Flori de sârmă şi street art

Paul Cordoș de la Artbending a păşit prima dată spre conceptul de one line design la Paris, unde a avut ocazia să vadă nişte lucrări aparte realizate de Picasso (precum “Portretul lui Igor Stravinsky”) şi Constantin Brâncuşi, care prin lucrarea “Le signal”, l-a impulsionat pe artistul clujean să modeleze metal şi sârmă.

brancusi-picasso
Portretul lui Igor Stravinsky (Picasso) și Le Signal (Brâncuși)

„O altă formă de manifestare artistică întâlnită la Paris este street art-ul. Am simţit că mi se potriveşte ca formă de expresie şi am conştientizat de la început că pereţii oraşelor sunt cea mai mare galerie pe care un artist poate să o aibă la dispoziţie. În perioda în care am studiat fenomenul, am contemplat lucrările artistice expuse în marile oraşe şi am urmărit câţiva artisti de la începuturile lor artistice, până în prezent. Aşa am realizat cât de mult i-a ajutat această formă de exprimare în sensul descoperii individuale şi artistice”, povesteşte Paul Cordoş.

Prin proiectul instalație „Flowers are forever„, Paul vrea să promoveze mișcarea artistică stradală – street art-ul european și american. Despre acest curent, artistul spune că nu înseamnă vandalism, ci trasmite mesaje de revigorare socială și idei constructive. Paul este inspirat de mai mulți street artists, precum Shepard Fairey, Mr. Brainwash, Space Invader (Invader) și deja celebrul Banksy.

[easyrotator]erc_40_1364455190[/easyrotator]

Astfel de artiști, conform lui Paul, „au evoluat de la aplicarea de stencils-uri și afișe pe fațadele clădirilor, la expoziții în marile galerii de artă”. Un alt argument în favoarea street art-ului, recunoscut ca formă de expresie artistică contemporană, este dat de faptul că recent, casele de licitații Christie’s și Sotheby’s au început să vândă la fiecare licitație și câte un Bansky.

*

Paul C. Cordoș este un artist plastic/artizan independent, are 33 de ani și este originar din Cluj. După ce a studiat la Universitatea Populară „Tudor Jarda” și a avut contacte cu artiști din America, Asia și Europa, a învățat singur să modeleze sârmă și metal. De câțiva ani a reușit să pună bazele conceptului „one line design” (piese manufacturate dintr-o singură bucată de material) și a fondat ArtBending Studio.

[easyrotator]erc_88_1364284398[/easyrotator]

Proiectul „Flowers are forever” – este prima lucrare de acest gen din România și este o deschidere spre lucrările următoare, o declarație cu care artistul dorește să acceadă în universul artei stradale și nu numai. Vă reamintim că sâmbătă, 30 martie, începând cu ora 10:00, zona Casinoului din Parcul Central o să fie cucerită de florile din sârmă realizate de Paul Cordoș, împreună cu fetele de la Casa de tip familial Maria-Gabriel.

Surse foto: abcgallery.com, artcurial.com, wikipedia.org