Festivalul Internațional de Film Experimental București a debutat cu proiecția lungmetrajului „Endless Poetry“, de Alejandro Jodorowsky

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF) a debutat marți seară, la Cinema Muzeul Tăranului, cu proiecția peliculei „Endless Poetry“, cel mai recent lungmetraj al regizorului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinemaului de avangardă.

„Endless Poetry“, care a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Cannes, spune povestea unor tineri cu totul speciali, care au trăit așa cum puțini au avut curajul s-o facă înaintea lor: cu senzualitate, autenticitate, nebunie și deplină libertate. Filmul este o poveste a experimentării poetice, care înfățișează un Alejandro Jodorowsky aflat la începutul vârstei adulte, în atmosfera eclectică a capitalei chiliene Santiago a anilor 1940-1950. Este momentul în care Alejandro Jodorowsky se hotărăște să se facă poet.

Festivalul Internațional de Film Experimental București se desfășoară până pe 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și la Cinema Elvira Popescu.

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, BIEFF prezintă în premieră românească unele dintre cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, care expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

„Aș vrea să amintesc aici că, totuși, festivalul acesta a făcut și lucruri foarte bune, au început să apară în peisajul cinematografic românesc filme experimentale excepționale“, a declarat Copel Moscu, directorul BIEFF, la deschiderea festivalului.

În acest context, Copel Moscu l-a amintit pe Alexandru Petru Bădeliță, unul dintre regizorii care au participat la BIEFF încă de la începuturile carierei sale artistice. Alexandru Petru Bădeliță este prezent și la ediția din acest an, cu filmul „Eu te-am făcut, eu te omor/ I Made You, I Kill You“, o cronica tulburătoare a copilăriei sale traumatizante, într-o compoziție cinematografică cu multiple straturi narative și tehnici artistice.

Și Adina Pintilie, directorul artistic al festivalului, spune că BIEFF a încurajat tinerii artiști să experimenteze: „Credem că, de când am apărut, au început să apară experimente românești din ce în ce mai curajoase și din ce în ce mai multe“.

„Noi am apărut în 2010 ca o reacție complementară, cu scop educațional, în condițiile în care cinemaul românesc se remarca puternic în festivaluri, de regulă prin ficțiuni narative realiste și documentare clasice, de foarte bună calitate și premiate peste tot și care se fac în continuare cu mare succes. Noi am vrut să arătăm ce alte lucruri se pot face cu limbajul cinematografic. Arătăm filme care nu se pot încadra în genuri clare, care nu pot fi etichetate cu ușurință, arătăm filme la granița dintre genuri, la granița dintre ficțiune și documentar, dintre ficțiune și animație, combinație de documentar și animație, filme făcute din material de arhivă reinterpretat, reconceptualizat, filme eseu, filme strict conceptuale. Foarte multe dintre filmele noastre sunt semnate de artiști vizuali și circulă mai degrabă prin muzee sau în festivaluri cu un profil foarte riguros pe zona asta de experiment și moving image“, spune Adina Pintilie.

Potrivit directorului artistic al BIEFF, în România, experimentul are o condiție destul de vitregă. „În alte țări, precum Olanda, Germania, există categorii bine definite la Fondul Cinematografic, unde poți aplica pentru finanțarea de film experimental. La noi nu există asta și în general se oferă prioritate unui anumit tip de cinema. Mi se pare important să fie încurajată diveristatea și curajul de a-ți asuma anumite ricuri, atunci când încerci să te exprimi în cinema și în arta vizuală“, precizează Adina Pintilie.

Creată sub semnul salutului antic al civilizației Maya „In Lak’ech Ala K’In“, care se traduce prin „Tu ești un alt eu/ You are another me“, ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Experimental București invită publicul la un exercițiu de empatie, punând în discuție abilitatea fiecăruia dintre noi de a ne transpune în pielea semenilor noștri.

Mai multe informații despre filmele de la această ediție a BIEFF, precum și programul proiecțiilor se găsesc pe site-ul www.bieff.ro.