, revista „Caietele Culturadata” vol.1/2016 și vol.1/2017 și publicația „Cartea Albă pentru activarea potențialului economic al sectoarelor culturale și creative din România“, eveniment la care au participat Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, precum și numeroase personalități din lumea academică și culturală.

Revista „Caietele Culturadata“ își propune să reunească studii și analize relevante despre sectoarele culturale și creative și să constituie un punct de reper pentru specialiștii care activează în cultură, fie în mediul public, fie în cel privat, a spus Carmen Croitoru, director general al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală.

„O revistă care reunește studiile care, deocamdată, sunt în stadiul de pilot și vor deveni niște subiecte de cercetare aplicată. Ele sunt destinate, în primul rând, profesioniștilor, dar publicul larg va avea de găsit niște repere despre cum se abordează domeniul cultural, care nu este numai ceea ce vedem la suprafață, adică manifestările. Noi vedem spectacole, opere de artă, vedem expoziții. Dincolo de asta, cultura are un substrat extrem de puternic pentru că are puterea de a norma, puterea de a induce reguli, puterea de a structura o societate. Din punctul ăsta de vedere, caietele «Culturadata» reprezintă un început, pe care îl dorim să devină permanent, în care mediul academic și mediul universitar să își poată spune punctele de vedere cu privire la acest domeniu extrem de important, care traversează toate sectoarele de activitate“, a precizat Carmen Croitoru, director general al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală.

Primul număr din 2016 al Revistei „Caietele Culturadata“ cuprinde două studii. Primul vizează nevoile de formare culturală din instituțiile publice de cultură, iar cel de-al doilea are ca obiect de discuție piața de carte din România.

De asemenea, în primul număr din 2017 sunt prezentate două alte cercetări: „Vitalitatea culturală a orașelor din România“ și „Studiul privind specializările/ meseriile din domeniul culturii“.

Totodată, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală a prezentat, marți, și publicația „Cartea Albă pentru activarea potențialului economic al sectoarelor culturale și creative din România”.

„Este punctul zero de cartografiere a ceea ce înseamnă sectoare culturale și creative în România, pentru că acolo am prelucrat baze de date, date secundare, situații care intersectează foarte puternic economia națională și se dovedește că, de fapt, cultura traveersează și potențează toate domeniile economice“, a mai spus Carmen Croitoru.

Directorul general al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală a precizat că publicația „Cartea Albă“ folosește foarte mult acelor tineri care încă nu și-au găsit un drum, care par tentați de a aborda una dintre meseriile culturale, dar nu știu cum. „De fapt, ce ne spune «Cartea Albă» e că există o grămadă de domenii în care se poate manifesta creativitatea, inclusiv IT-ul sau cercetarea, care sunt domenii care traversează tot ce vedem ca manifestare a sectoarelor culturale și creative, și își pot alege să devină antreprenori în aceste domenii. În mod paradoxal, sectoarele culturale și creative produc bani. Industria textilă, industria alimentară, construcțiile au nevoie de creativitate. Pe acest tip de clasificare va trebui să privim profund diferit cultura“, a declarat Carmen Croitoru.

Potrivit acesteia, în România nu există o cultură a datelor statistice, managerii culturali și toți cei căre ar putea beneficia de pe urma unor astfel de studii răspund cu greu sau deloc întrebărilor și din acest motiv datele obținute nu sunt relevante, iar măsurătorile se refac în permanență.

„În ultima vreme, însă, am încercat să le demonstrăm că, așa cum ei aruncă ceva pe piață, trebuie să monitorizeze și să aibă un feedback pentru că nu există ecuația în care faci cultură pentru tine însuți. Să sperăm că vom ține cont că, la capătul șirurilor de lucruri pe care le facem, se află cineva foarte important care se numește consumator“, a mai spus Carmen Croitoru.

Acest eveniment de lansare a reprezentat și o continuare a demersului INCFC de a contribui la dezvoltarea domeniului cultural și manifestarea unei preocupări constante pentru profesionalizare.

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, aflat în subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupațional – cultură.