Cristi Puiu, Bobi Pricop și trupa byron, printre laureații Radio România Cultural

Cristi Puiu, regizorul filmului ”Sieranevada”, Bobi Pricop și echipa spectacolului ”O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, precum și trupa byron se numără printre laureații celei de-a XVII-a ediții a Galei Premiilor Radio România Cultural, care a avut loc luni, la Teatrul Odeon din București.

În cadrul galei au fost acordate nouă premii, la tot atâtea categorii, și trei distincții speciale.

Pianista Alexandra Dariescu a fost recompensată cu premiul In Memoriam Iosif Sava.

Artista le-a mulțumit organizatorilor Galei Radio România Cultural, precizând că premiul înseamnă enorm. ”Noi trăim într-o societate care se schimbă de la o zi la alta, într-o lume în care este foarte greu să-ți urmezi visul și într-adevăr să lupți pentru ceea ce vrei, să faci ceea ce iubești. Eu asta fac în fiecare zi și mă simt foarte, foarte binecuvântată și privilegiată”, a spus Alexandra Dariescu, la Gala Radio România Cultural.

De asemenea, producătoarea Ada Solomon a fost recompensată cu Premiul Lux Mundi, iar actorul și directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, a primit Premiul de Excelență.

La categoria Poezie, premiul Radio România Cultural a fost câștigat de volumul ”Trado”, scris de Svetlana Cârstean și poeta suedeză Athena Farrokhzad și apărut la editura Nemira.

”Noi am dorit ca această carte să fie o carte manifest și, dacă există vreun sâmbure revoluționar în ceea ce privește poezia, atunci și decizia juriului este tot revoluționară, pentru că nu se întâmplă des să premiezi o carte de poezie scrisă în coautoriat, care este scrisă de o autoare româncă și o autoare care nu este româncă”, a declarat Svetlana Cârstean.

Cât despre premiul pentru Proză, acesta i-a fost înmânat lui Radu Cosașu, pentru volumul ”Viaţa ficţiunii după o revoluţie”, apărut la Editura Polirom.

”Țin să mulțumesc foarte mult confraților creatori de la Radio România Cultural, care pentru mine este, alături de Mezzo, hrana mea zilnică, să le mulțumesc transmițându-le, cu multă precauție, unul dintre cele mai gingașe îndemnuri, tocmai fiindcă suntem pe vremuri lipsite de gingășie, îndemnul unei excelente prietene ale mele care nu mai e, Tita Chiper, cu care am lucrat la Dilema 20 de ani și care avea următoarea urare «tandrețe și desăvârșire»”, a spus Radu Cosașu.

Premiul pentru Teatru i-a revenit regizorului Bobi Pricop și echipei sale, pentru spectacolul ”O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, după Mark Haddon, producție a Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București.

Cât despre Premiul pentru Film, acesta i-a fost înmânat regizorului Cristi Puiu, pentru lungmetrajul ”Sieranevada”. Cineastul i-a dedicat acest premiu actorului Sorin Medeleni, ”care ne-a părăsit înainte ca filmul să fie lansat”.

Totodată, trupa byron a primit Premiul pentru Muzică, la 10 de ani de la înființare.

Premiul pentru Arte plastice i-a fost decernat lui Alexandru Antik, pentru expoziția ”Viziuni în întuneric”, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, alături de publicarea cărţii de artist Alexandru Antik, ”Inventar”, iar Premiul la categoria Științe a fost câștigat de Aurora Simionescu, doctor în astrofizică, profesor asociat la Agenția Spațială Japoneză, JAXA, pentru că este prima persoană non-japoneză numită într-o poziție în cadrul acestei instituții.

Cât despre premiul pentru Educație, acesta a fost câștigat de Bursa de Valori Bucureşti pentru lansarea online a unei platforme extinse de educaţie financiară: www.fluentinfinante.ro.

De asemenea, în cadrul Galei Radio România Cultural a fost acordat și Premiul pentru Proiecte Culturale și Festivaluri, câștigători fiind organizatorii Gărâna Jazz Festival.

În plus, cu ocazia Galei Radio România Cultural, în foaierul Teatrului Odeon au fost expuse lucrari de artă în valoare de aproximativ 400.000 de euro, aparținând unor numele celebre ale plasticii românești, printre care Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Octav Băncilă și Dumitru Gheață.

Momentele artistice ale Galei Radio România Cultural au fost asigurate de Adrian Nour Project, iar prezentatori au fost Daniela Ivanov şi Dragoş Muscalu, gazde ale emisiunilor matinale ale postului.