Cum să înțelegem lumea de acum, dacă nu am înțeles niciodată lumea de atunci? Acea lume demult uitată dar care își pune amprenta la fiecare pas în vestimentația noastră. Fiecare element nou este de fapt reinterpretarea unui element trecut, ce poate fi nou, este amprenta ta persoanală care ulterior se poate copia.
Cum să ieșim din anonimat când alegem sectorul hainelor ieftine, calității proaste și de ce nu, al designerilor fără o bază fundamentală. Punem preț pe orice, dar nu ne prețuim pe noi. Vrem calitate la un preț mediocru, tragem de mână calitatea, scurtăm haine ca să fim sexy, alegem modele complicate, alegem o croitoreasă și ne facem haine pentru evenimente, cu condiția să nu fie prea scumpă copia Elie Saab!
Hai să nu ne mai complicăm existența și să nu ne mai preocupăm cu lucruri pe care ni le-am dori. Preferabil să admirăm un brand, decât să-l copiem și să-i stricăm valoarea, finalizând cu ceva ridicol și fără de substanță. Rugăminte: țineți cont nu de imaginea domnișoarei evident editate din pictorial, ci de personalitatea voastră, de calitățile voastre, de siguranța hainelor deja agățate în dormitor și nu de acel altceva care de multe ori nu vă avantajează. Acele piese arată bine pe un anume model anatomic. Nu vă confundați cu imaginea de suprafată a unui editorial (în spatele unei singure poze stă o echipă întreagă de oameni dedicați acestui subiect zi și noapte, care inspiră și expiră fashion). Vă recomand abordarea unui stylist/ designer, specialistul știe ce vă avantajează și ce vă dezavantajează, iar de cele mai multe ori, voi știți cel mai bine în ce tipar de haine vă faceți simțită prezența, exterioară și interioară. Nu trebuie să vă fie frică să vă arătați adevărata personalitate prin vestimentație și nicidecum să renunțați la un stil dacă vi se potrivește ca o mănușă caracterului. Nu suntem toți trași la xerox. Există stiluri diferite, există fizionomii diverse și haine pe măsura tuturor. Nu încercați să adoptați sau să copiați stilul prietenei celei mai bune sau pe cel al vecinei. Se poate să vă treziți după ani că v-a plăcut de ea ca persoană expusă prin ansamble vestimentare și nu neaparat stilul ei creativ într-ale ținutelor.
Doar pentru că ceva se poartă, nu înseamnă că avantajează pe toată lumea. Aici intervine selecția, preferabil făcută de un stilist sau dacă faci parte din sectorul fashion victim, cu siguranță te vei descurca în fața dulapului burdușit de haine more or less wearable, mixând diferite zone cu sau fără accesorii. Nu ignorați un design veritabil și accesorizați-l pe măsura calității lui. Dacă mergem în direcția unei rochii de brand, v-aș sugera ca și accesoriile să fie la același nivel, și invers (pentru evenimentele la care se impune un dress code).
Ne plângem mereu că nu avem cu ce să ne îmbrăcam la evenimente, că nu avem accesorii. De ce nu? E simplu. Ne-am săturat de ele pentru că nu știm cum să mixăm și să jonglăm cu accesoriile. Fiind obișnuite să le purtăm în același context, nu putem face abstracție de ele. Este foarte simplu, de ce să nu riscăm din când în când abordând exact contrariul lor. Dar atenție, un colier pus pe post de curea, nu poate arăta decât prost. Un colier poate epata odată ce îi expui prețiozitatea pe un spate gol. De la deviza less is more, put it on you back if you don’t have a backage back there. Un joc realizat în criză de timp și disponibilitate poate arăta mai bine decât o ținută pregătită cu grijă timp de o lună. Iar după ce ne dăm seama că am fost incomode toată seara pentru a da bine, evenimentul a fost plictisitor!
Să nu ne mai dăm toata silința în a ne încurca personalitatea pentru expunerea de o seară. Riscăm ca eșecul să ne urmărească nu doar atunci. Ne vom aduce aminte de el mult timp de acum încolo și dacă nu noi, toți ceilalți care au fost și ei prezenți, dar au abordat o vestimentație mai pașnică. Decât să ieșim în evidență printr-o atitudine greșită, mai bine stăm cuminți în banca noastră. Mai bine să lăsăm pe alții să se facă de râs sau pe altele să fie glam.
De cele mai mult ori eșecurile vestimentare sunt datorate neatenției acordată unui eveniment, publicului căruia se adreseză, stilul pe care îl cere și nu în ultimul rând importanța lui. Nu te poți prezenta la o lansare de carte gătită ca și pentru o deschidere de club, sau invers. Doar pentru că îți place ție la nebunie ținuta respectivă, nu înseamnă că se și potrivește.
La sfârșitul zilei sau serii vrem să fim liniștite că ne-am îmbrăcat adecvat, că nu am epatat prin extravaganță atunci când nu s-a cerut, nu am fost în centrul atenției și nicidecum nu am fost ridicole.
Ajunse acasă, ne prelingem în pat cu satisfacția că am fost catalogate la nivel de eleganță și finețe, că avem atitudine și bun gust.
Text: Veronica Frişan
Sursa foto: tumblr.com