“Colentina”, prima expoziție de fotografie a actriței Ada Condeescu

COLENTINA. Delicate și profunde, un exercițiu de explorare a lumii pornind de la sofisticate resorturi interioare, fotografiile incluse în această expoziție constituie un mix contrastant, pornind de la discrepanța dintre griul unui cartier pierdut la marginea Bucureștiului și poetica subtilă a imaginilor, de la geometria urbană, la sălbăticia impredictibilă a naturii. Momente de inspirație într-un sezon plin, fotografiile au fost realizate în timpul filmărilor pentru „Dincolo de calea ferată“, cea mai recentă producție a regizorului Cătălin Mitulescu, o poveste misterioasă şi tensionată de dragoste, la rândul ei împărțită între scene dramatice și nuanţe comice, film selecționat anul acesta în competiția pentru Globul de Cristal la Festivalul Internațional de la Karlovy Vary. “Fac fotografie de multă vreme, încă dinainte de vremea studenției. Este vorba de o moștenire de la tatăl meu, care mi-a dăruit primul aparat foto pe film, iar în anul doi de facultate am luat premiul pentru imagine la Festivalul “Cinemaiubit” organizat de UNATC. De altfel, profesorii mei din facultate și alți oameni de meserie din jurul meu m-au încurajat mereu și asta a fost foarte important”, spune Ada Condeescu.

 

Vernisajul expoziției “Colentina“ va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din strada Constantin Esarcu nr. 1, . Expoziția va fi prezentată de domnii Sever Voinescu, redactor șef al publicației Dilema Veche, Pavel Șușară, critic de artă, și Mihail Rotenberg, co-fondator al galeriei Rotenberg-Uzunov.

Vă așteptăm cu vin fiert și cu mici bunătăți de iarnă!

 

“O vom reprezenta pe Ada Condeescu pe termen lung și suntem fericiți că putem sprijini, ca întotdeauna, tineri artiști mai mult sau mai puțin cunoscuți. Această expoziție este doar începutul colaborării cu Ada Condeescu, urmând ca în viitor să participăm la târguri și expoziții internaționale de artă”, spune Eduard Uzunov, co-fondator al Galeriei Rotenberg-Uzunov.

 

“Compoziția este elementul care mă intrigă cel mai mult și care îmi conduce privirea într-o imagine, dinamică, pe care o poți recrea, și senzația pe care o ai ca spectator, ma incită. Nu mă limitez la un subiect, încerc să compun cât mai mult în interiorul unei imagini, să fac din asta un exercitiu vizual din care instinctul redă imaginea finală. Mă las în voia lui și îmi place asta. Văd lucrurile în mintea mea într-o anumită așezare si din asta se naște și nevoia de a fotografia. Fac asta de mult timp, însă abia acum am simțit că e momentul să împărtășesc. E o zonă deocamdată neexpusă a mea și mi-a plăcut perioada de mister, acum cred că trebuie să eliberez aceste imagini, să aiba drumul lor”, spune Ada Condeescu.

 

O ACTRIȚĂ DE AVENGURĂ EUROPEANĂ. Absolventă a Universității de Artă Teatrală și Cinematgrafică din București, Ada Condeescu a preluat roluri în filme bine cotate  încă de la debutul său în lungmetraj, în filmul “Eu când vreau să fluier, fluier”, producție cu care regizorul Florin Șerban a câștigat Ursul de Argint la Berlinală. Colaborarea cu Cătălin Mitulescu a început încă din anul 2011, cu filmul “Loverboy”, care  i-a adus Adei Condeescu premiul The Heart of Sarajevo, trofeul pentru cea mai bună actriţă al Festivalului de Film de la Sarajevo. La gala de premiere, trofeul i-a fost înmânat de actorul Michael Fassbender și, cu această ocazie, Ada Condeescu a fost felicitată de personalități ale lumii cinematografice mondiale, printre care și Angelina Jolie. În anul 2013, a fost selecţionată pentru cea de-a 16-a ediție a programului Shooting Stars la Festivalului de Film de la Berlin, o inițiativă având ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora li se facilitează astfel întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting). Printre rolurile importante de film ale Adei Condeescu se numără şi cele din „Lupu“ (2013), al regizorului Bogdan Mustață, sau „Love Island“ (2014), al regizorului croat Jasmila Zbanic. A fost distribuită în filmul „Fraţii“, care va avea premiera internațională în 2017. La începutul anului 2015, Ada Condeescu a acceptat și un proiect în teatru, spectacolul „Jocul vieţii şi al morţii“, în care îi dă replica lui Horaţiu Mălăele, care semnează, de altfel, şi regia spectacolului.

 

GALERIA  ROTENBERG-UZUNOV. Inițiativa a colecționarilor de artă Mihail Rotenberg și Eduard Uzunov, Galeria de artă Rotenberg – Uzunov este un omagiu adus artei romanești, găzduind opere de mare valoare din arta românească a secolului trecut, dar și remarcabile lucrări de artă contemporană. Situată pe strada Constantin Esarcu, lângă Ateneul Român, Galeria Rotenberg – Uzunov pune la dispoziția colecționarilor și iubitorilor de artă excepționale lucrări semnate de Camil Ressu, Gheorghe Petrascu, Theodor Aman, Oscar Han, Octav Băncilă sau Samuel Muetzner. Galeria este o operă de artă în sine, cu o fațadă unică, ce răspunde criteriilor de siguranță, dar și celor estetice și practice, un prețios obiect de design urban, care se integrează minunat în contextul arhitectonic în care este amplasat.

ada-condeescu